natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Česká iniciativa na munici pro Ukrajinu uspěla. Finance poskytne 18 zemí

    7. března 2024  22:19
    Česká iniciativa na pořízení až 800 tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii a NATO velmi rychle zajistila financování. Podle prezidenta Petra Pavla slíbilo přispět už 18 zemí. Momentálně by tak měl být zajištěn nákup a dodávky první várky.  

    Boje oblasti Chersonu | foto: @ng_ukraine

    Prezident Petr Pavel potvrdil, že po příspěvku Norska je už zcela zajištěno financování české iniciativy na nákup munice pro Ukrajinu. Podle prezidenta se na nákupu 800 tisíc kusů dělostřelecké munice nakonec podílí osmnáct zemí. Munice by měla být na Ukrajině v následujících týdnech, řekl Pavel novinářům při své návštěvě Středočeského kraje.

    Podle poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara ale celkové náklady pokryté ještě nejsou a prezident zřejmě myslel jen první dodávku. „Předpokládám, že pan prezident myslel pokrytí první várky, nikoliv celé naší iniciativy, tu v žádném případě ještě pokrytou nemáme,“ řekl Deníku N Pojar, který iniciativu koordinuje.

    Ministryně obrany Jana Černochová nicméně potvrdila, že s daří finanční dárce hledat velmi rychle. „Rychlost, s jakou se nám daří shánět potřebné peníze, je skvělá. Iniciativa pokračuje, kontinuálně hledáme další možnosti, jak sehnat munici západní i východní provenience. Je nutné využít potenciál této široké koalice,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová.

    Částky jednotlivých států prezident Pavel ani ministryně Černochová zmiňovat nechtěli. „Asi by to nebylo fér k těm státům, které přispívaly, pokud to s nimi nemáme projednané,“ řekl prezident. Na základě veřejně dostupných informací se na financování podílejí například Belgie, Nizozemsko, Kanada, Německo nebo Norsko.

    Plán představil prezident Pavel v polovině února na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Řekl, že Česko v zemích mimo EU a NATO našlo 500 000 kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300 000 kusů v sovětské ráži. Nákup by podle různých odhadů měl stát asi 1,5 miliardy dolarů. České úřady částku nepotvrdily, ani neuvedly, z jakých zemí má ČR dotyčnou munici možnost nakoupit.

    Podle ministerstva obrany je základem úspěchu snahy pomoci Ukrajině v obraně proti ruské agresi diskrétnost vůči partnerským zemím a není proto možné blíže specifikovat množství pořizované munice, termín jejího dodání, odhadované náklady ani zdrojové a sponzorské země.

    Ukrajina podle premiéra Petra Fialy nyní potřebuje podporu více než kdy jindy. „Jsem rád, že jsme schopni spolupracovat s tolika partnery po celém světě, abychom poskytli potřebnou pomoc. Mohu garantovat, že letos budou dodány statisíce nábojů,“ řekl ve čtvrtek.

    Českou iniciativu ocenil opakovaně Kyjev. Někdejší ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis vzkázal, že česká pomoc zasluhuje úctu, vděk a obdiv. „Zatímco ostatní debatovali, Češi nejenom našli zdroj, ale přesvědčili mnoho zemí, aby projekt financovaly. Anglicky se tomu říká leadership. Díky a klobouk dolů,“ uvedl na sociální síti X.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media