natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Ukrajina má čas vybojovat pozici pro vyjednávaní do konce roku, varoval Pavel

    11. července 2023  14:32
    Ukrajina má čas na protiofenzívu a osvobození co největšího území okupovaného Ruskem víceméně do konce letošního roku, varoval na summitu NATO ve Vilniusu český prezident Petr Pavel. Pak se podle něj vzhledem k politickým a vojenským okolnostem pomyslné okno pro významné území zisky a vybojování pozice pro vyjednávání zřejmě uzavře.  

    Prezident Petr Pavel na summitu NATO ve Vilniusu | foto: @HradOfficial

    „Nechat v tom Ukrajinu samotnou, to by pouze znamenalo, že dovolíme, aby se k nám tyto problémy dostaly dříve nebo později. Takže je v našem vlastním zájmu, abychom pokračovali v pomoci Ukrajině a nenechali Rusko v tomto konfliktu vyhrát,“ prohlásil Pavel na veřejném NATO Public Forum na okraj summitu Aliance ve Vilniusu.

    Upozornil, že Kyjev sice pomalu získává své území zpět a pravděpodobně stále hledá slabá místa v ruské obraně, ale stále ještě nenasadil významné síly, které pro ofenzívu shromáždil.

    Podle Pavla je ovšem potřeba realisticky vnímat, že příležitost pro klíčovou protiofenzívu se Ukrajině s koncem roku víceméně uzavře. Čas na výrazný posun fronty se krátí nejen kvůli příchodu zimy, ale také kvůli nadcházejícím volbám ve Spojených státech, v Rusku i na samotné Ukrajině.

    Konstatoval, že Rusko mělo čas na přípravu obranných linií a má také převahu ve vzduchu. Ukrajinci jsou ale podle něj mnohem více motivovaní a díky Západu také vybavení lepší technikou. „Nemají ovšem dost munice a vzdušných sil, aby byli opravdu efektivní,“ podotkl.

    Varoval, že se objeví další pokles ochoty Ukrajinu dát masivně podporovat včetně dodávek zbraní, což podle něj dohromady pravděpodobně povede k tomu, že „to, co bude dosaženo do konce roku, bude východiskem pro vyjednávání“.

    NATO souhlasí s přijetím Ukrajiny, ale až po válce. Kyjevu usnadní cestu

    S odkazem na jedno z klíčových témat summitu a budoucím členství Ukrajiny v NATO apeloval, že kromě munice a vojenského vybavení potřebuje Ukrajina také povzbuzení a ujištění. Podle Pavla spojenci mohou posílit ukrajinskou morálku příslibem, že zahájí přístupový proces ihned po skončení bojů. Přínosy možného členství země v Evropské unii a NATO označil za důležité.

    Lídři Aliance zatím ve Vilnisu konstatovali, že jsou pro přijetí Ukrajiny do NATO, ale až po válce. Jinak by mohlo dojít k eskalaci války a přímému vtažení aliance do ní. Spojenci nicméně chtějí vyslat Kyjevu pozitivní signál pro budoucí členství.

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je ale přesvědčen o opaku a míní, že nejistota bude jen motivovat Rusko k dalšímu teroru. „Nejistota je slabost,“ uvedl s tím, že by bylo absurdní, kdyby summit ve Vilniusu nestanovil harmonogram ani pro pozvánku, ani pro členství Ukrajiny v NATO.

    „Nyní, na cestě do Vilniusu, jsme dostali signály, že se diskutuje o určitých formulacích bez Ukrajiny. A rád bych zdůraznil, že tyto formulace se týkají pozvání ke členství v NATO, ne členství Ukrajiny… Zdá se, že tu není ochota ani Ukrajinu do NATO pozvat, ani ji učinit členem,“ napsal ukrajinský prezident na twitteru. Osobně se má jednání účastnit ve středu. Podle něj to znamená, že se vytváří prostor příležitosti pro smlouvání o členství Ukrajiny v NATO v možných jednáních s Ruskem.

    Německý kancléř Olaf Scholz na okraj summitu uvedl, že spojenci přijmou nezbytná opatření, aby Ukrajina dostala bezpečnostní záruky i po válce. „Pro nás je od počátku důležité, aby pro Ukrajinu existovaly bezpečnostní záruky, které mohou být účinné, jakmile nastane mír. A za tímto účelem také uzavřeme potřebné dohody,“ řekl.

    Podle Pavla bude podpora Ukrajině stále těžší a to i kvůli hlasům, živených ruskou propagandou, že jakmile svět přestane poskytovat Ukrajině vojenskou pomoc, tak válka skončí. „Že budeme moci pokračovat v obnově ekonomických vztahů s Ruskem a budeme se moci vrátit zpátky k levnějšímu plynu. To je samozřejmě nesmysl, ale mnoho lidí rádo poslouchá takové argumenty,“ dodal.

    Světový řád čelí podle jeho slov zpochybňování, bezpečnostní hrozby v podobě ideologické konfrontace Východu a Západu se přesouvají ke globálního střetu hodnotových systému mezi demokraciemi a autoritářskými režimy.

    „Nejde pouze o Rusko, ale i o země jako Čína, Írán, Severní Korea, a řadu diktátorských afrických států. Tyto země mají jiné hodnoty a snaží se je šířit po světě různými prostředky, nejen vojenskou agresí, ale i prostřednictvím informační války,” konstatoval Pavel na fóru, kam organizátoři během summitu tradičně zvou lídry Aliance, aby přiblížili politiků Aliance široké veřejnosti. Zajímavostí je, že Česká republika letos obdržela žádost o vystoupení hlavy státu na tomto fóru vůbec poprvé.

    Podle Pavla je nutné všechny naše hodnoty obhajovat a vysvětlovat víc než kdykoli dřív. „Proto musíme být připraveni je bránit a odmítnout, že politických cílů lze dosahovat silou,“ dodal.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media