natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Česko vyšle pomoc pro oblasti Ukrajiny zaplavené z přehrady Kachovka

    7. června 2023  19:01
    Cisterny na rozvoj pitné vody, čerpadla nebo záchranné čluny. Česko vyšle do oblastí Ukrajiny zaplavené ze zničené přehrady Kachovka mimořádnou humanitární pomoc, rozhodla o tom ve středu vláda. Ministerstvo zahraničí navíc uvolní na pomoc 10 milionů korun.  

    Zatopené obce na dolním toku Dněpru pod zničenou přehradou Kachovka (7. června 2023) | foto: @DefenceU

    „Ministerstvo obrany poskytne Ukrajině některé věci, které jsou pro řešení této katastrofy důležité. Jde například o nepotřebné cisterny pro rozvoz pitné vody, záchranné kruhy, čerpadla na špinavou vodu, záchranné vesty,“ potvrdil po jednání vlády premiér Petr Fiala.

    Ministryně obrany Jana Černochová uvedla, že s armádními představiteli hledala možnosti už od úterního rána, kdy došlo ke zničení hráze.

    Satelity ukazují rozsah záplav po zničení přehrady. Škody budou ohromné

    „Dali jsme dohromady materiál, který alespoň částečně pomůže zmírnit tuto humanitární katastrofu. Děkuji vojákům za rychlé vyhodnocení situace i kolegům z vlády za jednoznačnou shodu na této pomoci,“ konstatovala.

    Ministerstvo zahraničí vyčlenilo už předtím mimořádnou humanitární pomoc pro Chersonskou a Záporožskou oblast Ukrajiny, postižené záplavovou vlnou ze zničené přehrady Kachovka. Ministr zahraničí Jan Lipavský schválil poskytnutí mimořádné pomoci ve výši 10 milionů korun na pomoc s evakuací civilistů a s důsledky zničení přehrady.

    Ukrajinská strana má podle českého ministerstva v tuto chvíli zájem zejména o cisterny k převážení vody, čluny, vozidla, která se budou moci pohybovat bahnitým terénem, vysokokapacitní čerpadla a další vybavení k odčerpávání vody. Dále o prostředky k zachycení zhruba 150 tun strojního oleje, který při zničení přehrady unikl do vody a kontaminoval tok Dněpru až k Černému moři.

    Česko vyšle především plovoucí čerpadla, protipovodňové stěny a pytle, elektrocentrály, dále čluny, materiály pro nouzové přežití i provizorní domky v celkové hodnotě přes 10 milionů korun. Hasičský záchranný sbor ČR bude zajišťovat přepravu humanitární pomoci do humanitárního centra.

    Teror, zločin, zatracení Rusáci, reagují české špičky na odpálení přehrady

    Hlavním úkolem ukrajinských úřadů je nyní evakuace obyvatel z obcí bezprostředně ohrožených zaplavením. Za současného stavu se jedná o 30 obcí s populací více než 40 000 obyvatel. V případě úplného zničení přehradní hráze by podle odhadů mohla záplavová vlna postihnout až 80 obcí. 

    Místní záchranné složky i další organizace evakuovaly již 1 700 obyvatel a to i z míst, které jsou stále pod ruským ostřelováním.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media