natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Na obranu půjdou nejméně 2 procenta HDP, prezident Pavel podepsal nový zákon

    8. června 2023  7:37
    Prezident Petr Pavel ve středu podepsal nový zákon, který má garantovat, že na obranu země půjdou povinně každý rok minimálně 2 procenta hrubého domácího produktu (HDP), informovala o tom prezidentská kancelář. Platit má už od července. Vláda si od nové legislativy slibuje, že zajistí stabilní financování armády.  

    Cvičení českého uskupení pro Síly velmi rychlé reakce NATO na Libavé. Jádro tvoří 71. mechanizovaný prapor z Hranic vyzbrojený dosluhujícími obrněnci BVP-2, které chce armáda nahradit. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Vládní návrh zákona před týdnem schválili senátoři a podpis prezidenta byl posledním krokem k jeho přijetí. „Prezident dnes podepsal zákon o financování obrany, který mimo jiné zakotvuje povinnost vynakládat 2 % HDP na obranu, a to už v příštím roce,“ uvedla v reakci ministryně obrany Jana Černochová.

    Potřebujeme i vojáky. Senát souhlasil s novým financováním obrany

    Česká republika tak podle ní splní nejen závazek vůči spojencům v NATO, ale především začne splácet obrovský dluh vůči vlastní obranyschopnosti.

    „Je to historický moment pro ministerstvo obrany a armádu. Děkuji proto všem, co se na této změně podíleli a podporovali ji. Stálo to obrovský kus práce v nelehkých dobách,“ konstatovala.

    Ke zvýšení obranných výdajů nejméně na dvě procenta HDP se Česko opakovaně politicky zavázalo v Severoatlantické alianci. Zákon nabude účinnosti od července, a bude se tedy vztahovat už na návrh státního rozpočtu pro příští rok.

    Například letošní obranný rozpočet počítá s částkou přes 111,8 miliard korun. Už příští rok by to mělo být díky novému zákonu podle odhadů minimálně o 21 miliard více. Resort obrany má díky tomu získat každoročně podstatnou sumu na strategické projekty, kterou bude moci jednodušeji využívat a nevyčerpané zdroje pak převádět na jiné projekty do dalších let.

    A cíl je jasný. Rychle modernizovat dlouho zanedbávané české ozbrojené síly a po mnoha letech také splnit slib, který Česko stejně jako ostatní spojenci v NATO dalo. Navíc s ruskou válkou v Evropě.

    Do celkových obranných výdajů se budou moci podle předlohy započítávat i výdaje jiných ministerstev a úřadů. Tyto výdaje ale budou muset splňovat vymezení stanovená v dokumentech NATO. Zákon proto předpokládá, že ostatní resorty budou své plány obranných výdajů tři roky dopředu oznamovat ministerstvu obrany, které je zahrne do obranného rozpočtu.

    Předloha změní pravidla pro financování velkých víceletých projektů se zásadním dopadem na obranyschopnost státu a náklady vyššími než 300 milionů korun. Bude o nich rozhodovat vláda. Ministerstvo obrany na ně bude mít každý rok souhrnnou částku, peníze bude moci na jednotlivé projekty používat jednodušším způsobem.

    Zákon má zajistit stabilní financování a rozsáhlou modernizaci armády. Zaváže i budoucí vlády, aby na obraně země nešetřily a při přípravě rozpočtu počítaly s předepsanou minimální výší výdajů, jinak by postupovaly nezákonně.

    Česko se v tomto ohledu mezi spojenci stává teprve třetí zemí, která takový mechanismus bude využívat. Podobný zákon mají už v Polsku a Lotyšsku.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media