natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Dánsko s Českem dodají Kyjevu obrněnce, tanky, děla i ruční zbraně

    12. října 2023  11:04
    Dánsko a Česká republika dodají společně v následujících měsících ukrajinským ozbrojeným silám bojová vozidla pěchoty, tanky, ruční zbraně a další vojenský materiál včetně systémů proti dronům. Dodávky moderních zbraní z produkce českých firem i repasované techniky ze skladů uhradí dánská vláda.  

    Modernizovaný tank T-72EA z dílen Excalibur Army | foto: CSG

    „Jedná se o významný dar techniky, po které je na Ukrajině velká poptávka. Tento dar umožnila příkladná spolupráce mezi Dánskem a Českou republikou,“ oznámil dánský ministr obrany Troels Lund Poulsen.

    V rámci první části projektu oba státy očekávají dodávku téměř 50 bojových vozidel pěchoty a bojových tanků, 2 500 pistolí, 7 000 pušek, 500 lehkých kulometů a 500 odstřelovačských pušek, vybavení pro elektronický boj a ISR (Intelligence, surveillance and reconnaissance) včetně podstatného množství velkorážní munice z produkce a zásob českých firem.

    „Ministerstvo obrany má v tomto projektu především roli prostředníka. Na našem území je řada firem obranného průmyslu, s nimiž jako resort obrany máme dlouhodobé vztahy a můžeme je tudíž propojit s těmi, kteří chtějí stejně jako my pomoci Ukrajincům. V tomto případě jde o dánskou vládu,“ vysvětlil náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec.

    Díky tomu bude podle něj možné pokračovat ve vojenské pomoci Ukrajině nejen v nadcházejících měsících, ale i v roce 2024 a v případě potřeby i dlouhodobě.

    Dodávka zahrnuje jak moderní českou výzbroj, tak repasovanou techniku, kterou již ukrajinské ozbrojené síly používají. Seznam byl vytvořen na základě požadavků a potřeb ozbrojených sil Ukrajiny pro posílení bojových schopností.

    Obě země očekávají, že Ukrajině dále darují mimo jiné 500 těžkých kulometů, 280 samonabíjecích děl, 7 000 protitankových zbraní, 10 000 ručních granátů a 60 minometných systémů. Součástí dodávky bude také značný počet systémů proti dronům.

    Dánské ministerstvo obrany v září avizovalo, že na vojenskou pomoc Ukrajině chce uvolnit až 5,8 miliardy dánských korun (tedy v přepočtu zhruba 19 miliard českých korun).

    Pro Česko nejde o první takový projekt, kdy dodá zbraně, jež zaplatí jiný stát. V třístranném projektu s USA a Nizozemskem už na Ukrajinu odešlo 45 z celkových 90 modernizovaných tanků T-72. Kyjev také obdržel dodávky protileteckých systémů MR-2 (“Viktor“) či pasivních sledovacích systémů.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media