natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Smrt a zkáza z Ruska a obrana Ukrajiny budou dominovat summitu NATO ve Vilniusu

    10. července 2023  17:48
    Rusko a jeho válka na Ukrajině bude ústředním středobodem jednání nadcházejícího dvoudenního vrcholného summitu NATO v litevském Vilniusu. Agresivní chování Moskvy a jejího vládce Vladimíra Putina se odráží napříč prakticky všemi tématy, které hlavy států a premiéři jedenatřicítky zemí budou řešit.  

    Šéf NATO Jens Stoltenberg a litevský prezident Gitanas Nausėda v předvečer summitu ve Vilniusu | foto: NATO Photos

    „Moskva po 500 dní přináší smrt a zkázu do srdce Evropy, snaží se zničit Ukrajinu a rozdělit NATO. Náš summit vyšle jasnou zprávu. NATO stojí sjednocené a ruská agrese se nevyplatí,“ prohlásil šéf NATO Jens Stoltenberg.

    Hlavní očekávání od summitu se týká především ohledně budoucího členství Ukrajiny v Alianci a jak v současné situaci Kyjev ještě více spojencům přiblížit, aniž by na vrcholné schůzce přímo dostal pozvánku ke členství.

    „Očekávám, že spojenečtí lídři znovu potvrdí, že se Ukrajina stane členem NATO. A dohodneme se na tom, jak přiblížit Ukrajinu k cíli,“ předznamenal před schůzkou Stoltenberg.

    Lídři členských zemí mají rovněž schválit nové obranné plány pro případ, že by se ruský prezident Vladimir Putin pokusil rozšířit válku Moskvy mimo Ukrajinu na území některého ze spojenců. A tím souvisí i diskuze o výdajích na obranu a způsobech, jak zvýšit obranné rozpočty - vyčerpávané dodávkami pomoci Ukrajině.

    A v neposlední řadě bude mezi důležitý témata patřit také dokončení přijetí Švédska, jehož plnohodnotné členství zatím protahují Turecko a Maďarsko.

    Všechny vrcholné summity NATO tradičně umně vyvažují poměr dlouhodobých potřeb Aliance s okamžitými potřebami a reakcemi na momentální události. Tentokrát se ovšem zdá, že okamžité potřeby ve vztahu k Ukrajině a Rusku budou mít nevyšší prioritu.

    Členství Ukrajiny

    Otázka členství Ukrajiny v NATO je asi nejsilnějším tématem, které bude ve Vilniusu „na stole“. Aliance už v roce 2008 slíbila Ukrajině, že se někdy členem určitě stane. Země, která nyní s pomocí především právě zemí NATO už více jak rok čelí brutální ruské invazi, by chtěla jasnou odpověď.

    Západ už sice pochopil, že Ukrajina hájí jeho zájmy, a poskytuje proto Kyjevu mnohamiliardovou ekonomickou a vojenskou podporu. Zároveň ale NATO zatím není připraveno zahájit s Ukrajinou rozhovory o členství. Pomáhá však s výcvikem a modernizací ozbrojených sil a bezpečnostních institucí, aby zajistilo, že země bude moci po skončení války do Aliance skutečně vstoupit.

    Na summitu vzniknout nová platforma pro konzultace a spolupráci - Rada NATO-Ukrajina. Napadená země tak vlastně získá nejvyšší možný status přidruženého partnera. Ustanovujícího prvního zasedání ve středu by se pak měl osobně zúčastnit i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

    Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga spojenci také přijmou víceletý balíček pomoci pro Ukrajinu, který zemi umožní přezbrojit armádu ze sovětské éry a přejít na standardy Aliance. Zároveň zajistí pokrytí kritických potřeb, jako jsou odminovací zařízení, palivo, pontonové mosty nebo lékařský materiál. Aliance chce na to přislíbit asi 500 milionů eur (přes 11,9 miliard korun).

    Bezpečnostní záruky

    Diskuzemi o ukrajinském členství se bude prolínat poskytnutí bezpečnostních záruk Ukrajině, tedy o možných způsobech, jak zemi po ruské válce garantovat zemi ochranu před další možnou invazí, dokud nebude členem NATO. Jde spíše o závazky jednotlivých zemí, než NATO jako celku.

    Zatímco na přijetí Ukrajiny do Aliance se všichni spojenci zřejmě jednomyslně neshodnou a to i z objektivních faktických důvodů, některé země jako USA nebo Británie už avizoval, že by se mohly zavázat zemi před dalším útokem chránit.

    NATO a Evropská unie by pak takovou vojenskou ochranu podpořily dalšími penězi a jinou pomocí. Během summitu by se tak mohly vykrystalizovat parametry, jak konkrétně by taková ochrana mohla vypadat.

    „Nyní je nejdůležitější zajistit, aby Ukrajina zvítězila a prezident Putin a Rusko tuto válku nevyhráli. A proto je nejnaléhavějším úkolem vojenská podpora Ukrajině,“ konstatoval Stoltenberg. Čím větší část země bude Ukrajina schopná osvobodit, tím podle jeho slov bude silnější u jednacího stolu o ukončení války.

    Přijetí Švédska

    Když před rokem v reakci na ruskou invazi Finsko a Švédsko požádaly o členství v NATO, šlo zprvu o nejrychlejší přijímací proces nových členů v historii Aliance. Jenže pak se ratifikace, při které musí členství odsouhlasit parlamenty všech dosavadních členských zemí, zadrhla. Zatímco Finsko už se právoplatným členem stalo, sousední Švédsko na dokončení procesu zatím marně čeká.

