natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Bundeswehr nakupuje mobilní protivzdušné systémy proti dronům

    28. února 2024  19:11
    Německá armáda pořídí zatím 18 obrněných vozidel protivzdušného systému Skyranger 30. Vysoce mobilní prostředek na platformě vozidla Boxer kombinuje protivzdušný kanón a řízené střely a má být součástí německé protivzdušné obrany krátkého a velmi krátkého dosahu. Hodí se především pro obranu před útočnými bezpilotními stroji. Výrobce má Bundeswehru dodat první prototyp ještě letos.  

    Protivzdušný systém Skyranger 30 na platformě Boxer | foto: Rheinmetall

    Německý koncern Rheinmetall má armádě dodat zatím 18 vozidel Skyranger 30. Součástí kontraktu v hodnotě 595 milionů eur (včetně DPH) je pak opce na dávky dalších 30 těchto speciálních obrněncům platformě vozidel Boxer 8x8, které německá armáda už používá.

    Vozidla Skyranger 30 mají být klíčovou součástí německé protivzdušné obrany krátkého a velmi krátkého dosahu. A v rámci německé iniciativy European Sky Shield také součástí evropské protivzdušné obrany.

    Hybridní věž systému kombinuje kromě senzorů vysoce účinný 30mm kanon a střely země-vzduch v jedné platformě. Vozidla určená pro německou armádu budou vyzbrojena raketami Stinger. Systém však může být vybaven různými moderními řízenými střelami, jako jsou Mistral nebo speciální střely C-UAS. Díky programovatelné munici je systém obzvláště účinný proti bezpilotním letounům.

    Prvním zákazníkem je Rakousko, které si nedávno objednalo 36 vozidel. O systém ale projevily vážný zájem i další členské státy NATO a EU. Například už loni v prosinci požádalo Maďarsko o vypracování koncepce k využití věží na pásových obrněncích Lynx KF41. Litva uvažuje o pořízení systémů na platformě vozidla Boxer a Dánsko plánuje pořízení Skyranger 30 v kombinaci s jiným kolovým obrněným vozidlem.

    Funkční demonstrátor na sklonku roku také prošel zkouškami ostré střelby na zkušebním polygonu ve švýcarském Ochsenbodenu, kde se osvědčil ve stacionárním režimu i za za jízdy.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media