natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Teror, zločin, zatracení Rusáci, reagují české špičky na odpálení přehrady

    6. června 2023  10:53,  aktualizováno  19:36
    Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské jednotky vyhodily do povětří Kachovskou přehradu na jižním toku Dněpru. Chtějí tak zabránit tomu, aby ukrajinské síly řeku překročily. Voda od rána zaplavuje přilehlé obce Chersonské oblasti a úřady zahájily evakuaci obyvatel. V ohrožení je asi 16 tisíc lidí.  

    Zničená přehrada Kachovka na Ukrajině (6. června 2023) | foto: @DefenceU

    „Ruští teroristé. Zničení hráze vodní elektrárny Kachovka jen celému světu potvrzuje, že musí být vyhnáni ze všech koutů Ukrajiny. Neměl by jim zůstat ani jeden metr, protože každý metr využívají k teroru,“ uvedl v reakci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

    Přehradu vyhodila nad ránem do povětří ruská 205. motostřelecká brigáda, informoval prezidentův poradce Mychajlo Podoljak s odvoláním na rozvědku.

    Kachovská vodní elektrárna byla kompletně zničena a nepůjde ve svém původním stavu obnovit, oznámila státní společnost Ukrhidroenerho, která přehradu vlastní. Rusové naopak z exploze viní ukrajinské jednotky. Voda zaplavuje okolní obce a kritické úrovně má dosáhnout v poledne. Úřady hned ráno zahájily evakuaci obyvatel.

    Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba označil zničení přehrady za ohavný válečný zločin. „Rusko zničilo přehradu Kachovka a způsobilo pravděpodobně největší technologickou katastrofu v Evropě za poslední desetiletí a ohrozilo tisíce civilistů. Jediný způsob, jak zastavit Rusko, největšího teroristu 21. století, je vykopnout ho z Ukrajiny,“ uvedl.

    Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga zničení přehrady ohrožuje tisíce lidí a způsobuje vážné škody na životním prostředí. „Jde o pobuřující čin, který znovu ukazuje brutalitu ruské války na Ukrajině,“ konstatoval.

    Na událost reagovali bezprostředně také čeští představitelé. Podle předsedkyně poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové se zničení Kachovské přehrady musí stát jedním z bodů obžaloby Tribunálu pro zločiny ruské agrese na Ukrajině. Za prioritu nyní označila humanitární pomoc postiženým civilistům. „Ruský režim je teroristický,“ uvedla.

    Senátor Pavel Fischer čin odsoudil s tím, že vyhození obrovské přehrady do vzduchu považuje za zločin. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského je to srovnatelné s použitím zbraně hromadného ničení proti civilistům. „Rusko dále posouvá hranice své agrese… Tato brutalita bude odsouzena a potrestána!“ prohlásil.

    Ministryně obrany Jana Černochová se ptá, kam až je putinovský zločinný režim ochoten zajít ve své barbarské imperiální touze podmanit si suverénní zemi nebo alespoň její část. „Ruský státní terorismus nemá žádné hranice, nepočítá oběti, nemá svědomí a neplatí pro něj žádná mezinárodně uznávaná pravidla. Proto Západ nesmí polevit ve své podpoře Ukrajiny, než Putin pochopí, že to myslíme vážně a bude hnán k odpovědnosti,“ uvedla.

    Kachovská přehrada je posledním stupněm Dněperské kaskády. Byla zbudována v 50. letech minulého století. Její hlavní význam nespočívá ve výrobě elektřiny, ale v navazujících zavlažovacích systémech, které přivádějí vodu do oblastí jižní Ukrajiny a na Krym.

    Voda z přehrady je také používaná v chladicím systému největší jaderné elektrárny v Evropě. Ukrajinská vojenská správa Záporožské oblasti v únoru uvedla, že pokud bude nadále klesat hladina přehrady, bude chlazení Záporožské elektrárny ohroženo.

    Podle šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové by zničení přehrady nemělo mít bezprostřední vliv na bezpečnost Záporožské elektrárny. „Reaktory jsou odstaveny, chlazení zajištěno z velké speciální nádrže na Dněpru. Horší je humanitární katastrofa kvůli záplavám. Další v řadě. Zatracení Rusáci,“ konstatovala.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media