natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Výcvik Ukrajinců na stíhačkách F-16 začne v srpnu. USA nasazení zatím nevidí

    14. července 2023  12:43
    Koalice jedenácti zemí začne s výcvikem ukrajinských pilotů pro letouny F-16 už v srpnu. První výcvikové středisko bude v Dánsku, později přibude další v Rumunsku. Americké ministerstvo obrany ale využití letounů F-16 na Ukrajině v nejbližší době zatím nevidí jako reálné. Podmínky na bojišti teď nejsou podle Pentagonu pro jejich nasazení příhodné.  

    Den NATO v Ostravě v roce 2008 poznamenalo velmi nepříznivé počasí. Premiéra nizozemského F-16 Demo Team | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Na spuštění výcviku ukrajinských pilotů a personálu se kolice jedenácti zemí pod vedením Dánska a Nizozemska dohodla tento týden na okraj summitu NATO ve Vilniusu.

    „Doufejme, že začátkem příštího roku budeme moci vidět výsledky,“ řekl po podpisu společného memoranda úřadující dánský ministr obrany Troels Lund Poulsen.

    Prvním krokem podle něj bude vycvičit Ukrajince, aby byli schopni se stroji létat, obsluhovat je a udržovat na základní taktické a technické úrovni. „Je naprosto klíčové, aby Ukrajinci dostali příležitost bránit svůj vzdušný prostor,“ prohlásil. Ukrajina podle něj potřebuje bojová letadla více než kdy jindy, pokud má svůj boj s Putinovým Ruskem vyhrát.

    Výcvik začne už v srpnu v Dánsku a později bude zřízeno výcvikové centrum také v Rumunsku.

    Kromě ukrajinských pilotů projde výcvikem zatím nespecifikovaný počet příslušníků pozemního personálu pro údržbu letounů a má v budoucnu umožnit dodávky stíhaček F-16 Ukrajině pro nasazení ve válce s Ruskem. Výcvik by měl trvat šest až osm měsíců.

    Žádná z koaličních zemí sice zatím neslíbila, kolik stíhaček F-16 poskytne ani kdy, Dánsko ovšem nevyloučilo, že by část svých letounů mohlo Kyjevu přenechat. Od roku 2025 totiž začne zařazovat do výzbroje nejmodernější bojové letouny F-35. Kodaň ale bude o možných dodávkách stíhaček na Ukrajinu teprve rozhodovat.

    Pomůžeme Kyjevu vybudovat silnou obranu, slíbily na summitu země G7

    Kyjev zatím získal darem z Polska a Slovenska zhruba dvě desítky starších nadzvukových strojů MiG-29 ještě sovětské výroby, které ukrajinské vzdušné síly rovněž mají ve výzbroji.

    „Budeme i nadále zajišťovat, aby lidé na Ukrajině měli podporu, odborné znalosti a zdroje, které potřebují,“ řekl kanadský premiér Justin Trudeau, jehož země sice stroje F-16 nemá, ale k iniciativě se připojila. Podle spojenců totiž existuje možnost zapojit do programu i další typy stíhacích letounů.

    Potřebujeme nejméně 48 stíhaček, tvrdí Kyjev

    Kyjev, který zahájil protiofenzívu proti ruským okupačním silám, opakovaně vyzval západní země, aby dodaly letouny a vycvičily jeho piloty. Jde o kritickou schopnost, jak úspěšně čelit vzdušné převaze Moskvy.

    „Musíme bránit naše civilní obyvatelstvo, naši infrastrukturu, kritické objekty, naše školy, univerzity. Proto je pro nás velmi důležité, aby se tato koalice rozhýbala,“ prohlásil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. „Doufám - jsem optimista - že po šesti měsících uvidíme výsledky,“ dodal.

    Americké ministerstvo obrany ale zatím možné nasazení letounů F-16 na Ukrajině nevidí jako reálné. „Právě teď podmínky pro nasazení F-16 pravděpodobně nejsou ideální. Chci říct, že Rusové stále mají nějaké schopnosti protivzdušné obrany. Mají vzdušné schopnosti. A počet F-16, který by byl poskytnut, nemusí být ideální pro to, co se právě děje,“ uvedl na čtvrtečním brífinku Pentagonu šéf společného operačního štábu generálporučík Douglas Sims.

    Uvedl, že případné poskytnutí a nasazení strojů F-16 bude ukáže až vývoj na bojišti v dalších měsících. Spojené státy také doposud neupřesnily, jakou roli v iniciativě na poskytnutí moderních letounů pro Ukrajinu budou hrát.

    Podle mluvčího Pentagonu Patricka Rydera zatím Dánsko a Nizozemsko dávají dohromady, jak bude výcvikový program vypadat. „Nemáme zatím co oznámit, pokud jde o zda by americké síly byly nebo nebyly součástí jakéhokoli specifického výcvikového úsilí, pokud jde o instruktory nebo jakékoli jiné schopnosti v této oblasti,“ konstatoval.

    Ukrajina má čas vybojovat pozici pro vyjednávaní do konce roku, varoval Pavel

    Ukrajinské ministerstvo obrany již dříve uvedlo, že ke vzdušné podpoře pro osvobození svého území od Ruska potřebuje nejméně 48 stíhaček F-16.

    Do koalice pro výcvik ukrajinských letců se zapojily země: Dánsko, Nizozemsko, Belgie, Kanada, Lucembursko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Švédsko a Velká Británie.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media