natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Golem a roboti. Obrana spustila seriál na podporu technologií budoucnosti

    19. května 2022  8:45
    Ministerstvo obrany spustilo další sérii videoklipů na podporu českého průmyslu. Tentokrát se věnuje takzvaným nastupujícím a převratným technologiím. Od robotiky, přes umělou inteligenci až po vesmírné technologie.  

    Náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný a autonomní robotický pes Boston Dynamics v sérii Víme, co máme 2 na podporu domácích firem a institucí | foto: Ministerstvo obrany

    První sérii videí „Víme, co máme“ ministerstvo obrany představilo na podzim 2020, kdy kvůli tehdejším omezením s koronavirovou pandemií bylo pro firmy obranného průmyslu obtížné nabízet zahraničním partnerům své produkty.

    Zatímco pilotní série představila kapacity českého obranného průmyslu, druhá se zaměřuje na české výzkumné instituce a firmy v oblasti nastupujících moderních technologií.

    Pilotní série #VimeCoMame

    „V dnešním světě nejsou jen konvenční hrozby, na které si vystačíme s tradičním obranným průmyslem. Nové formy hrozeb vyžadují nasazení nejmodernějších technologií,“ uvedl náměstek ministryně obrany pro průmyslovou spolupráci Tomáš Kopečný, který seriálem stejně jako první série provází.

    Hlavním cílem druhé série „Víme, co máme“ je podpora a popularizace kapacit v nových a převratných technologiích v České republice a především těch, ve kterých hrají české firmy a instituce významnou roli. Konkrétně půjde o umělou inteligenci, autonomii a robotiku, kybernetickou bezpečnost a vesmírné technologie.

    Ministerstvo chce nejen ukázat schopnosti českých firem zahraničním zákazníkům nebo investorům, ale také podnítit zájem mezi firmami, univerzitami a jejich zaměstnanci a studenty, aby se zapojili do vývoje nastupujících a přelomových technologií.

    Hned první díl se proto věnuje právě robotice a autonomním systémům. „Praha není jenom most a hrad. Tady se pokládaly základy robotiky,“ uvádí ve videoklipu Kopečný s odkazem původ slova robot i bájného pražského Golema.

    První díl představuje například robotického psa, kterého experti z fakulty elektrotechniky ČVUT vylepšují tak, aby byl plně autonomní nebo speciálního hlubinného robota pro průzkum jeskynních prostor či bezpilotní multifunkční vrtulníky liberecké firmy LIAZ.

    Podle Kopečného kampaň cílí na české i zahraniční publikum. Celkem šest videí druhé série proto vzniklo v české a anglické verzi a dohromady představují na tři desítky firem a institucí. Videa bude ministerstvo zveřejňovat postupně na svém webu a sociálních sítích, ale k vidění budou také například na veletrzích.

    Nové, takzvané disruptivní technologie (EDTs) jsou přitom jedním z bodů, na kterých intenzivně v posledních letech pracuje NATO v rámci modifikace své dlouhodobé obranné strategie. Technologie s revolučním potenciálem klasifikuje do celkem sedmi kategorií: velká data a pokročilá datová analýza, umělá inteligence, autonomie, kvantové technologie, vesmírné technologie, hypersonické zbraňové systémy a biotechnologie a další technologie pro vylepšování člověka.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media