natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Budoucnost Ukrajiny je v NATO. Časový plán vstupu ale spojenci Kyjevu nedali

    11. července 2023  17:18,  aktualizováno  20:02
    Ukrajina patří do NATO, shodli se lídři členských zemí na summitu ve Vilniusu. Souhlasili s odstraněním takzvaného Akčního plánu členství pro Ukrajinu, což zkrátí přístupové řízení na jeden krok, ale konkrétní časový plán pro vstup Kyjevu nedali. Nejprve totiž musí skončit Ruská válka. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je přesvědčen o opaku a tvrdí, že nejistota jen motivuje Rusko k dalšímu teroru.  

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil na summit NATO ve Vilniusu | foto: @LithuanianGovt

    „Potvrdili jsme, že Ukrajina se stane členem NATO, a dohodli jsme se na zrušení požadavku na Akční plán členství,“ oznámil po jednání prvního dne summitu šéf NATO Jens Stoltenberg.

    Odstranění Akčního plánu členství z procesu připojení Ukrajiny k Severoatlantické alianci podle něj proces přijetí země mezi spojence zkrátí ze dvou na jeden krok.

    NATO ovšem Ukrajinu formálně pozve do svých řad až ve chvíli, kdy s tím členské země budou souhlasit a budou splněny všechny stanovené podmínky.

    Členství Ukrajiny je podle Bílého domu i dalších zemí možné až po ukončení války, protože by mohlo vést k eskalaci konfliktu a přímého vtažení Aliance od války s Ruskem.

    Takzvaný Akční plán členství (MAP - Membership Action Plan) je předstupněm plného začlenění do NATO a zahrnuje doporučení a praktickou podporu ze strany NATO pro konkrétní země, které se chystají do Aliance vstoupit.

    Ukrajina o členství požádala již před lety, ale na bukurešťském summitu NATO v roce 2008 pozvánku nedostala. Spojenci už tehdy slíbili Ukrajině, že se někdy členem určitě stane.

    Konkrétní časový plán možného vstupu Ukrajiny do NATO tak spojenci ani tentokrát Kyjevu nedali. To kritizoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jako „absurdní“ a je přesvědčen, že nejistota bude jen motivovat Rusko k dalšímu teroru. Ukrajina by podle jeho slov Alianci posílila a vstup si už zasloužila. „NATO učiní Ukrajinu bezpečnější, Ukrajina učiní NATO silnější,“ prohlásil Zelenskyj.

    Už ve středu se Zelenskyj setká s americkým prezidentem Joem Bidenem. Podle jeho víkendového vyjádření Ukrajina nyní na vstup do NATO připravená není, členský stát podle něj musí kromě vojenských charakteristik být i funkční demokracií. Její členství však po skončení války Spojené státy podporují.

    Ukrajina má čas vybojovat pozici pro vyjednávaní do konce roku, varoval Pavel

    Ve středu se zároveň ukrajinský prezident zúčastní prvního zasedání nově ustanovené Rady NATO- Ukrajina, která má být stěžejní, konzultačním krizovým orgánem vzájemných vztahů.

    Lídři NATO sice neupřesnili konkrétní podmínky, které musí Ukrajina ke vstupu splnit, uvedli však, že Aliance pomůže Kyjevu dosáhnout pokroku v oblasti vojenské interoperability, jakož i dalších demokratických reforem a reforem bezpečnostního sektoru.

    Ve společném komuniké ze summitu všech 31 členských zemí konstatovalo, že „budoucnost Ukrajiny je v NATO“. Spojenci podle dokumentu plně podporují právo Ukrajiny zvolit si vlastní bezpečnostní opatření.

    „Znovu potvrzujeme závazek, který jsme přijali na summitu v Bukurešti v roce 2008, že se Ukrajina stane členem NATO, a dnes si uvědomujeme, že cesta Ukrajiny k plné euroatlantické integraci se posunula nad rámec potřeby akčního plánu pro členství,“ píše se v dokumentu.

    „Cestu známe. Jednomyslná shoda 31 zemí na budoucnosti Ukrajiny v NATO je úspěchem. Její cesta ke členství bude díky dnešní dohodě kratší,“ uvedl český prezident Petr Pavel.

    Podle britského premiéra Rishiho Sunaka musí spojenci zajistit, aby Ukrajina už nikdy nebyla zranitelná vůči brutalitě Ruska. Zájmy Ukrajiny jsou podle jeho v centru zájmů NATO.

    „Během 500 dní, které uplynuly (od ruské invaze), jsme byli na Ukrajině svědky nejstrašnějších zločinů a lidských tragédií. Ale také jsme viděli, jak se Aliance semkla jako nikdy předtím na podporu Ukrajiny a s pevným odhodláním, že Rusko nemůže uspět,“ uvedl.

    Estonská předsedkyně vlády Kaja Kallas míní, že správným místem pro Ukrajinu je právě Aliance a členství je nejbezpečnějším, nejlevnějším a nejdůvěryhodnějším způsobem, jak Rusko odstrašit. „Proto je tak důležité nasměrovat Ukrajinu na cestu ke členství v NATO. Dlužíme to Ukrajině. Ukrajina bojuje za nás všechny,“ prohlásila.

    Podle bezpečnostních experta a někdejšího velitele amerických pozemních sil Evropě Bena Hodgese není problém v reformách, které by Ukrajina měla udělat, ale v reformách, které by měli udělat někteří západní vůdci. „Kde je odvážné, jasné strategické myšlení, které vytvořilo mezinárodní řád po druhé světové válce? Nechtějte po Ukrajině strategickou trpělivost... potřebujeme strategickou statečnost,“ vyzval v reakci na závěry summitu.

    Šéf české diplomacie Jan Lipavský zopakoval, že Česko vždy stálo a bude stát za Ukrajinou. Bylo by podle něj hrubou chybou, kdyby Evropská unie a NATO Ukrajinu odmítly a nedokázaly jí nabídnout budoucnost.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media