natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Obří veletrh v době covidu? Emiráty našly rovnováhu restrikcí a normálu

    3. března 2021  9:09
    Přes 60 tisíc lidí ze všech koutů světa na jednom místě i přes pandemii covidu? Jde to. Důkazem je týdenní veletrh obranných technologií IDEX v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. Provázela ho přísná ale také chytrá opatření potvrzující, že Emiráty možná umí vybalancovat poměr mezi restrikcemi a normálním fungováním.  

    Veletrh obranných technologií IDEX v Abú Dhabí | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Předně je nutné připomenout, že Emiráty s takřka deseti miliony obyvatel se dlouhodobě řadí mezi absolutní globální premianty v tom, jak pandemii covidu čelí. A to i přesto, že byť s určitými omezeními, fungují obchody, služby, restaurace, hotely, zkrátka vše, na co si Evropané v posledním roce prakticky odvykli.

    Od počátku ledna ke konci února mají Emiráty naočkováno přes 60 procent populace (podáno přes 6 milionů dávek vakcín) a očkování nabízejí i turistům, pro které se jako pro velmi dynamicky rozvíjející zdroj příjmů země neuzavřela.

    Kdo není v Emirátech, jako by neexistoval, tvrdí české obranné firmy

    Denně provedou přes 200 tisíc testů (od počátku pandemie přes 30 milionů), které každý den zachytí do 3 tisíc nových případů nákazy (od počátku celkem 394 tisíc případů). Aktivních případů je zhruba 10 tisíc a za celý rok v souvislosti s onemocněním covid-19 zemřelo 1 238 lidí.

    Jistě, jsou tu dva zásadní faktory - bohatství z ropy a zemního plynu, za které lze leccos pořídit přednostně a pak také relativně velmi mladá populace, když 65 procent populace tvoří lidé v rozmezí 25-55 let. Nejrizikovější skupina seniorů ve věku nad 60 let čítá jen asi 700 tisíc lidí.

    Veletrh obranných technologií IDEX v Abú Dhabí (letos 21.-25. února) je považován za nejdůležitější v celém regionu Středního a Blízkého východu a patří mezi největší globálně. A to zvláště v době koronavirové krize, kdy se prakticky všechny podobné akce po celém světě ruší nebo odkládají.

    Veletrh obranných technologií IDEX v Abú Dhabí

    Účast firem se sem domlouvá a smluvně řeší s dvouletým předstihem a z hlediska vystavovatelů je to také nejdražší a logisticky možná nejsložitější podnik. Je proto přirozené, že organizátoři s posvěcením korunního prince udělali vše pro to, aby mohla i v podmínkách pandemie ve všech ohledech bezpečně proběhnout.

    A to se šejkům, jak se zdá, úspěšně podařilo. Přesně podle svého receptu vybalancovaného poměru přísných protiepidemiologických omezení s tučnými pokutami za jejich nedodržení a prakticky normálně fungujícího běžného života.

    Testování, testování a zase testování

    Pro cestu do Emirátů a samotné vpuštění na palubu letadla potřebuje člověk negativní PCR test ne starší 48 hodin. Místo letu přímo do Abú Dhabí z německého Frankfurtu se kvůli rychle se měnícím protipandemickým opatřením v Německu jeví nakonec jako výhodnější let z Prahy do sousedního emirátu Dubaje. A pak přejezd půjčeným automobilem.

    Jmenuje se DITA. Češi nabízejí světu houfnici pro bojiště budoucnosti

    Hned po přistání musí každý projít přímo na letišti dalším PCR testem. Několik souběžných příletů z různých koutů světa sice vytvoří dlouhé fronty několika tisíc cestujících, ale díky masivnímu počtu testovacích přepážek trvá opuštění letiště jen něco přes hodinu. Přímo od letadel k odběrovým týmům cestující navádí a rozděluje personál, který úzkostlivě dohlíží i na dvoumetrové rozestupy.

