natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Česko daruje Ukrajině bitevní vrtulníky a pomůže s výcvikem pilotů, slíbil Fiala

    7. července 2023  19:06
    Česká Republika daruje Ukrajině další bitevní vrtulníky Mi-24/35, statisíce kusů velkorážní munice a pomůže s výcvikem ukrajinských pilotů. Po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským to oznámil premiér Petr Fiala.  

    Premiér Petr Fiala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským na Národní třídě v Praze | foto: vlada.cz

    „Každý den, od prvního dne války z Česka na Ukrajinu odjíždí zhruba 10 tisíc kusů munice a alespoň jeden tank, raketomet, BVP, houfnice nebo něco podobného. V pomoci musíme nadále pokračovat, nejen ČR ale i celý demokratický svět,“ prohlásil po jednání Fiala.

    Ukrajinskému prezidentovi potvrdil, že Česko daruje Kyjevu další útočné vrtulníky a v následujících měsících další statisíce kusů velkorážní munice. ČR podle Fialy pomůže Ukrajině také s výcvikem pilotů, včetně výcviku na letadla F-16 a dodá na Ukrajinu letecké simulátory, aby mohl výcvik probíhat nejen na Západě, ale také přímo na Ukrajině.

    Únavu z války přebíjí nezlomná vůle a odhodlání, říká o Zelenském poradce Pojar

    Ukrajinský prezident je na návštěvě České republiky od čtvrtka. S premiérem Fialou jednali o poválečné obnově Ukrajiny a zapojení českých firem a také o perspektivě členství Ukrajiny v EU a NATO.

    Podle Fialy do poslední chvíle utajovaná návštěva jen podtrhuje úzké přátelství obou zemí a podpora Ukrajiny patří mezi zahraničně-politické priority vlády. Připomněl, že Česká republika poskytuje Ukrajině vojenskou, materiální, finanční i humanitární pomoc a bude v tom pokračovat. Česko přitom patří mezi největší dodavatele vojenské pomoci Ukrajině, dosud poslalo 676 kusů těžké techniky a přes 4 miliony kusů střední a velkorážní munice.

    Zelenskyj poděkoval vládě za obranný balíček, který slíbila poskytnout. „Česká účast na osudu Ukrajiny je znát, pociťujeme to na obraně, v politice, ve všem, co děláme,“ řekl.

    Česko je podle něj důležité v otázce vojenské pomoci Ukrajině, v dodávkách zbraní, v podpoře sankční politiky vůči Rusku, ale i v podpoře vstupu Ukrajiny do EU a NATO. Ocenil i to, že Česko přijalo statisíce uprchlíků.

    Klíčovým tématem jednání s premiérem byla také poválečná obnova Ukrajiny. Praha podporuje Evropskou komisí navržený Nástroj pro Ukrajinu ve výši 50 miliard eur. A velký je také zájem českých firem podílet se na obnově Ukrajiny.

    „Pan prezident mě ujistil, že si je on i celá Ukrajina vědoma dosavadní pomoci České republiky, a že je připraven podporovat, aby se české firmy zapojily do rekonstrukce Ukrajiny,“ konstatoval Fiala.

    Konkrétně zmínil například zájem o spolupráci ze strany Škody JS v oblasti jaderné energetiky či Škodu Transportation, která je ve finální fázi tendru na modernizaci kyjevského metra a má zájem i o dodávky pro železnice a další projekty.

    Už příští týden navštíví Ukrajinu 30 členná delegace zástupců energetického, zdravotnického a dopravního sektoru v čele s vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny Tomášem Kopečným. Vláda také plánuje podpořit zapojení českých firem do rekonstrukce Ukrajiny formou exportního pojištění.

    Kyjev chce stejné obrněnce jako Češi a Slováci. Nákup a provoz budou řešit spolu

    Ohledně perspektivy členství Ukrajiny v EU premiér Fiala ocenil pokrok v reformách v oblasti soudnictví, médií, boje proti korupci a vlády práva, kterého Ukrajina dosáhla i přes složité podmínky.

    „Jsem přesvědčen, že budoucnost Ukrajiny je v EU i v NATO, což zajistí, že se podobná situace, které teď čelíme v Evropě, již nebude opakovat,“ prohlásil Fiala. Podle svých slov očekává, že všichni spojenci v NATO Ukrajinu jasně podpoří na nadcházejícím summitu Aliance ve Vilniusu. S hlasem Česka podle něj může Ukrajina počítat.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media