natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Po válce budeme součástí Aliance, míní Zelenskyj. V pozvání věřil už nyní

    12. července 2023  13:36
    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summitu NATO ve Vilniusu ocenil oznámení aliančních zemí o nových balících vojenské podpory Kyjevu i všeobecné shodě na urychlení vstupu jeho země do NATO, jakmile válka skončí. Výsledky vrcholné schůzky Aliance označil za dobré pro Ukrajinu. Připustil však, že očekával pozvání ke vstupu mezi spojence už nyní.  

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v doprovodu šéfa NATO Jense Stoltenberga na summitu ve Vilniusu | foto: NATO Photos

    „Výsledky summitu jsou dobré, ale pokud by byla pozvánka do NATO, bylo by to ideální,“ řekl na tiskové konferenci Volodymyr Zelenskyj. Ve Vilniusu se během středy sešel s šéfem NATO Jensem Stoltenbergem a absolvoval celou řadu bilaterálních schůzek s lídry členských zemí.

    Hlavním bodem jeho programu byla ovšem účast na ustanovujícím první zasedání společné Rady NATO-Ukrajina, nového fóra pro krizové konzultace a rozhodování, na jehož zřízení se spojenci dohodli během prvního dne summitu v litevské metropoli.

    Je součástí trojdílného balíčku, který má přiblížit Ukrajinu k NATO a zahrnuje ještě víceletý programem praktické pomoci a zrušení požadavku na Akční plán členství (MAP) pro Ukrajinu. To má proces připojení Ukrajiny k Severoatlantické alianci po válce zkrátit ze dvou pouze na jeden krok.

    Budoucnost Ukrajiny je v NATO. Časový plán vstupu ale spojenci Kyjevu nedali

    Zelenskyj upozornil, že nová rada není jen nástrojem pro účast na jednáních se spojenci, ale nástrojem integrace Ukrajiny. „A dává nám to pocit, že budeme součástí Aliance. Jsem přesvědčen, že po válce bude Ukrajina v NATO. Uděláme pro to vše,“ prohlásil.

    To, že ukrajinští obránci umně využívají bojovou techniku ze Západu podle něj dokazuje, globální demokracie je silnější než jakékoli teroristické hrozby. 

    „Ukrajina přitom i uprostřed totální války s Ruskem pokračuje v reformách – a v rámci naší integrační cesty do EU je jasně definováno, co přesně musíme udělat, a děláme to. Takže opravdu oceňujeme toto uznání, že MAP není potřeba,“ dodal.

    Připustil, že jako ideální výsledek summitu si představoval pozvánku ke členství v NATO už nyní. Summit by byl podle jeho slov efektivnější. „Můžeme konstatovat, že výsledky summitu jsou dobré, ale kdyby byla pozvánka, bylo by to ideální,“ konstatoval.

    Zdůraznil také nutnost bezpečnostních záruk pro Ukrajinu, které budou platit do doby, než se země skutečně stane členem NATO. Uvítal rozhodnutí skupiny nejsilnějších ekonomik světa G7, které chtějí Kyjevu nabídnout dlouhodobou bezpečnostní spolupráci. „A pokud se tak stane, bude to pro nás opravdu důležitý konkrétní úspěch,“ zdůraznil Zelenskyj.

    Šéf NATO Jens Stoltenberg zopakoval, že Aliance bude Ukrajinu podporovat, dokud to bude potřeba. Poznamenal, že loni členské státy NATO poskytly pomoc v desítkách miliard dolarů. Další pomoc schválili spojenci během summitu.

    Ukrajina má čas vybojovat pozici pro vyjednávaní do konce roku, varoval Pavel

    Nový víceletý program pomoci podle něj usnadní přechod Ukrajiny ze standardů sovětské armády na standardy členských zemí NATO a učiní ozbrojené síly plně operačně kompatibilní s jednotkami Aliance.

    „Rozhodnutí přijatá zde ve Vilniusu znamenají začátek nové kapitoly ve vztazích mezi NATO a Ukrajinou. Dnes se scházíme jako rovný s rovným a těším se na den, kdy se sejdeme jako spojenci,“ konstatoval.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media