natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Armáda oživila stará BVP ze skladů kvůli výcviku. Práce zabraly půl roku

    9. března 2021  8:06
    Armáda nechala kvůli výcviku "oživit" nepoužívaná bojová vozidla pěchoty BVP-2 ze skladů. Zprovoznění celkem patnácti obrněnců, které v armádě slouží od konce 80. let minulého století, zabralo vojenským technikům dohromady půl roku. K výcviku je budou používat vojáci 74. mechanizovaného praporu z Bučovic.  

    Armáda nechala zprovoznit kvůli výcviku patnáct bojových vozidel BVP-2 ze svých skladů | foto: Armáda ČR

    Úkol znovu rozpohybovat patnáct zakonzervovaných obrněnců ze skladů v Rancířově dostal 142. prapor oprav z Klatov. Jeho vojáci jsou u pozemních sil totiž jediní, kteří mohou provádět takzvané vyšší druhy oprav a údržby.

    „Jejich stav nebyl ideální,“ popsal velitel jednotky Michal Kadáš s tím, že obrněnce musely kvůli projít kompletní revizí. Ta zahrnovala nejprve údržbu a opravy spojovacích a zbraňových systémů, kterou provedli technici ze specializovaných center z Lázní Bohdaneč a Jaroměře.

    Klatovští mechanici pak museli všechny systémy nezbytné k provozu, především podvozkové části a hnací ústrojí. Celkem práce na patnácti BVP-2, které v armádě slouží už od konce 80. let, zabraly půl roku.

    „Museli jsme seřídit vstřikovací čerpadla, vyměnit pojezdová a napínací kola, pouzdra vahadel, kolejové pásy a sestředit podvozek,“ konstatoval na serveru ministerstva obrany jeden z techniků Josef Jansta ze 142. praporu oprav.

    Nežijeme ve světě sladkého míru, BVP potřebujeme, varuje Černochová

    V druhé fázi pak následovala technická údržba včetně výměny veškerých provozních kapalin, výměny palivových filtrů, promazání podvozkové části, kontroly skupin a podskupin motoru, převodovky, řízení, elektrické instalace nebo protipožárního systému.

    Na opravách „bévépéček“ se podíleli i samotní vojáci 7. mechanizované brigády, kde budou obrněnce sloužit k výcviku. Opravy a technická údržba každého kusu totiž zabrala mechanikům přibližně dva až tři týdny.

    „Termín a rozsah prací byl natolik limitující, že došlo k dohodě o zapojení dílenských specialistů brigády a řidičů z bučovického praporu,“ dodal Kadáš.

    Vojáci čekají na nové obrněnce

    Hranická 7. mechanizovaná brigáda je dosud vyzbrojena dosluhujícími pásovými obrněnci BVP-2, za které ministerstvo obrany v současnosti hledá náhradu. Nakoupit chce 210 moderních obrněnců až za 53 miliard. V rámci českého slibu spojencům v NATO má 7. brigáda v polovině roku 2026 zastávat roli moderní brigády těžkého typu.

    O zakázku se v poslední fázi ucházejí tři výrobci. Britsko-švédský BAE Systems/Hägglunds AB s vozidlem CV90, americký General Dynamics European Land Systems (GDELS) s obrněncem Ascod a německý koncern Rheinmetall Landsysteme s vozidlem Lynx. Ze soutěže odstoupilo německé konsorcium PSM s obrněncem Puma.

    Kvůli pandemii koronaviru muselo ministerstvo obrany na podzim odložit plánované důkladné testování nabízených obrněnců od tří výrobců. Ministerstvo obrany chtělo původně dodavatele vybrat do konce loňského roku.

    Teď zatím počítá s podpisem smlouvy do poloviny letošního roku. Situaci však komplikuje nižší rozpočet o 5 miliard korun, který obrana na nátlak komunistů pro letošní rok dostala.

    Pandemie zdrží obří zakázku. Vojáci odložili testování „bévépéček“

    Stará „bévépéčka“ slouží už přes třicet let. Jejich vyřazení je součástí koncepce rozvoje armády. Celkově jich u různých útvarů v zemi slouží až 400 kusů. Většina je z let 1982 až 1984, má slabou balistickou ochranu, slabou výzbroj i komunikační a přenosové systémy.

    Vyzbrojeny jsou kanonem ráže 30 milimetrů a pěchotním kulometem. Velení armády uvažuje o tom, že po pořízeních nových, může část starých strojů uskladnit pro případnou mobilizaci nebo použít pro výcvik Aktivní zálohy.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media