natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Únavu z války přebíjí nezlomná vůle a odhodlání, říká o Zelenském poradce Pojar

    7. července 2023  12:54
    Cestu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Česka pomáhal osnovat už řadu měsíců s tím, že nepůjde jen o symbolickou návštěvu.„Ukrajina dobře ví, že stojíme pevně na její straně,“ říká poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. V rozhovoru popsal, jak na něj Zelenskyj po více jak roce války působí a také nastínil očekávání týkající se Ukrajiny od nadcházejícího summitu NATO.  

    Poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar a vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost | foto: Ondřej Charvátnatoaktual.cz

    Šlo o strategickou návštěvu?

    O důležitou návštěvu, velmi symbolickou návštěvu, ale jednání byla o velmi konkrétní spolupráci. Určitě je to návštěva, která se zapíše česko-ukrajinských vztahů velmi silně.

    Splnila cesta prezidenta Zelenského očekávání na naší i ukrajinské straně?

    Je dobře, že se ji podařilo uskutečnit. Ten symbolický akt byl dokonán. Usilovali jsme o ni velmi dlouho, respektive jsme se s prezidentem Zelenským na ní dlouho domlouvali. Co se týká konkrétních jednání, tak byla velmi detailní zejména o obranné spolupráci, ale nejen o ní. Musím říci, že jsme si spoustu věcí vysvětlili a vyříkali a že víme, co budeme dělat v následujících měsících. Když se ohlédnu na to, co se podařilo udělat po mezivládních jednáních v Kyjevě v říjnu minulého roku, tak na to nyní navazujeme a neustále se posouváme dál. Obě strany to hodnotí velice pozitivně.

    Zelenskyj i členové jeho doprovodu říkali, že v České republice se jim dostalo zatím nejvřelejšího přijetí ze všech cest, které podnikli. Nejvřelejšího a nejdůstojnějšího.

    Lze prozradit konkrétní závěry a nějaký časový horizont? Premiér Petr Fiala už avizoval, že Česko pošle Kyjevu další vojenskou technika a munici.

    Ano, věnujeme Ukrajině další útočné helikoptéry, zorganizujeme dodávky stovek tisíc kusů velkorážní munice v následujících měsících, zúčastníme se budování obranných kapacit na ukrajinské straně, pošleme jim simulátory pro jejich letce, jak pro vrtulníky tak pro výcvik na stíhačky včetně strojů F-16. Rýsují se zde další zcela konkrétní kroky pomoci.

    Hovoří se ale také o dlouhodobých strategických projektech včetně zapojení českých firem do obnovy Ukrajiny. Tam se situace vyvíjí jak?

    Co se týká projektů na obnovu země, tak jde o poměrně velké projekty a ještě bude nějaký čas trvat, než se detailně dohodnou. Myslím ale, že české firmy mají šanci na úspěch a že to velmi dobře vědí. Ukrajinská strana to zcela otevřené říká. Už nyní, když se podíváme na český vývoz na Ukrajinu, a to se nebavím o vojenském materiálu, tak má růstový trend a je to dobře.

    Jak dlouho se návštěva ukrajinského prezidenta připravovala? Asi nešlo o standardní cestu se standardními bezpečnostním postupy?

    Poprvé jsme se bavili s prezidentem Zelenským, že by přijel na návštěvu Prahy, už asi před rokem. Říkal nám tehdy, že se sem rád znovu podívá, jakmile to bude jen trochu možné. Sám osobně už v Praze v minulosti soukromě byl. V posledních měsících už vycestoval, často na různé summity a k lídrům klíčových světových velmocí.

    Před pěti týdny na summitu v moldavském Kišiněvu se s ním premiér Fiala dohodl, že při další cestě mimo Ukrajinu do Evropy navštíví Českou republiku. Měli jsme několik dat, několik termínů, neustále se to posouvalo a to zejména s ohledem na nabitý ukrajinský kalendář. Ten definitivní termín, tedy včerejšek a dnešek, byl napevno zafixován teprve zhruba před týdnem.

    Jak do nynější cesty ukrajinské hlavy státu zapadá summit NATO příští týden? Měl od Česka nějaká očekávání v této souvislosti, tedy s podporou ambic Kyjeva na přijetí do Aliance?

    Jistě souvisí s tím, protože summit je velkým tématem. Ostatně šlo o téma jak mezi oběma prezidenty, tak během schůzky s premiérem. Na druhou stranu Ukrajina dobře ví, že stojíme pevně na její straně. Vyměňovali jsme si názory na současná vyjednávání, která vedeme na nejrůznějších fórech v rámci NATO. V zásadě jsme si potvrdili pohled na věc, že to snad dopadne nejlépe, jak jen to dopadnou může.

    Musím se zeptat na vznik snímku, který jste pořídil během cesty prezidenta Zelenského do Česka v armádním speciálu. Je na něm ukrajinský prezident s jednou ze stíhaček Gripen, které stroj doprovázely. Jak vás to napadlo?

    Doprovod stíhaček byl sice symbolický, ale by také dohodnutý až na poslední chvíli. Piloti museli prokázat svoji připravenost, nevěděli to hodiny dopředu. Musím říci, že celá delegace včetně prezidenta byla potěšena takovým přijetím ještě před dosednutím na letišti v Praze. Sám Zelenskyj si také udělal vlastní fotografii našeho gripenu ze svého okénka. Já jsem ho zkrátka poprosil, jestli bych mohl udělat fotku s ním, jak sedí na palubě „Czech Air Force One“ a za ním je v okénku náš Gripen. Povedlo se, byť nebylo zrovna nejjednodušší to zaostřit, ale jsem rád, že taková fotka vznikla.

    Svěřila se vám už ukrajinská strana, jak cestu do Česku hodnotí? Zvlášť po relativním zklamání v Bulharsku, které cestě Zelenského do Prahy bezprostředně předcházelo?

    Nemyslím si, že v Bulharsku šlo o zklamání. Pochopil jsem, že jednání s novou bulharskou vládou byla velmi konstruktivní a že se na řadě věcí dohodli. S bulharským prezidentem to bylo asi složitější, ale to se konec konců dalo očekávat. Já nemám ten dojem, že by bulharská návštěva byla zklamáním. Šlo o pracovní cestu, která přinesla užitek. Na druhou stranu je pravda, že mi Zelenskyj i členové jeho doprovodu říkali, že v České republice se jim dostalo zatím nejvřelejšího přijetí ze všech cest, které podnikli. Nejvřelejšího a nejdůstojnějšího.

    Jak osobně na vás Zelenskyj momentálně působí po více jak roce brutální ruské války, kdy dennodenně řeší, zda jeho země přežije?

    Nepochybně je unaven a je to náročné. I samotné cestování. Není to tak, že by nasedl do letadla v Kyjevě a odletěl. Před každou takovou cestou musí nejprve mnoho hodin jet na hranice. A válka samotná je náročná tak, že si to ani nedovedeme představit. Únava je určitě znát. Ale na druhou stranu, v tu samou chvíli je vidět to obrovské odhodlání, obrovská víra v úspěch, obrovská houževnatost a ohromně silná a nezlomná vůle, jak na Zelenském tak v jeho bezprostředním okolí. To nepolevuje. Měl jsem možnost se s ním vidět asi šestkrát a ta vůle byla vždy evidentní. Je to ta nejlepší naděje do budoucna.

    Lubomír Světnička

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media