natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Vnější bezpečnost je pro české dějiny klíčová, připomene ceremonie na Hradě

    13. června 2023  14:01
    Letošní třicáté výročí vzniku samostatné České republiky a především význam bezpečnosti pro její další existenci připomene chystaná slavnostní ceremonie na Pražském hradě. Ve Španělském sále se jí zúčastní prezident Petr Pavel, nejvyšší ústavní činitele i představitelé armády, diplomaté a akademici.  

    Prezident Petr Pavel | foto: @HradOfficial

    Slavnostní ceremonie k 30. výročí vzniku České republiky se uskuteční v úterý 20. června. Ceremonie je součástí projektu Czech30 a generálním partnerem je společnost Czechoslovak Group (CSG).

    „Smyslem je důstojně připomenout třicet let trvání demokratické a úspěšné České republiky a zmínit v kontextu české historie význam bezpečnosti jako základního předpokladu jejího pokračování,“ uvedl Zbyněk Pavlačík ze spolku Jagello 2000, který akci spoluorganizuje.

    Česká republika letos slaví třicet let od svého vzniku 1. ledna 1993 a období třech desítek let kontinuálního období suverenity, svobody a demokracie je v české moderní historii zcela bezprecedentní.

    Podle organizátorů ceremonie stačí srovnat, že doba trvání takzvané první republiky trvala necelých dvacet let a samostatná Česká republika tedy existuje již o více než polovinu déle, než demokratické Československo mezi lety 1918 a 1938.

    Slavnostní ceremonie má pak připomenout, že klíčovým faktorem českých dějin vždy byla vnější bezpečnost. Demokratický vývoj země v jejích moderních dějinách totiž vždy ukončily totalitní režimy, ať už šlo o blížící se druhou světovou válku na konci třicátých let, anebo studenou válku na konci let čtyřicátých.

    „Fakt, že Česká republika úspěšně završila tři desítky let své existence, tak je mimo jiné dán nejvyššími bezpečnostními garancemi v historii, založenými na transatlantické vazbě a členství v Evropské unii,“ konstatoval Pavlačík. Jak podotkl, za uplynulých sto let občané strávili každý druhý den v totalitním režimu a téměř každý třetí v okupaci.

    Na ceremonii ve Španělském sále Pražského hradu vystoupí prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala ale také náčelník generálního štábu Karel Řehka nebo historik Jakub Rákosník. Mezi hosty nebudou chybět nejvyšší ústavní činitelé, senátoři, poslanci, diplomaté, ale také představitelé bezpečnostních sborů a složek integrovaného záchranného systému, církví, akademické i kulturní sféry.

    Červnový termín ceremonie navrhl spolek vzhledem k vážnosti akce, aby se jí mohla účastnit nová hlava státu vzešlá z lednových prezidentských voleb a která Českou republiku povede první polovinu čtvrté dekády její existence.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media