natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • NATO posílí jednotky na odstrašení Ruska. Češi budou dál střežit Slovensko

    22. července 2023  10:27
    Česká republika se významně zapojí do obranných plánů NATO k posílení východní hranice spojenců. Konkrétně na Slovensku, kde by vícenárodní bojové uskupení k odstrašení Ruska mělo posílit ze současné tisícovky až na 5 tisíc vojáků. Ve velení mise by se pak Česká republika mohla střídat se Španělskem, které plánuje vypsat až 700 vojáků.  

    Česká armáda. Ilustrační snímek | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Severoatlantická aliance v rámci nových obranných plánů počítá s tím, že všech současných osm vícenárodních bojových skupin podél svého východního křídla rozšíří až na úroveň brigád, tedy že každá bude postupně čítat až 5 tisíc vojáků.

    Skupiny jsou rozmístěné v Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Polsku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku v reakci na ruskou anexi Krymu a loňskou invazi na Ukrajinu. Skupina sídlící ve slovenské Lešti má momentálně zhruba tisíc vojáků pod velením Česka. Kromě 450 českých vojáků se tam do mise na odstrašení Ruska účastní také slovenští, němečtí a slovinští vojáci.

    A Česká republika má hrát významnou roli i nadále. Jak během červencového summitu NATO ve Vilniusu potvrdil prezident Petr Pavel, bude významně podílet na plánech na posílení.

    Plány k odstrašení Ruska budou drahé. NATO i ČR musí zvýšit výdaje na obranu

    „Na Slovensku, tak jako jinde, se bude přítomnost navyšovat na stupeň brigáda, lépe řečeno do stupně brigáda. Česká republika se na tom bude významně podílet,“ prohlásil Pavel.

    Přímo na Slovensku má působit jeden smíšený prapor a na chodu vícenásobní bojové skupiny se bude podílet i podstatnou částí štábu a podpůrných jednotek a doma na českém území má pak být připravený další prapor.

    Smíšený prapor by byl kombinací různých druhů sil. Od lehkých po těžké, včetně tanků, bojových vozidel pěchoty nebo lehkých obrněných vozidel.

    Posilování jednotek na východním křídle NATO je klíčovou součástí nových plánů kolektivní obrany a k odstrašení Ruska, na nichž se lídři Aliance ve Vilniusu dohodli.

    Spojenci chtějí mít na hranicích Aliance robustní bojeschopné síly, které mají být v případě ohrožení posíleny dalšími rychle dostupnými jednotkami v pohotovosti. Plány počítají také s tím, že pro co nejrychlejší nasazení mají mít přepravené předsunuté vybavení přímo na konkrétním území.

    Jak velká brigáda v Lešti bude, zatím nebylo přesně stanoveno, ovšem navýšení by mělo být připravené do poloviny roku 2024.

    Ve velení mise na Slovensku by se přitom mohlo Česko střídat společně se Španělskem. Madrid totiž plánuje, že by na Slovensko vyslal až 700 svých vojáků. Podle premiéra Pedra Sáncheze chce jeho země posílit také vojenskou přítomnost v Rumunsku o zhruba 200 vojáků.

    „Výrazně posílíme naši přítomnost v bojové jednotce v Rumunsku, a to o 250 vojáků, a také povedeme bojovou jednotku na Slovensku, kam vyšleme vojáky poprvé, a to v celkovém počtu 700,“ oznámil Sánchez.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media