natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • První obrněnec Lynx pro maďarskou armádu sjel z domácí výrobní linky

    22. prosince 2023  10:57
    Německý zbrojařský koncern Rheinmetall oznámil, že dokončil výrobu prvního pásového obrněnce Lynx KF41 pro maďarskou armádu v nově vybudovaném výrobním závodu v maďarském Zalaegerszegu. Budapešť si objednala celkově 218 nových bojových vozidel pěchoty za 2 miliardy eur. Velká většina má vzniknout právě v domácí továrně.  

    První obrněnec Lynx KF41 pro maďarskou armádu vyrobený v továrně v maďarském Zalaegerszegu | foto: Rheinmetall

    Výrobní, vývojový a zkušební závod pro bojová obrněná vozidla v Zalaegerszegu je společným podnikem německého koncernu Rheinmetall (51 %) a maďarského státu (49 %). Závod byl otevřen teprve v srpnu.

    První bojové vozidlo Lynx, které tam z výrobní linky sjelo, je určeno pro maďarskou armádu a v současné době probíhá jeho uvedení do provozu. V polovině roku 2024 bude po komplexních kontrolách funkčnosti, výkonnosti a kvality předáno maďarským ozbrojeným silám.

    „Rheinmetall neustále rozšiřuje své výrobní kapacity v Evropě, aby uspokojila rostoucí poptávku našich zákazníků a podpořila evropskou bezpečnost,“ uvedl v tiskové zprávě předseda výkonné rady společnosti Armin Papperger.

    Maďarské ministerstvo obrany si v září 2020 objednalo celkem 218 nových pásových bojových vozidel pěchoty KF41 Lynx za 2 miliardy eur (přes 53 miliard korun). Německý výrobce se s vozidlem ucházel před časem také o podobnou zakázku v Česku. Vláda ale nakonec vybrala pro českou armádu obrněnec CV90 švédského výrobce BAE Systems Hagglunds.

    Maďarsko v podle plánu v první fázi obdrží 46 bojových vozidel vyrobených v Německu. Dalších 172 vozidel má být vyrobeno přímo v Maďarsku. Ultramoderní závod v Zalaegerszegu má do budoucna umožnit vývoj a výrobu nejmodernějších kolových a pásových bojových obrněných vozidel pro maďarské ozbrojené síly.

    Smlouva původně počítala se sedmi variantami bévépéčka Lynx KF41 pro maďarskou armádu: standardní bojové vozidlo pěchoty, velitelské vozidlo, průzkumné vozidlo, předsunuté dělostřelecké pozorovací vozidlo, minometné, polní ambulanci a vozidlo pro výuku řidičů. Jako další variantu ale bude Rheinmetall vyvíjet vozidlo protivzdušné obrany Lynx s věží Skyranger 30. Smlouva na koncepční vývoj této varianty byla podepsána před několika dny.

    Kromě obrněnce Lynx KF41 má podnik v Maďarsku vyrábět také jednu z verzí moderního bojového tanku Panther KF51.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media