natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • NATO souhlasí s přijetím Ukrajiny, ale až po válce. Kyjevu usnadní cestu

    11. července 2023  10:16,  aktualizováno  11:28
    Severoatlantická aliance je pro přijetí Ukrajiny mezi spojence, ale až po ukončení ruské války. Nyní by členství přivedlo Alianci do války s Ruskem. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga už Kyjev urazil velký kus cesty a je spojencům mnohem blíže, než kdy dřív. Vyšlou proto jasný signál a vstup do NATO Ukrajině významně usnadní.  

    Jens Stoltenberg během summitu NATO ve Vilniusu | foto: NATO Photos

    „Od roku 2008, kdy jsme se rozhodli, že dalším krokem bude Akční plán členství, urazila Ukrajina dlouhou cestu. Ukrajina je mnohem blíže NATO, takže si myslím, že nastal čas, aby se to odrazilo v rozhodnutích NATO,“ prohlásil v úterý ráno před začátkem dvoudenního summitu Aliance ve Vilniusu Stoltenberg.

    Vyzval ke třem praktickým krokům, které by měly budoucí připojení Ukrajiny ke spojencům významně usnadnit. Půjde o praktickou podporu a zajištění interoperability ukrajinských a aliančních sil, silnější politické vazby vytvořením společné Rady NATO-Ukrajina a přeskočením či zrušením požadavku takzvaného akčního plánu členství rovnou k přechodu k plnému členství. Takzvaný akční plán (MAP) je předstupněm plného začlenění do Aliance.

    „Vše dohromady, včetně toho, že dáme jasně najevo, že se Ukrajina stane členem, zrušíme akční plán členství… vyšle velmi silný a pozitivní vzkaz od NATO směrem k Ukrajině,“ konstatoval Stoltenberg.

    O shodě ohledně odstranění MAP mezi spojenci už v pondělí na twitteru informoval ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

    „Pokud na Ukrajině zvítězí prezident Putin, bude to špatné nejen pro Ukrajince. Bude to nebezpečné i pro nás,“ dodal Stoltenberg.

    Podporu vstupu Ukrajiny do NATO vyjádřily už také Spojené státy. Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan v úterý před začátkem jednání podotkl, že státy Aliance vyšlou společně Kyjevu pozitivní signál, ale že členství momentálně není možné, protože by NATO vtáhlo do války s Ruskem. Časový rámec pro budoucí členství Ukrajiny podle něj zatím není známý.

    Sám americký prezident Joe Biden o víkendu konstatoval, že Ukrajina nyní na vstup mezi spojence ještě připravená není, protože členský stát musí kromě splnění vojenských standardů být také funkční demokracií. A ta je nyní ohrožená ruskou válkou.

    „Pokud Ukrajincům nepomůžeme, narušíme samotný základ našich hodnot,“ prohlásil na summitu český prezident Petr Pavel. NATO podle něj může dát Ukrajině ujištění, že jakmile válka skončí, zahájí s ní přístupový proces.

    Smrt a zkáza z Ruska a obrana Ukrajiny budou dominovat summitu NATO ve Vilniusu

    Otázka členství Ukrajiny v NATO je asi nejsilnějším tématem, které bude ve Vilniusu „na stole“. Aliance už v roce 2008 slíbila Ukrajině, že se někdy členem určitě stane. Země, která nyní s pomocí především právě zemí NATO už více jak rok čelí brutální ruské invazi, by chtěla jasnou odpověď.

    Polský prezident Andrzej Duda v rozhovoru pro německý magazín Bild avizoval, že Ukrajina se musí stát členem NATO rychle, ale během války k tomu nedojde a nyní ve Vilniusu proto pozvánku ke vstupu nedostane. „Správné místo Ukrajiny je v NATO,“ podotkl dnes litevský prezident Gitanas Nauseda, který vrcholnou schůzku NATO hostí.

    Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bezpečnostní realita na východním křídle NATO přímo závisí na Ukrajině.

    „Když jsme požádali o vstup do NATO, jsme byli upřímní: Ukrajina je de facto již v Alianci. Naše zbraně jsou zbraněmi Aliance. Naše hodnoty jsou tím, v co Aliance věří. Naše obrana je právě tím prvkem vzorce Evropy, který ji činí jednotnou, svobodnou a mírovou,“ uvedl v předvečer summitu.

    Schůzka ve Vilniusu proto podle něj musí všechny tyto skutečnosti potvrdit. Ačkoliv se stále pracuje na formulaci takových potvrzujících slov, Kyjev podle něj nyní chápe, že se stane členem Aliance. „Pracujeme na tom, aby algoritmus získání členství byl co nejjasnější a nejrychlejší,“ dodal.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media