natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Nová mise českých vrtulníkářů. V Polsku zajistí výsadky, průzkum a transport

    8. ledna 2024  18:49
    Necelá stovka českých vojáků se třemi transportními vrtulníky Mi-171Š odletěla do Polska na novou misi v rámci posílení východního křídla NATO. Vůbec poprvé armáda s vrtulníkovou jednotkou vyslala také aktivní záložníky.  

    Výsadek z vrtulníku Mi-17 české armády | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Na novou misi odcestovala necelá stovka českých vojáků se třemi vrtulníky Mi-171Š se sklopnou nákladovou rampou na sklonku minulého týdne. „Budou plnit úkoly v rámci posílení východního křídla NATO,“ potvrdila mluvčí Generálního štábu Magdalena Dvořáková.

    Trojice českých armádních vrtulníků ze 22. základny vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou se má podílet na zajišťování výsadků, vzdušných průzkumných misích a přepravě osob a materiálu. Vůbec poprvé armáda do mise v rámci jednotky vyslala také příslušníky Aktivní zálohy.

    Ze kterého polského letiště nebo základny budou čeští letci působit, ovšem zatím velení armády neupřesnilo s ohledem na polskou stranu. Podrobnosti o nasazení chce armáda zveřejnit v nejbližší době. Obecně by v rámci schváleného mandátu zahraničních misí čeští vojáci mohli v Polsku působit do konce roku.

    Nasazení v Polsku nebude zdaleka první misí českých vrtulníkářů. Už v roce 1996 působili čeští letci se stroji Mi-17 v operaci IFOR na území bývalé Jugoslávie - v Bosně a Hercegovině. Podíleli se na přepravě osob a materiálu, průzkumu a monitorování území. Následovaly pak operace v Bosně a Kosovu a také v Afghánistánu.

    V rámci posílené východního křídla NATO působí čeští vojáci dlouhodobě v pobaltských státech. Momentálně je zhruba 30 českých specialistů z libereckého 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany nasazeno v Litvě.

    Multifunkční četa chemické ochrany tam zajišťuje odborné úkoly radiačního a chemického průzkumu, dekontaminace osob, raněných, techniky, prostoru a materiálu. V polovině roku jednotku vystřídá asi stovka českých dělostřelců. Vůbec poprvé od 2 světové války se vypráví do mise i s těžkou technikou v podobě několika samohybných houfnic DANA.

    Na základně Adaži v Lotyšsku pak působí na 60 českých ženistů se speciálním minovým vrhačem MV-3 na nástavbě vozidla Tatra 810. Ten je schopen za velmi krátkou dobu vytvářet minová pole na vzdálenost až tři kilometry.

    NATO od ruské invaze na Ukrajinu znásobilo vojenskou přítomnost na svém východním křídle. V trojlístku pobaltských republik - Litvě, Lotyšsku a Estonsku, ale také v Polsku, Rumunsku, Bulharsku a rovněž na Slovensku. V každé z těchto zemí spojenci dosud v reakci na ruskou anexi Krymu v roce 2014 udržovali vícenárodní prapor o síle zhruba 1 100 vojáků. Teď jsou počty více jak dvojnásobné.

    Předsunuté bojové skupiny jsou součástí opatření Aliance k odstrašení Ruska. Jejich přítomnost má odradit Moskvu od případných agresivních akcí a ubezpečit členské země na východní hranici.

    natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media