natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Odstřelovači, zdravotníci i ženisté. Češi cvičí ukrajinské vojáky v Polsku

    22. srpna 2023  13:18
    Šest dní v týdnů, od rána do večera. Mobilní týmy českých armádních instruktorů v Polsku už od počátku roku vycvičily přes 400 ukrajinských vojáků. Intenzivními měsíčními kurzy procházejí nejen úplní nováčci, ale také ostřílení bojovníci, kteří s nimi sdílejí své zkušenosti z fronty.  

    Odstřelovačský výcvik ukrajinských vojáků v Polsku | foto: Armáda ČR

    „Denně se setkáváme s obrovským odhodláním bránit vlastní zemi, s pokorou a vděkem za naši pomoc,“ uvedl velitel 1. úkolového uskupení pro výcvik ukrajinských vojáků Pavel Kinc.

    Do mise Evropské unie na podporu Ukrajiny (EUMAM UA) vyslala česká armáda celkem čtyři týmy, každý zhruba o deseti vojácích. Jde o odstřelovače, zdravotníky, ženisty i chemiky.

    Mobilní týmy vyjíždějí do Polska vždy přibližně na měsíc, poté se vracejí zpět k obnově sil, ošetření techniky a materiálu a k běžným úkolům ve svých jednotkách. Vzápětí opět odjíždí cvičit další skupiny ukrajinských vojáků.

    ANALÝZA: Výcvik je pro přežití Ukrajiny stejně klíčový jako dodávky zbraní

    Od počátku roku takto čeští instruktoři vycvičili už více jak 400 ukrajinských vojáků, uvedla armáda na svých stránkách. Výcvik probíhá šest dní v týdnu, od pondělí do soboty, vždy od rána do večera.

    „Je nutné si uvědomit, že ukrajinští vojáci mají vyčleněn jen jeden měsíc a pak se vrací zpátky na okupované území,“ konstatoval Kinc.

    Jádro 1. úkolového uskupení tvoří příslušníci 43. výsadkového pluku z Chrudimi, kteří velí, zajišťují logistickou podporu a vyčleňují výcvikové týmy zdravotníků a odstřelovačů. Jednotku doplňují specialisté na ochranu proti zbraním hromadného ničení z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci a ženisté z 15. ženijního pluku v Bechyni.

    Další členy výcvikových týmů pak tvoří jednotlivci z útvarů napříč českou armádou. Důležitou součástí jsou tlumočníci, bez kterých by podle Kince výcvik nebyl možný. Jde o české vojáky, kteří ukrajinský jazyk většinou ovládají díky svým rodinným kořenům.

    V Polsku čeští instruktoři úzce spolupracují s dalšími spojenci. Vzhledem k situaci na Ukrajině se do výcviku zapojují další státy a výcvikové turnusy vzhledem k potřebám ukrajinských jednotek postupně vyvíjejí. „Plány se mění podle aktuálních požadavků ukrajinské strany a rozdělení působností mezi partnerskými státy asistenční mise,“ dodal Kinc.

    Státy Evropské unie chtějí zdvojnásobit počet vycvičených ukrajinských vojáků až na 30 tisíc do konce roku 2023. Česko plánuje do konce roku vycvičit asi 4 tisíce ukrajinských vojáků.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media