natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Čeští ženisté postavili ve Slovinsku tři mosty. Původní strhly rozvodněné řeky

    25. září 2023  7:03
    Jednotka českých armádních ženistů se po třech týdnech vrátila z povodní poničeného Slovinska. Na severu země vojáci postavili tři provizorní mosty na místech, kde rozvodněné řeky Meža a Ljubnica v srpnu strhly ty původní a odřízly několik obcí.  

    Čeští ženisté při stavbě provizorních mostů v povodněmi poničeném severním Slovinsku. | foto: Armáda ČR

    „Jsme rádi za každou pomoc, zde za pomoc české armády. Most spojí břehy Meže. Kdyby tento most neexistoval, neměli bychom přístup do osad,“ poděkovala českým vojákům starostka obce Črna na Koroškom Romana Lesjak.

    Armáda vyslala na začátku září do severní části Slovinska tři desítky ženistů. Ničivé povodně v srpnu zasáhly více než dvě třetiny země, která tak čelila největší přírodní katastrofě v historii.

    Česká republika nabídla stavbu provizorních mostů pro obnovení dopravního spojení do několika odříznutých obcí. Těžké mostové soupravy uvolnila Správa státních hmotných rezerv a jejich přepravu zajistil Hasičský záchranný sbor ČR.

    Vojáci z 15. ženijního pluku z Bechyně během uplynulých týdnů pak postavili celkem tři provizorní mosty o délkách 21, 24 a 27 metrů, uvedla armáda na svém webu army.cz

    Ačkoliv jde o provizoria, na místě mohou při pravidelné technické kontrole, dotahování všech šroubů a nátěrech v případě potřeby vydržet i desítky let.

    Podle velitele skupiny ženistů Tomáše Herky stavba všech tří mostů probíhala velmi plynule a rychle. Působení českých vojáků ve Slovinsku tak zabralo zhruba třetinu původního předpokladu. Mandát počítal s nasazením po dobu až šedesáti dnů.

    V týmu byli podle Herky nejen vojáci, kteří mají se stavbou provizorních mostů zkušenosti, ale také nováčci. „Celý tým byl výborně secvičený i nováčci se okamžitě zapojili do kolektivu. Vděčnost a přátelský přístup místního civilního obyvatelstva byl pro nás hnacím motorem, abychom celý úkol zvládli v co nejkratším možném čase,“ dodal Herka.

    V případě těžké mostové soupravy jde o rozebíratelnou konstrukci složenou z takzvaných příhrad o délce 3 metry. Stavbu zvládne 20 osob přibližně za týden.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media