natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Pomůžeme Kyjevu vybudovat silnou obranu, slíbily na summitu země G7

    12. července 2023  16:52,  aktualizováno  20:03
    Země skupiny vyspělých ekonomik G7 vytvořily mezinárodní rámec, který Ukrajině otevírá cestu k dlouhodobým bezpečnostním zárukám. Záruky mají posílit její obranu proti Rusku a odradit Moskvu od budoucí agrese, oznámili lídři G7 na summitu NATO ve Vilniusu. „Velmi potřebný a významný úspěch,“ reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.  

    Ukrajinský prezident Vodolymyr Zelenskyj, americký prezident Joe Biden, šéf NATO Jens Stoltenberg a turecký prezident Erdogan na summitu ve Vilniusu | foto: NATO Photos

    Ve společném prohlášení, k němuž se mohou připojit další země, USA, Německo, Japonsko, Francie, Kanada, Itálie a Británie a spolu s nimi Evropská unie uvedly, že rámec zahrnuje takové prvky jako je moderní vojenské vybavení, výcvik, sdílení zpravodajských informací a kybernetickou obranu.

    Ukrajina by se na oplátku zavázala ke zlepšení opatření v oblasti správy věcí veřejných, mimo jiné prostřednictvím justičních a hospodářských reforem a zvýšení transparentnosti.

    „Pomůžeme jim vybudovat silné obranné schopnosti na zemi, na moři i ve vzduchu,“ prohlásil americký prezident Joe Biden během na slavnostního ceremoniálu. Země G7 podle něj poskytnou Kyjevu významnou vojenskou pomoc a podpora bude trvat tak dlouho, jak to bude potřeba.

    Podle šéfa Bílého domu Ukrajinci svou odvahou inspirovali svět. “Spojené státy budou i nadále dělat vše, co je v našich silách, aby Ukrajina co nejrychleji dostala to, co tváří v tvář Putinově brutální válce potřebuje,“ dodal.

    Oznámení, které přišlo v poslední den summitu NATO v litevském Vilniusu, vytváří základ pro to, aby si jednotlivé země mohly vyjednat vlastní ujednání s Ukrajinou. „Naše solidarita nikdy nezakolísá,“ prohlásil japonský premiér Fumio Kišida.

    Německý kancléř Olaf Scholz uvedl, že ujednání G7 umožňuje signatářům dále specifikovat své konkrétní příspěvky Ukrajině a zakotvit je „v dlouhodobé strategii, o kterou se pak Ukrajina může opřít“.

    „Nezávislá, demokratická, suverénní Ukrajina. V jeho mezinárodně uznávaných hranicích. Schopný bránit se a odradit budoucí agresi. To je to, co jsme se zavázali zajistit,“ prohlásil kanadský premiér Justin Trudeau.

    Rozhodnutí zemí G7 přivítalo také Česko. Premiér Petr Fiala reakci poznamenal, že na bezpečnosti Ukrajiny totiž závisí bezpečnost Česka i celé Evropy. „Ujistil jsem naše ukrajinské přátele i naše partnery ze zemí G7, že se Česká republika k deklaraci a zejména k jejímu naplňování náležitě připojí,“ slíbil.

    Podle prezidenta Petra Pavla je Česko připraveno zapojit se do systému podpory Ukrajiny ohlášeného skupinou G7, mluvit o konkrétních způsobech je podle něj ale předčasné.

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil vděčnost za podporu a uvedl, že bezpečnostní záruky od skupiny zemí G7 jsou důležité vítězství pro bezpečnost Ukrajiny.

    „Ukrajinská delegace přiváží domů významné bezpečnostní vítězství pro Ukrajinu, pro naši zemi, pro náš lid, pro naše děti,“ řekl. Iniciativu vyspělých ekonomik světa označil za most k případnému členství v NATO a odstrašující prostředek proti Rusku.

    „Nebudeme váhat,“ slíbil Biden po skončení summitu v Litvě. „Myslím to vážně. Náš závazek vůči Ukrajině nepoleví“. Ukrajinský a americký prezident se spolu se svými poradci setkali také bilaterálně a Biden později připustil, že Zelenskyj je někdy „frustrován“ tempem dodávek vojenské pomoci ze Západu.

    Zelenskyj americkému prezidentovi po schůzce děkoval s tím, že peníze v podobě dodávek zbraní a další pomoci USA a západní spojenci vydávají za životy Ukrajinců.

    Po válce budeme součástí Aliance, míní Zelenskyj. V pozvání věřil už nyní

    Šlo tak smířlivější tón, než o den dříve, kdy ukrajinský prezident neskrýval zklamání z toho, že jeho země na summitu ještě nedostala pozvánku ke vstupu do NATO ani časový plán, kdy by se to mohlo stát.

    Podle Bidena ale Zelenskyj nyní chápe, že to, zda je jeho země formálně v NATO, není až tak důležité, pokud nyní získala takové bezpečnostní záruky. „Pochopili jsme, že jde o bezpečnostní podmínky,“ řekl Zelenskyj s tím, že věří, že Ukrajinu do NATO vstoupí, až se bezpečnostní situace stabilizuje. „Tedy až skončí válka, Ukrajina bude určitě pozvána do NATO a určitě se stane členskou zemí Aliance,“ dodal.

    Spojenci v úterý na summitu potvrdili, že Ukrajina členem stane, ale ne během ruské války. Dál budou také masivně dodávat Kyjevu západní výzbroj a další pomoc. Podle článku 5 Washingtonské smlouvy NATO jsou členové povinni se vzájemně bránit před napadením, což by mohlo podle USA a další zemí rychle celou Alianci vtáhnout do přímého konfliktu s Ruskem.

    „Musíme zůstat mimo tuto válku, ale být schopni podpořit Ukrajinu. Toto velmi křehké vyvažování se nám dařilo posledních 17 měsíců. Je ku prospěchu všech, abychom tuto rovnováhu zachovali,“ konstatoval belgický premiér Alexander De Croo.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media