natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • AMOS umožní českým firmám prodávat vojenský materiál na mezivládní úrovni

    13. dubna 2021  16:42
    Česko se zařadilo mezi hrstku zemí, které mohou domácímu obrannému průmyslu zprostředkovat obchody s vojenským materiálem na mezivládní úrovni. Umožňuje to nová speciální agentura AMOS, kterou zřídilo ministerstvo obrany. Agentura už pomáhá s uzavřením dohod s Filipínami a Severní Makedonií.  

    Obrněná vozidla TITUS a VEGA na veletrhu IDET v Brně | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „Nástrojem pro mezivládní obchod s vojenským materiálem disponuje jen sedm států a nyní k nim patří i Česká republika. Po podobné podpoře volají představitelé českých firem už mnoho let,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

    SPECIÁL: Víme, co máme

    Pilotní série projektu na podporu domácího obranného průmyslu

    Ředitelem nové Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) jmenoval v pondělí Aleše Vytečku. Ten řadu let působil na ministerstvu zahraničí a věnoval se právě obchodu s vojenským materiálem. Pro české ministerstvo pracoval například v Etiopii nebo v Thajsku.

    Nová agentura je součástí ministerstva obrany jako jeho samostatný útvar. Vláda její vznik schválila koncem února a pracovat začala od půlky března.

    Jejím hlavním úkolem je podpora prodeje vojenského materiálu na mezivládní úrovni. Agentura nebude ve skutečnosti nakupovat a prodávat vojenský materiál, ale zajišťovat vládní zprostředkování takových obchodů.

    Zastřešovat je bude jednak zárukami za technickou kvalitu zboží (poskytovanou národní certifikační autoritou – státním podnikem Vojenský technický ústav) a jednak mezivládní dohodou o vojensko-technické spolupráci.

    Nabídne také finanční záruky formou Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) či České exportní banky (ČEB).

    Jak bude AMOS fungovat

    Řada států nakupuje zbrojní materiál právě především prostřednictvím mezivládních dohod. Česká republika dosud nedokázala takovou formu pomoci českým firmám nabídnout a proto byly znevýhodněny.

    O podporu se mohou ucházet firmy, které vojenský materiál vyrábí na českém území a v Česku platí daně, zároveň musí mít povolení pro zahraniční obchodování s vojenským materiálem.

    Pokud bude mít česká společnost zájem o podporu od AMOS, napíše žádost, kterou ministerstvo vyhodnotí a předá agentuře.

    Ta připraví dohodu, kterou vyhodnotí pracovní skupina složená z náměstků ministerstev obrany, průmyslu a obchodu, zahraničí a financí.

    Následně ji schválí vláda. Konkrétní obchodní smlouvu ale daná firma podepíše s cizí vládou sama.

    V konečné fázi navrhne vhodné řešení státního zastřešení kontraktu, který bude podepsán mezi českým dodavatelem a zahraniční vládou.

    Obchody vláda-vláda využívá i Česko

    Vznik agentury vychází z fungování podobných agentur v USA, Francii, Švédsku nebo Izraeli. Z jejich zkušeností vyplývá, že podobný nástroj zaručuje větší důvěryhodnost a celkovou efektivitu. České republice a domácím firmám obraného průmyslu může zajistit významnou konkurenční výhodu mezi vývozci vojenského materiálu.

    Ministerstvo obrany očekává, že agentura významně pomůže českým firmám, aby se dostaly na některé trhy třeba v jihovýchodní Asii nebo v jižní Americe.

    Podle předsedy sekce obranného průmyslu Hospodářské komory a prezidenta České zbrojovky Lubomíra Kovaříka jde o významný a velmi vítaný posun. „Český obranný průmysl zaměstnává 20 tisíc lidí a vytváří objem tržeb zhruba 50 miliard korun ročně. Vznik agentury je velká podpora exportérům, kteří vyváží více než 90 procent svých tržeb do zahraničí,“ konstatoval.

    Nákupy způsobem vláda-vláda využívá i Česká republika, například v současnosti takto pořizuje nové americké vrtulníky nebo izraelské mobilní radary a protivzdušné systémy.

    „Pro mnohé státy se můžeme stát cenným spojencem v oblasti obranné spolupráce,“ řekl náměstek ministra obrany pro průmyslovou spolupráci Tomáš Kopečný.

    Podle něj už jsou v současné době rozjednané mezivládní dohody se Severní Makedonií a Filipínami. Podrobnosti o obchodech před jejich uzavřením ale nechtěl sdělit. Potvrdil ale, že zájem o podporu státu je mezi českými obrannými podniky veliký.

    Předpokládané náklady na první rok fungování agentury hrazené z rozpočtu ministerstva obrany budou 16 milionů korun. Pracovat by v ní mělo zpočátku 10 lidí.

    Klíčovým prvkem ve fungování agentury pak bude maximální koordinace se všemi resorty, které se zabývají podporou exportu. Zřízena proto bude mezirezortní pracovní skupina, ve které bude zástupci ministerstev obrany, průmyslu a obchodu, zahraničí a financí.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media