natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Satelity ukazují rozsah záplav po zničení přehrady. Škody budou ohromné

    7. června 2023  16:05
    Ukrajina musela kvůli zničené Kachovské přehradě dosud evakuovat přes 2 tisíce lidí, vyplývá z informací prezidentské kanceláře. Škody na zaplaveném území včetně ekologických dopadů budou rozsáhlé, shodují se analytici. A potvrzují to srovnávací satelitní snímky území pod přehradou, které analyzovala česká technická společnost SpaceKnow.  

    Srovnání oblasti pod přehradou Kachovka 5. června 2023 a 6. června 2023 po zničení hráze. Ze satelitních snímků je patrné, jak se rozsáhlé území voda zaplavila | foto: SpaceKnow

    Voda ze zničené Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny zaplavila od úterý podle úřadů přes 1 300 domů na pravém břehu řeky Dněpru. Postiženo je 24 lokalit, v Ruskem okupovaném městě Nová Kachovka se po záplavách pohřešuje nejméně sedm lidí a na 900 obyvatel bylo evakuováno.

    Voda v oblasti během středy pomalu ustupovala, o několik desítek centimetrů, škody však budou podle expertů pravděpodobně katastrofální.

    A nasvědčuje tomu analýza, kterou pro natoaktual.cz exkluzivně zpracovala oceňovaná česká technologická společnost SpaceKnow, jejíž unikátní aplikace pro obrazové zpravodajství IMINT (Imagery Intelligence) dokáže prostřednictvím satelitních dat sledovat rozsáhlé oblasti prakticky kdekoliv na světě a analyzovat, co se v nich děje.

    Satelitní snímky z pondělí 5. června, tedy den před zničením hráze a z inkriminovaného úterý 6. června ukazují, jakou oblast voda z přehrady zatopila. Pro zpracování snímků od PlanetLabs (konkrétně medium-resolution electro-optical PlanetScope) byl použit speciální algoritmus NDVI, který detekuje chlorofyl ve vegetaci.

    Satelitní snímek (PlanetLabs) oblasti přehrady Kachovka na Ukrajině z pondělí 5. června 2023, tedy den před zničením hráze.

    Satelitní snímek (PlanetLabs) oblasti kolem přehrady Kachovka z 6. června 2023 ukazuje, jakou oblast voda z přehrady zatopila

    Zjednodušeně, čím červenější oblast snímku je, tím více chlorofylu a tedy vegetace v oblasti je. Zatímco na prvním snímku je červené barvy v zájmové zóně pod hrází hodně, na druhém je vidět, jak se řeka rozlévá, zaplavuje vegetaci a červené zbarvení mizí.

    Zničení přehrady podle expertů spustilo doslova celou kaskádu nedozírných škod. Podle analytičky Kristiny Hook z Euroasijského centra prestižního amerického Atlantic Council dosud žádný z ekologických zločinů, ke kterým během ruské války na Ukrajině za posledních šestnáct měsíců došlo, nebyl nevyhnutelný a škody, které Ukrajina i globální ekonomika utrpěla jdou přímo na vrub Ruska.

    Zničení ukrajinské přehrady podle ní bude mít krátkodobé i dlouhodobé ekologické, humanitární, vojenské a ekonomické důsledky. „Rusko, pokud stálo za zničením, upevnilo svou pověst jednoho z největších světových organizátorů civilního utrpení,“ uvedla.

    Snímek SkySat high-res. od PlanetLabs z 6. června 2023 nasvědčuje tomu, že se díra v hrázi přehrady Kachovka rychle zvětšuje tak, jak ji strhává síla vody.

    Upozornila, že kromě lidských životů je ohrožena také existence největší evropská stepi - Askanija Nova v Chersonské oblasti spolu s tamějšími původními zebrami, buvoly a pakoni. Může dojít k nevratnému poškození ekosystému této biosférické rezervace, jako jediná v Evropě nebyla nikdy zemědělsky využívána.

    Podle Michaela Bociurkiwa by záplavy mohly spustit další migrační vlnu. „Pokud mají lidé na Západě pocit, že se jich to nedotkne, měli by se znovu zamyslet a připravit se na vyšší ceny potravin a novou vlnu uprchlíků,“ konstatoval.

    Pokud se prokáže, že za zhroucením přehrady stojí skutečně Rusko a úřady přinesou další podrobnosti, měla by být podle analytika a někdejšího ukrajinského velvyslance v USA Oleha Shamshura událost dalším budíčkem pro celý západní svět. A to především v souviseti s tím, jak musí být v budoucnu kritická energetická infrastruktura chráněna.

    Teror, zločin, zatracení Rusáci, reagují české špičky na odpálení přehrady

    „Zničení přehrady se zdá být dalším důkazem temné povahy Putinova režimu – hrozného a extrémně nebezpečného činu, jehož cílem je způsobit lidem maximální utrpení a maximální škody na životním prostředí,“ uvedl.

    Kristina Hook připomněla ukrajinská i mezinárodní varování před možností útoku Ruska na přehradu. Pouhé globální odsouzení takového činu však podle ní není dostatečné. Jen hmatatelná reakce upozorní Kreml, že nemůže vyváznout s ekologickým ekvivalentem zbraně hromadného ničení.

    „Tento den nabízí bolestný snímek ukrajinského života pod ruským terorem: devět měsíců násilné okupace v Chersonu, s tábory pro mučení, znásilňováním a hromadnými popravami, po nichž následuje neustávající ostřelování a nyní záplavy, kdy během jednoho dne o všechno přijdete,“ dodala.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media