    Na výsledek testu musí každý počkat v určité samoizolaci, v našem případě v hotelu, který by neměl až do doručení negativního výsledku opouštět. SMS zpráva s verdiktem „negative“ přichází až následující den. Protokol testu pak lze stáhnout v rámci oficiální mobilní aplikace, kterou by si každý do přilétá, měl podle pokynů stáhnout. Funguje, i když ne bezchybně.

    Původně plánovaný přejezd naší čtyřčlenné skupiny vypůjčeným vozem se mění na přejezd dvěma vozy. V sousedním Abú Dhabí totiž platí přísnější opatření k omezení šíření koronaviru a v jednom automobilu mohou cestovat maximálně tři osoby.

    Na dálniční hranici mezi Dubají a Abú Dhabí chtějí policisté na kontrolním stanovišti vidět test. Stačí jim dokument v mobilu. V Abú Dhabí je to podobné jako v Dubaji. Všechno s určitými omezeními a všudypřítomnými dávkovači dezinfekce funguje.

    Restaurace omezily počet stolů a hostů, kadeřnictví a obchody si hlídají, kolik lidí je uvnitř, u vchodů do velkých nákupních center ochranka sleduje zcela plynule automatickými termokamerami všechny příchozí i odchozí.

    Jen venkovní sportovní hřiště zejí prázdnotou a veřejné pláže jsou otevřené vždy pouze pro velmi omezený počet lidí, kteří si místo rezervují většinou předem po telefonu nebo přes internet. Během dne vás tak už ochranka většinou k moři nepustí.

    Veletrh obranných technologií IDEX v Abú Dhabí

    A zatímco jsem osobně dnes v malém okresním městě na severu Moravy potkal během pěší cesty na poštu s rouškou či respirátorem na obličeji jen asi pět lidí ze sta, v Abú Dhabí nepotkáte bez roušky nikoho. Naopak, pokud se třeba na ulici potřebujete napít a po několika doušcích pokračujete dál, aniž si ústa a nos znovu zakryjete, kolemjdoucí vás na chybu velmi rychle upozorní. Alespoň takovou mám zkušenost.

    Lidé většinou velmi automaticky dodržují odstupy, na pobřežní promenádě v centru se běžci, cyklisté, bruslaři i chodci ohleduplně vyhýbají. Rodinky při svátečním pátečním pikniku pod palmami bez problémů zůstávají ve svých zónách, vyznačených na trávnících bílým sprejem.

    Kamery, rámy a dámy s plácačkami

    Pro vstup na veletrh, tedy do mamutího uzavřeného komplexu a venkovním nádvořím uprostřed a vlastním přístavištěm pro vystavení plavidel potřebujete registraci předem, vytištěnou speciální visačku, kterou vám organizátor zaslal po schvalovacím procesu předem a také další PCR test ne starší 48 hodin.

    Zvolit lze některé z mnoha testovacích center „Drive-through“, kde vám vzorek odeberou přímo z auta. Jenže k němu je potřeba se zaregistrovat přes další speciální aplikaci, do které však nelze zadat evropské telefonní číslo, pouze lokální.

    Zkoušíme nejbližší nemocnici, kde vám sice test udělají za v přepočtu zhruba 400 korun, ale výsledek má přijít až za 24 hodin. A to je pozdě. Volíme proto jeden z 19 oficiálně doporučených hotelů pro veletrh, kde účastníkům slibují udělat testy rychle a dokonce zdarma.

    Čtyři počítače pro registraci obsluhují patrně studenti, na které dohlíží zkušenější administrátor. Žádné fronty a dokonce vám dovolí, hlavně pro váš klid, složitější emailovou adresu a telefonní číslo naťukat do počítače samotnému. Pak už z tiskárny odeberou sadu nálepek s unikátními kódy, nalepí je na sáček s testovací sadou, kterou ve vedlejší místnosti předáte odběrovému týmu.

    Vše jde jako po drátkách. Výsledek testu - negativní - přichází na mobil po pár hodinách. To pak následující den pro celkem tři dny pobytu na veletrhu absolvujeme znovu. Organizátoři totiž straší, že by mohli podmínky zpřísnit a pro vstup bude potřeba test každých 24 hodin.