    Schválení brzdí Maďarsko a především Turecko, jehož prezident Erdogan nejprve požadoval, aby Stockholm zrušil zbrojní embargo vůči Ankaře, změnil protiteroristické zákony a vydal až sedm desítek lidí, které chce Turecko postavit před soud za údajnou spolupráci nebo členství v teroristických organizacích.

    Švédsko podle Erdogana nepostupuje dostatečně rázně proti organizacím, které turecké úřady považují za teroristické, a rovněž proti jejich sympatizantům. Jde například o Stranu kurdských pracujících (PKK) či milice YPG.

    Švédsko v tomto ohledu podniklo zásadní kroky, jenže turecký vůdce Erdogan klade další požadavky. Nejnověji podmínil schválení členství severské země v NATO tím, že by Evropská unie měla kývnout na zahájení přístupových rozhovorů s Tureckem.

    A v pozadí se možná také odvíjejí „jednání“ o modernizaci stíhaček F-16 tureckého letectva, které USA dosud kvůli příliš těsným vztahům Ankary s Moskvou blokovaly.

    Ještě v předvečer summitu přímo ve Vilniusu je naplánovaná schůzka šéfa NATO Stoltenberga, švédského premiéra Ulfa Kristerssona a tureckého prezidenta Erdogana. Oznámení o vstupu Švédska během summitu je proto stále ve hře.

    Více zdrojů na obranu

    Vyšší výdaje na obranu jsou vždy jedním z hlavních témat. Tentokrát ale umocněné ruskou invazí na Ukrajinu. Především USA dlouhodobě kritizují své evropské spojence, že na vlastní obranu nedávají dost.

    Situace se sice zlepšila a řada členů se ve světle války na Ukrajině probudila, jenže stále ne zcela. Spojenci se už v roce 2014 po ruské anexi Krymu dohodli, že během deseti let bude každý člen na obranu dávat ročně 2 procenta svého hrubého domácího produktu (HDP). Termín se blíží a hranici plní jen třetina z 31 členů.

    Na summitu ve Vilniusu má padnou rozhodnutí, že hranice 2 procenta bude do budoucna představovat spodní hranicí a nikoliv strop. „Spojenci stanoví ambicióznější závazek, že do obrany budou investovat minimálně 2 procenta,“ konstatoval Stoltenberg.

    Alianční propočty a odhady hovoří o tom, že spojenci letos evropské členské státy a Kanada navýší celkově výdaje v součtu o 8,3 procenta, což je největší nárůst za poslední desetiletí. Stoltenberg připomněl, že v roce 2014 pouze tři členské státy dávaly na obranu stanovená 2 procenta.

    Regionální obranné plány

    NATO kvůli ruské válce provádí nejrozsáhlejší revizi svých obranných plánů od dob studené války. Je to pro případ, že by se ruský vládce Vladimir Putin rozhodl rozšířit konflikt mimo Ukrajinu.

    Zatímco nyní malá Aliance k dispozici v nepřetržité pohotovosti na 40 tisíc vojáků rozmístěných od Estonska na severu až po Rumunsko u Černého moře, denně startuje k hlídkovým misím stovka bojových letounů a na moři nepřetržitě operuje 27 bojových lodí, s novými plány se mají počty prakticky znásobit.

    Aliance chce mít nově k dispozici do 30 dnů až 300 tisíc vojáků, připravených se rychle přesunout na východní křídlo. Detaily nových obranných plánů jsou samozřejmě přísně utajovány, jedno však je jasné.

    Nově rozdělují území a obranu členských zemí NATO na tři zóny - dálný sever a oblast Atlantiku, zónu pro střed Evropy a pobaltský region a zónu pro jižní Evropu a oblast černého moře. Dokumenty pak stanoví, které země a s jakým vybavením by měly oblasti v případě ohrožení bránit.

    S tím souvisí i další posilování vojenské přítomnosti na východní hranici NATO. Norsko těsně před summitem avizovalo, že prodlouží přítomnost svých sil v Litvě do roku 2024. V zemí od roku 2014 působí asi 150 norských vojáků. A podobně Kanada v pondělí přislíbila nasadit v Lotyšsku až 1 200 dalších vojáků v rámci plánu NATO jako posilu pro multinárodní bojovou skupinu pro odstrašené Ruska.

    Běloruská hrozba

    Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko jako hlavní podporovatel Ruska a jeho války sice není oficiálně na programu summitu, zcela určitě se však jeho jméno v diskuzích objeví. Zvláště kvůli plánu Moskvy rozmístit na běloruském území jaderné zbraně.

    Běloruský azyl pro wagnerovské žoldáky rychle ožívá, potvrzují satelity

    Lukašenko varoval, že nařídí jejich použití na ochranu své země. Bělorusko jako hrozbu vnímá také sousední polsko a samotné dějiště summitu - litevský Vilnius leží jen zhruba 35 kilometrů od běloruských hranic.

    Bělorusko má být také azylem pro vůdce ruských žoldáků Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina po nedávné neúspěšné vojenské vzpouře proti ruskému ministerstvu obrany, ačkoliv zatím není nijak ověřeno, kolik wagnerovců skutečně nabídku přijalo a do Běloruska odešlo.

    „Viděli jsme nějaké přípravy na přijetí velkých skupin vojáků v Bělorusku. Zatím jsme ale neviděli, že by se do Běloruska vydali,“ konstatoval šéf NATO Stoltenberg.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media