natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Německý gigant chce vyrábět dělostřeleckou munici přímo na Ukrajině

    18. února 2024  19:39
    Německý koncern Rheinmetall, největší evropský producent munice, plánuje otevřít novou továrnu na výrobu dělostřelecké munice přímo na Ukrajině. Má jít o společný podnik německého výrobce s ukrajinským partnerem. Továrna by měla podle plánu vyrábět ročně několik set tisíc kusů munice ráže 155mm.  

    Ukrajinská armáda na Donbase | foto: @ng_ukraine

    Rheinmetall bude mít v nové společnosti 51% podíl, zbývající 49% podíl bude patřit ukrajinské státní společnosti Ukrainian Defense Industry JSC.

    „Poptávka po munici je v mnoha zemích obrovská - především samozřejmě na Ukrajině. Náš záměr založit další společný podnik podtrhuje naši podporu Ukrajině. Tento společný podnik zásadně přispěje ke schopnosti této země bránit se - a tím i k bezpečnosti celé Evropy,“ uvedl šéf představenstva Rheinmetallu Armin Papperger.

    Podobné projekty podle něj pomůžou Kyjevu obnovit silný obranný průmysl země a zajistit vlastní kapacity ve výrobě munice. Už loni v říjnu německý kolos založil s ukrajinskou státní společností (bývalý Ukroboronprom) první společný podnik v Kyjevě - Rheinmetall Ukrainian Defense Industry. V fázi má společnost provádět údržbu a opravy bojových vozidel, později se na Ukrajině mají vyrábět také obrněná vozidla.

    Německý koncern v posledních měsících oznámil hned několik klíčových aktivit, které mají zajistit dostatek dělostřelecké munice napříč Evropou. Válka na Ukrajině totiž ukázala, že produkce v Evropě není momentálně schopná zajišťovat dostatek dělostřeleckých granátů pro ukrajinské obránce a doplňovat zásoby spojenců zároveň. Odhaduje se, že jen doplnění zásob ve skladech německé armády může vyjít až na 40 miliard eur.

    Bundeswehr objednal tankovou munici za 4 miliardy eur, část poskytne Kyjevu

    Obrovská spotřeba munice na Ukrajině navíc současný nedostatek dál prohlubuje a dostupné výrobní kapacity západního světa nejsou strukturovány tak, aby uspokojily poptávku v takovém rozsahu.

    Rheinmetall tak odstartoval výstavbu nové muniční továrny Unterlüß v Dolním Sasku. Ta má v budoucnu vyrábět dělostřeleckou munici, výbušniny a komponenty pro raketové dělostřelectvo. Po dokončení má produkovat asi 200 000 dělostřeleckých nábojů ročně (polovinu už dva roky od otevření) a až 1 900 tun výbušniny RDX. Vedení firmy uvažuje také o výrobě raketových motorů a případně i hlavic.

    „Abychom zajistili strategickou suverenitu Německa v oblasti munice velkého kalibru, vytváříme národní výrobní závod, který stanoví nové standardy a bude primárně uspokojovat potřeby německého Bundeswehru,“ konstatoval Papperger. Projekt v hodnotě 300 milionů eur financuje sama společnost Rheinmetall.

    Do roku 2025 chce koncern ve svých závodech v Německu, Španělsku, Jižní Africe, Austrálii a Maďarsku vyrobit až 700 000 kusů dělostřelecké munice a 10 000 tun střelného prachu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media