    A stejné podmínky platí pro všech 62 tisíc účastníků z celého světa, kteří veletrh během pěti dní navštíví. Na samotné výstaviště pak vedou z parkovišť několikaproudé koridory s přesně rozmístěnými značkami pro odstupy. Ochranka několikrát zkontroluje v mobilu váš negativní test, dohlédne na dezinfekci rukou a projití budkou z dezinfekčním aerosolem, zkontroluje vaši visačku a proskenuje tašku či batoh. Jste uvnitř. Celá procedura nezabere ani čtvrt hodinky.

    V komplexu obřích výstavních hal se pohybují najednou tisíce lidí, stánky z občerstvením fungují s polovičním počtem míst pro sezení a na odstupy při čekání ve frontách dohlíží pomocníci kavárníků.

    A když se náhodou u výstavního stánku nebo kdekoliv jinde utvoří na delší dobu vícečlenná skupinka lidí, hned se objeví některá z všudypřítomných dam se speciální „plácačkou“ a hlasitým: „Dodržujte prosím odstup,“ všem rychle připomene, že pandemie trvá. Dohlíží na to i stovky kamer u stropů.

    Veletrh obranných technologií IDEX v Abú Dhabí

    Ostatně to mi potvrdí i situace, kdy si při rozhovoru na stánku mírně sesunete nebo sundáte respirátor. Možná to jsou náhody, ale pokaždé se prakticky vzápětí ozve z reproduktorů naléhavá žádost, aby návštěvníci dodržovali hygienická opatření.

    A vše tak nějak „nenuceně“ funguje. Na opatření v areálu bdí odhadem několik set pomocníků, včetně obsluh sofistikovaných laserových termokamer nakoupených státem za miliony dolarů, které za den u všech vchodů i uvnitř přeměří teplotu každému hned několikrát.

    A v případě, že se nestihnete nechat otestovat v hotelu, můžete využít odběrové stanoviště přímo na výstavišti.

    Návrat do české reality

    Pro vstup na palubu letounu na zpáteční let z Dubaje do Prahy nám stačí test ne starší 72 hodin. A také vyplněný elektronický formulář pro české úřady po příletu ze zahraničí, po jehož odeslání vám v mobilním telefonu přistane unikátní QR kód.

    U nástupu do letadla Emirates však nastává administrativní problém. Personál požaduje negativní test vytištěný, prý na žádost české strany podle pravidel pro cesty ze zvláště rizikových zemí. Asi desítka pasažérů má ale test pouze v elektronické podobě v mobilu.

    Legenda Kalašnikov míří na Západ. Nová AK-19 střílí v ráži standardu NATO

    Letadlo bude mít zpoždění. Personál situaci po telefonátu řeší tak, že poskytne soukromý email někam do kanceláře v útrobách dubajského letiště, kam musíme dokument přeposlat. Po chvíli přispěchá úředník s vytištěnými dokumenty, které personál rozdá pasažérům.

    Po příletu do Prahy, kde v tom okamžiku dosedlo pouze naše letadlo, nabádá letištní personál všechny, aby si kromě pasů připravili své příletové QR kódy. Fronta před fyzickým vstupem do ČR nebere konce. Místo spořádaných dvoumetrových rozestupů spíše takový nepravidelný hrozen. Úředník v kukani chce vidět pas a negativní test v mobilu. Vytištěná kopie, kvůli které se zpozdil celý let, ho nezajímá a QR kód také ne.

    Napadá mě po tom všem, že jestli jsou Emiráty pro nás v hodnocení rizika nákazy covidem označeny jako tmavě červené tedy nejnebezpečnější, tak my pro ně musíme mít podle stejných kritérií rizikovosti barvu přinejmenším černou a navíc s lebkou a skříženými hnáty.

    A konečná bilance veletrhu IDEX? Přes 62 tisíc účastníků a návštěvníků, 900 vystavovatelů z 59 zemí, 35 mezinárodních pavilonů a přes 80 národních delegací. Jen Spojené arabské emiráty přitom ohlásily kontrakty za 5,7 miliardy dolarů, tedy v přepočtu za více než 123 miliard korun.

    Lubomír Světnička

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media