natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Potřebujeme i vojáky. Senát souhlasil s novým financováním obrany

    31. května 2023  19:22
    Senát ve středu hladce schválil vládní zákon o financování obrany České republiky, podle kterého bude Česko od příštího roku vydávat na obranu každý rok nejméně 2 procenta HDP. Pro bylo 65 ze 73 přítomných senátorů.  

    Cvičení „Mobilizace 2017“. Ostrými tankovými střelbami na Libavé vyvrcholily manévry, do kterých armáda k profesionálům poprvé povolala záložníky | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Pokud novou legislativu podepíše prezident Petr Pavel, má nový zákon platit od července. Vláda si od nové legislativy slibuje, že zajistí stabilní financování armády.

    Ministerstvu obrany by tak mohl vzrůst pro rok 2024 rozpočet navíc o 21,5 miliardy korun.

    Česko je ve výdajích na obranu stále na chvostu. Závazky chce plnit už příští rok

    Česko by tak mělo splnit slib spojencům spojený s financováním obrany už příští rok. V současnosti jsou české výdaje na obranu zhruba 1,5 procenta HDP.

    Zákon navíc zaváže i budoucí vlády, aby na obraně země nešetřily a při přípravě rozpočtu počítaly s předepsanou minimální výší výdajů, jinak by postupovaly nezákonně.

    Česko se v tomto ohledu mezi spojenci stává teprve třetí zemí, která takový mechanismus bude využívat. Podobný zákon mají už v Polsku a Lotyšsku.

    Co zaznělo v Senátu?

    Podle senátora Pavla Fischera je otázka dostatečných výdajů obranu vlastně pudem sebezáchovy. “Je to výraz nezbytnosti, životních zájmů naší republiky, abychom se uměli bránit. A ten, kdo se umí bránit, nejlépe odstraší nepřítele od případných pokusů o útok,” prohlásil.

    Bezpečnost podle jeho slov není samozřejmost a společnost si musí přiznat, že i nyní uzákoněná 2 % budou brzy málo. “Už dnes celá řada členských států NATO vydává mnohem víc. Nejde tady o procenta. Jde tady ale o vůli se bránit, o ochotu se bránit, postavit za věci, které jsou nám drahé a které víme, že je potřeba bránit před agresory,” dodal.

    Varoval, že společnost, která se hroutí při vyslovení slova „mobilizace“, jak se stalo nedávno, není odolná.

    Podle senátora Patrika Kunčara (KDU-ČSL) je přijetí zákona konečně splněním závazků vůči spojencům z NATO. Připomněl, že když v roce 1999 ČR vstoupila do NATO, byly výdaje na obranu 1,89 procenta HDP a v roce 2014 už nedosahovaly ani jednoho procenta.

    “Výsledkem dlouholetého šetření na armádě je to, že máme většinu armádní techniky zastaralé a v nedostatečném počtu. Jak je to s obranyschopností, to si asi dokážeme udělat představu,” konstatoval.

    Upozornil, že například proti raketovým útokům, kterými se Rusko snaží zasáhnout Ukrajinu, se Česko nedokáže bránit vůbec.

    Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) apeloval, že obranyschopnost země nelze zajistit bez lidí - připravených vojáků. “Jsem přesvědčen, že musí nastat v tomto světě situace, kdy znovu zavedeme nějakým způsobem základní vojenskou službu s přípravou všech bojeschopných mužů k tomu, aby byli připraveni,” uvedl.

    Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS), který v Senátu zákon předkládala, jsou výdaje na obranu ve výši 2 procent HDP pro zemi životně důležité. “Vybírání mírové dividendy skončilo po loňském únoru,” prohlásila.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media