natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Nizozemsko objednalo pro ukrajinské obránce moderní houfnice DITA z Česka

    28. února 2024  14:01,  aktualizováno  18:54
    Nizozemsko objednalo z Česka devět moderních samohybných houfnic DITA, které budou následně převezeny na Ukrajinu, uvedlo nizozemské ministerstvo obrany. Houfnice českého výrobce Excalibur Army používá standardní munici NATO 155mm s dostřelem až 39 kilometrů.  

    Nová houfnice DITA 155mm českého výrobce Excalibur Army na veletrhu IDEX v Abú Dhabí | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Do Česka kvůli tomu osobně přijel náčelník štábu nizozemské armády Onno Eichelsheim. Podle generála je houfnice DITA špičkový moderní palebný systém, který dokáže zasáhnout cíle vzdálené desítky kilometrů a Ukrajina takové zbraně nutně potřebuje.

    Nizozemsko podle tiskové zprávy ministerstva obrany objednalo zatím devět kusů, které budou následně převezeny na Ukrajinu.

    Zbraně mají být součástí větší objednávky pro ukrajinské obránce, kterou mají dodat dvě firmy českého obranného průmyslu. Nizozemský generál si měl kromě výrobce houfnic také obhlédnout pasivní sledovací systém VERA-NG, pardubického výrobce Era. Obě společnosti patří do holdingu Czechoslovak Group.

    „Česko má dobře rozvinutý obranný průmysl a dodává několik zbraní, které Ukrajina potřebuje,“ uvedl nizozemský velvyslanec Daan Huisinga.

    Nizozemsko spolupracuje s Českou republikou a je nyní jedním z jejích nejvýznamnějších zákazníků. Už dříve v Česku objednalo 100 protiletadlových systémů MR-2 Viktor, které se na Ukrajině osvědčily při obraně proti ruským bezpilotním letounů. Spolu se Spojenými státy a Dánskem pak nechalo pro ukrajinské obránce v Česku modernizovat přes 100 tanků T-72.

    „Mezi naše hlavní partnery patří právě Nizozemsko, které se finančně podílí na několika projektech. Jde především o dodávky desítek modernizovaných tanků T-72EA, dále o výrobu desítek protivzdušných systému MR-2 Viktor určených k obraně před drony nebo nejnověji o dodávky moderních kolových samohybných houfnic DITA ráže 155 mm NATO,“ sdělil Pavel Doško, ředitel rozvoje obchodu s pozemní technikou společnosti Czechoslovak Group.

    S Dánskem a Kanadou také země podpořila iniciativu vedenou Českem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu v zemích mimo Evropu.

    Podle generála Eichelsheima je však také nutné rozšiřovat výrobní kapacity obranného průmyslu v celoevropském rozměru. „Pokud to neuděláme, bude to na úkor naší vlastní bezpečnosti,“ uvedl.

    Automatizovanou kanonovou houfnici DITA představila šternberská společnost Excalibur Army ve světové premiéře na veletrhu IDEX v Abú Dhabí v roce 2021 a vzbudila značnou pozornost.

    Obsluhu vyspělého zbrojního systému zvládnou totiž jen dva vojáci, kteří vůbec nemusí opustit chráněnou kabinu vozidla. Ačkoliv vychází ze své předchůdkyně a jejích několika modernizovaných verzí, rovněž s ženským označením DANA, sází už na standardní ráži NATO, tedy 155mm, kterou preferuje většina západních zemí a celá řada armád mimo evropský a americký kontinent.

    S běžně používanou municí v rámci Aliance s dnovým generátorem plynů má pak dostřel až 39 km. Předchůdkyně DANA jen 18 kilometrů. Ve speciálních skrytých bočních zásobnících veze 40 střel na jedné straně a 40 výmetných složí na druhé straně.

    Moderní palubní řídící systém umožňuje velmi rychlé zaujetí palebného postavení, zahájení palby i opuštění místa. Zaměřování a nastavení zbraně do palebné pozice se děje plně automaticky pomocí vlastního elektronického naváděcího systému A.S.A.P. (Automatic Setting of Action Position).

    DITA díky řídícímu systému může vézt palbu různými způsoby – jednotlivé výstřely podle potřeby, kontinuální střelba s proměnlivými časovými prodlevami nebo metodická střelba s předvolenými časovými intervaly mezi výstřely.

    Modulární konstrukce umožňuje věžovou nástavbu s houfnicí nainstalovat na různé podvozky včetně těch pásových. Šternberský výrobce, patřící do holdingu CSG, nabízí houfnici primárně na platformě Tatra 8x8.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media