natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Legenda Kalašnikov míří na Západ. Nová AK-19 střílí v ráži standardu NATO

    25. února 2021  8:28
    Ruská zbrojovka Kalašnikov chce rozšířit své exportní ambice. Ve světové premiéře na veletrhu IDEX v Abú Dhabí uvedla novou útočnou pušku AK-19. Jde o exportní variantu poslední generace zbraní pro munici standardní ráže NATO.  

    Premiéra exportní verze ruské útočné pušky Kalašnikov AK-19 ve standardní ráži NATO 5.56x45mm | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Kalašnikov se především díky svému modelu AK-47 a jeho jednoduchosti a spolehlivosti stal legendou. Nová útočná puška AK-19 vychází z modelů AK-12 a AK-15, kterými je v současnosti přezbrojována ruská armáda.

    Zatímco AK-12 využívá munici 5,45×39 mm, což jsou sovětské náboje používané od roku 1974 a AK-15 pak puškový náboj 7,62x39 mm, vyvinutý v Sovětském svazu už během 2. světové války, novou zbraní míří ruský výrobce západním směrem. Je totiž zkonstruována pro standardní munici NATO 5,56x45 mm.

    „Proto je naše nová útočná puška určená především na export. Věříme, že o zbraň bude zájem a dostáváme první objednávky,“ uvedl Dmitrij Tarasov, generální ředitel zbrojovky Kalašnikov, dceřiné společnosti státní ruské společnosti Rostec.

    Kdo není v Emirátech, jako by neexistoval, tvrdí české obranné firmy

    Pro světovou premiéru si firma zcela záměrně vybrala veletrh IDEX ve Spojených arabských emirátech. Jde o největší a nejdůležitější akci svého druhu na Blízkém a Středním východě a patrně také jedinou, která kvůli pandemii koronaviru letos uskuteční.

    A s novým modelem Kalašnikov míří na Západ. Doslovně. Ne, že by státy NATO začaly masivně přezbrojovat své armády ruskými puškami, ale ruský výrobce by se rád významněji prosadil na trzích celého širšího Blízkého a Středního východu a Asie, kde s ráží 5,56x45 mm bodují západní zbrojovky.

    Cílí tak i na země typu například Indonésie s obranným rozpočtem v přepočtu zhruba 200 miliard korun a ohromnou škálou používaných zbraní.

    „Upoutali jsme pozornost některých zákazníků ze Středního východu, kteří používali náboje 5,56 mm jako organickou munici pro ruční palné zbraně. AK-19 je horkých klimatických podmínkách spolehlivá,“ řekla mluvčí zbrojovky Maria Vorobjevová.

    Kalašnikov prezentuje AK-19 stejně jako své předchozí modely jako spolehlivou zbraň se snadnou údržbou, která nabídne bezproblémovou službu v horkém, vlhkém a prašném prostředí.

    „Jako každá ruská útočná puška Kalašnikov, dává důvěru v každý výstřel,“ hlásá zbrojovka na veletrhu.

    Puška má teleskopickou ergonomicky přizpůsobitelnou pažbu vlastní konstrukce, nový dioptrický zaměřovač a mechanická mířidla, rychle odnímatelný tlumič pro tichou střelbu a pevný tlumič pro potlačení záblesku. Standardní kapacita zásobníku je 30 nábojů.

    Puška je vybavená montážními lištami Picatinny, na které lze upevnit svítilnu, granátomet nebo různé druhy zaměřovačů. Pro dosažení relativně nízké hmotnosti 3,35 kg byly použity polymerové díly.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media