natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Šakal pro české výsadkáře? Supacat nabízí účast českých firem

    18. března 2021  16:37
    Renomovaný britský výrobce bojových vozidel Supacat má velký zájem se zapojit do možného tendru na dodávky lehkých útočných vozidel pro výsadkový pluk. Nabízí čtyřkolku "Jackal" (Šakal) a slibuje významné zapojení českého obranného průmyslu do zakázky.  

    Supacat „Jackal“ britských jednotek v Afghánistánu | foto: mod.uk

    „Pro Českou republiku, která uvažuje o omlazení flotily svých lehkých ozbrojených vozidel, Jackal představuje bezkonkurenční možnosti terénního nasazení a provozní flexibility. Rovněž náš záměr lokalizovat výrobu zajistí českému průmyslu užitek ze spolupráce Supacat s tuzemskými ozbrojenými silami,“ uvedl ředitel britské firmy Phil Applegarth.

    Ministerstvo obrany výhledově plánuje nákup až stovky lehkých útočných vozidel (LÚV) nad 3,5 tuny pro budovaný 43. výsadkový pluk v Chrudimi. U jednotky okamžité reakce mají představovat základní bojovou platformu a nahradit dosluhující vozy Land Rover 130 „Kajman“, které chrudimští výsadkáři používají od roku 2009.

    Písečná kočka, liška, gepard, orel. Kdo dodá útočná vozidla výsadkářům?

    Vozy slouží především k přepravě výsadkářů a jejich palebné podpoře při doprovodech konvojů, při hlídkování nebo při aeromobilních operacích. Osvědčené stroje však už nezadržitelně stárnou a dávno nevyhovují dnešním potřebám moderní výsadkové jednotky. Především s ohledem na ochranu posádky, spojení nebo co se týká užitných vlastností.

    Ministerstvo nedávno dokončilo průzkum trhu a se zájem se ozvalo hned dvanáct firem z celého světa. A nabídka je široká. Od militarizovaných civilních vozů až po skutečně bojové speciály.

    Osvědčený dříč z Afghánistánu

    Mezi ty patří právě i „Jackal“ od britského výrobce Supacat. Tedy přesněji jde o platformu HMT400 4x4, která patří ke klíčovým a úspěšným produktům firmy . Přezdívku „Šakal“ vozidlu dali britští vojáci, kterým se stroj osvědčil během operací v Afghánistánu.

    Vozidlo má unikátní systém vzduchového odpružení, který umožňuje upravit světlou výšku vozu podle terénu. HMT400 má celkovou hmotnost 7 600 kg, včetně užitečné hmotnosti až 2 100 kg. Na bojišti vyniká vysokou manévrovatelností a mimořádnou odolností. Maximální brodivost uvádí výrobce do jednoho metru, vozidlo zvládne 60 % stoupavost, 35 stupňový boční sklon a průměr otáčení je 13,5 metru.

    Tři kategorie

    Ministerstvo obrany chce v řádu jednotek miliard korun pro jednotku pořídit hned tři kategorie nových taktických vozidel. 

    • Ultralehká výsadková vozidla do 1 tuny (UVV) v podobě čtyřkolek či šestikolek přepravitelných vrtulníky
    • Lehká výsadková vozidla do 3,5 tuny (LVV) bez zbraňových systémů přepravitelných letouny CASA
    • Lehká útočná vozidlanad 3,5 tuny (LÚV) s lafetovanou výzbrojí.

    Maximální rychlost vozidla je 120 km/h s maximálním dojezdem až 800 km, čímž se hodí pro nasazení výsadkových a speciálních jednotek. Cena startuje v přepočtu někde kolem 15 milionů korun za kus.

    Volitelnou výbavou vozidla je balistická a protiminová ochrana. V nabídce je k dispozici rovněž široká škála dalších vylepšení určených pro specifická bojiště, například další sada dojezdových pneumatik, uzamykatelný diferenciál, samovyprošťovací naviják, úchyty na zbraně, dálkově ovládaná zbraňové stanice, vrhače dýmových granátů nebo infračervené spouštěče.

    Firma Supacat dodala už více než 1 000 bojových vozidel zákazníkům z celého světa. Mezi zákazníky patří ozbrojené síly Austrálii, USA, Norsku, Dánsku, Británii nebo Estonsku.

    Supacat slibuje, že v případě zakázky pro českou armádu by významnou roli ve výrobě vozidel sehrál český obranný průmysl. Nedávno britský výrobce už podepsal dohodu o spolupráci s českým systémovým integrátorem - technologickou společností LPP.

    Ta má v rámci partnerství zajistit diagnostické přístroje, které budou z vozidel, jejich nejrůznějších čidel, zbraňových systémů a celkového prostředí boje sbírat data, vyhodnocovat je a pak je spojovat do souhrnného situačního obrazce.

    „Vozidlo HMT400 je pro české ozbrojené síly skvělou příležitostí,“ uvedl Miroslav Žižka, generál ve výslužbě a ředitel strategických projektů LPP. Spolupráce s britským výrobcem má podle jeho slov vysoký oboustranný potenciál nabídnout výsadkovým i speciálním jednotkám moderní vojenskou techniku.

    „A záměr společnosti Supacat zajistit hmatatelné výhody skrze průmyslovou výrobu, potenciální export a vznik nových pracovních míst pak zdůrazňuje ekonomické benefity, které by případná přítomnost Supacat na lokální trh přinesla,“ dodal někdejší zástupce náčelníka generálního štábu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media