natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Česko dodá Ukrajině za peníze spojenců další zbraně a modernizované tanky

    19. září 2023  16:25
    Tanky, houfnice, obrněnce i munice. Česká republika se dohodla s Dánskem a Nizozemskem, že za jejich finanční podpory dodá Ukrajině další české zbraně. Kyjev získá jak nové moderní systémy, tak modernizovanou techniku, kterou již tamní obránci používají.  

    Modernizovaný tank T-72EA z dílen Excalibur Army | foto: CSG

    „Konkrétně půjde o dodávky dalších tanků, houfnic, ručních zbraní, bojových vozidel pěchoty, kapacit protivzdušné obrany a prostředků elektronického boje či munice od firem našeho obranného průmyslu,“ uvedl náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec.

    Dokument se zástupci obou zemí podepsal na okraj jednání takzvané kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně Ramstein, potvrdil web ministerstva obrany.

    Podle Blažkovce půjde o velkou příležitostí pro české firmy. Kyjev má získat jak moderní české zbraně, tak modernizovanou techniku, kterou již tamní ozbrojené síly používají.

    Techniku i munici v takzvaném bojovém stavu obdrží Ukrajina v příštích měsících a pak v roce 2024. Prvním dílčím projektem bude dar 15 modernizovaných tanků T-72EA, které na Ukrajinu poputují v nejbližší době. Cílem je zajistit dlouhodobou a udržitelnou mezinárodní vojenskou podporu Ukrajině.

    Pro Česko nejde ale nejde o první takový projekt, kdy dodá zbraně, jež zaplatí jiný stát. V třístranném projektu s USA a právě Nizozemskem už na Ukrajinu odešlo 45 z celkových 90 modernizovaných tanků T-72. Kyjev také obdržel dodávky protileteckých systémů MR-2 (“Viktor“) či pasivních sledovacích systémů.

    Přednost mají projekty, které reagují na urgentní požadavky ukrajinských obránců a mohou být dodány především rychle. „Naším úkolem je koordinace mezi všemi zapojenými aktéry. Od Ukrajiny získáme informace o aktuální potřebě techniky, české firmy nám představí své nabídky a vše pak předneseme našim zahraničním partnerům, kteří projekt zafinancují,“ konstatoval Aleš Vytečka, ředitel agentury AMOS (Agentura pro mezivládní obrannou spolupráci), která projekty koordinuje.

    Prvních 15 modernizovaných tanků T-72EA zafinancovalo Dánsko s tím, že k nim přibude ještě 30 tanků Leopard 1. Informoval o tom dnes dánský ministr obrany Troels Lund Poulsen. Součástí dodávek v hodnotě 5,8 miliardy dánských korun (tedy v přepočtu zhruba 19 miliard českých korun) má být rovněž značné množství tankové munice.

    „Jedná se o velmi komplexní darovací balíček, kterým Dánsko plánuje přispět. Těch 5,8 miliardy korun půjde mimo jiné darovat 15 modernizovaných tanků T-72, se kterými už mají Ukrajinci zkušenosti. Jde tedy o dar, který mohou Ukrajinci v krátké době použít ve svém obranném boji,“ prohlásil Poulsen.

    Dánsko již dříve ve spolupráci s Německem a Nizozemskem slíbilo Ukrajině 100 tanků Leopard 1. Kyjev už počátkem září potvrdil, že od trojice zemí obdržel prvních deset strojů tohoto typu.

    A s další pomocí může Ukrajina počítat i nadále. USA na jednání kontaktní skupiny padesátí zemí v Ramsteinu potvrdily, že brzy Kyjev dostane slíbené americké tanky M1 Abrams a že Američané na svém území pomohou s výcvikem ukrajinských pilotů na stíhačky F-16.

    „Čas není nikdy na straně diktátorů a agrese,“ prohlásil na úvod schůzky americký ministr obrany Lloyd Austin na adresu ruského prezidenta Vladimíra Putina.

    Kontaktní skupina se podle Austina nyní musí více zaměřit na podporu ukrajinské protivzdušné obrany včetně dodávek střel. Za důležité označil zásobování ukrajinských obránců dělostřeleckou municí, kterou potřebují k udržení tempa protiofenzívy.

    Šéf Pentagonu rovněž poděkoval několika evropským státům za výraznou pomoc Ukrajině v podobě dodávek moderních tanků Leopard 2A6, protivzdušné obrany a chystaného poskytnutí stíhaček F-16. Konkrétně zmínil Německo, Nizozemsko, Dánsko a Polsko.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media