natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Bundeswehr objednal tankovou munici za 4 miliardy eur, část poskytne Kyjevu

    17. července 2023  12:34
    Německá armáda rozšířila rámcovou objednávku u koncernu Rheinmetall a objednala si 120mm tankovou munici za 4 miliardy eur, v přepočtu přes 95 miliard korun. Informovala o tom společnost s tím, že půjde především o munici pro tanky Leopard 2 včetně programovatelných variant. Objednávka zahrnuje také munici, které Německo poskytne Ukrajině.  

    Tank Leopard 2 německé armády | foto: Bundeswehr

    Rozšíření objednávky podtrhuje roli společnosti Rheinmetall jako hlavního dodavatele 120mm tankové munice pro německé ozbrojené síly a snahy Bundeswehru obnovit schopnosti a zvýšit své zásoby munice.

    „Rámcová dohoda zahrnuje také významné množství tankové munice pro ukrajinské ozbrojené síly,“ potvrdil mluvčí koncernu Rheinmetall Oliver Hoffmann.

    Podle dohody by Bundeswehr mohl pořídit několik set tisíc kusů munice ráže 120 mm x 570 pro tanky Leopard 2.

    Armáda už převzala v posledních měsících munici za více jak 300 milionů eur. Objednávka se týká i moderní víceúčelové (chytré) tankové munice s neprogramovatelným zapalovačem i další variantu, kterou lze naprogramovat pro tři různé režimy - detonaci při dopadu s časovým zpožděním i bez něj a časovanou funkci výbuchu ještě ve vzduchu. Součástí je pak také ještě cvičná tanková munice se sníženým dostřelem.

    Německý koncern je stále nejdůležitějším dodavatelem munice pro tanky Leopard nejen německé armádě, ale dalším spojeneckým zemím, které mají tanky ve výzbroji.

    Pořízení munice zapadá do nového plánu spolkové vlády na modernizaci Bundeswehru. „Zajistíme, aby spolková armáda konečně dostala vybavení, které potřebuje, tím, že od příštího roku budeme poprvé po desetiletích opět vynakládat 2 % našeho HDP na obranu,“ oznámil kancléř Olaf Scholz.

    Rozhodnutí zvýšit vojenské výdaje a jednoznačnou podporu Ukrajině odůvodnil historickým narativem evropské bezpečnosti, v němž Německo zaujímá zvláštní místo.

    Podle něj jde o přelomovou éru a svět po ní už nebude stejný jako předtím. „Klíčová je otázka, zda je dovoleno, aby moc zvítězila nad právem. Zda dovolíme Putinovi, aby vrátil čas do 19. století a doby velmocí, nebo zda máme na to, abychom válečné štváče, jako je Putin, udrželi na uzdě. To vyžaduje naši vlastní sílu,“ prohlásil.

    Spolková vláda před týdnem podpořila návrh obranných výdajů pro rok 2024 a navýšení speciálního modernizačního fondu pro Bundeswehr. Rozpočet na obranu se má zvýšit zhruba o 1,7 na 51,8 miliardy eur. Ve speciálním fondu Bundeswehru bude k dispozici přibližně 19,2 miliardy eur.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media