natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Maďarsko vybralo nové pásové obrněnce. Koupí 218 vozidel Lynx

    10. září 2020  12:19
    Maďarská armáda má jasno. Jako první ze zemí NATO přezbrojí na nová pásová bojová vozidla pěchoty Lynx německého výrobce Rheinmetall. Obrněnce Lynx patří i mezi uchazeče o největší zbrojní zakázku v Česku za 50 miliard korun. Maďarsko si objednalo celkem 218 obrněnců za více než 2 miliardy eur.  

    Vykládka obrněnce Lynx z transportního letounu AN-124 Ruslan na letišti v Mošnově | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Důležitou dohodu považuje výrobce z Düsseldorfu za klíčový krok pro vstup na globální trhy. Maďarsko je první zemí NATO a EU, která bude mít obrněnec ve výzbroji.

    Maďarské ministerstvo obrany oznámilo, že si u Rheinmetallu objedná celkem 218 vozidel Lynx KF41 a devět obrněných vyprošťovacích vozidel Buffalo.

    Součástí kontraktu budou rovněž dodávky simulátorů, výcvik a školení, úvodní dodávka náhradních dílů a podpora při údržbě. Hodnota podepsané zakázky přesahuje miliardy eur, tedy v přepočtu přes 53 miliard českých korun.

    Zhruba přibližně stejnou částku chce maximálně utratit také Česká republika. Pro armádu chce nakoupit 210 pásových obrněnců. Ve výběru z původních čtyř oslovených výrobců zůstávají od loňského podzimu pouze tři uchazeči.

    Nové pásové obrněnce musí obstát v první linii, hájí zadání zkušený velitel

    Britsko-švédský výrobce BAE Systems Hägglunds AB s vozidlem CV90, GDELS s obrněncem Ascod a právě německý koncern Rheinmetall Landsysteme s vozidlem Lynx. Smlouvu s vítězem chce ministerstvo podepsat do konce roku.

    Většina obrněců se vyrobí v Maďarsku

    Lynx pro maďarskou amrádu bude vybaven osádkovou věží Lance s 30mm kanónem, kterou Rheinmetall rovněž vyrábí. V průběhu první fáze do roku 2023 výroby obdrží Maďarsko 46 vozidel Lynx a devět obrněných vyprošťovacích vozidel Buffalo. Ta budou vyrobena v Německu.

    Dalších 172 vozidel Lynx se v druhé fázi už bude vyrábět přímo v Maďarsku. Vláda se s výrobcem v srpnu dohodli na vytvoření joint-venture společnosti, která bude zodpovědná za přípravu výrobního zařízení v Maďarsku.

    „Proniknutí vozidla Lynx na trh je pro nás obrovským úspěchem. A to, že se nám povedlo přesvědčit Maďarsko, významného člena EU a NATO, aby si toto inovativní vozidlo vybralo, z něj činí úspěch ještě větší,“ uvedl šéf představenstva Rheinmetallu Armin Papperger.

    Rheinmetall bude mít ve společném projektu majoritní podíl a vedoucí postavení, aby bylo možné zahájit výrobu vozidla Lynx v Maďarsku co nejdříve. Investice Maďarska do společného projektu bude materiální. Půjde o výstavbu nového výrobního zařízení. Vláda si přitom slibuje, že centrum pro vývoj, výrobu a údržbu obrněných vozidel bude klíčovým bodem pro celý maďarský obranný průmysl.

    Češi chtějí postavit těžkou brigádu

    Kromě České republiky se vozidlo Lynx uchází o mamutí tendr v Austrálii. Tam jde o dodávky až 450 obrněnců za 15 miliard australských dolarů (v přepočtu přes 244 miliard korun). Vývoj vozidla přitom začal teprve před pěti lety.

    Česká armáda pásové obrněnce potřebuje pro splnění závazku v Severoatlantické alianci, podle kterého má do roku 2026 mít k dispozici takzvanou těžkou brigádu. Jejím základem by měly být právě pořizované pásové obrněnce.

    Novými vozidly má být přezbrojena 7. mechanizovaná brigáda, která dosud používá zastaralá a dosluhující bojová vozidla pěchoty BVP-2. V armádě slouží už přes třicet let.

    Ze soutěže loni odstoupilo německé konsorcium PSM s obrněncem Puma, jehož přestavba podle požadavků české armády by byla příliš drahá a zdlouhavá. Ačkoliv bylo právě vozidlo Puma považováno za jednoho z favoritů soutěže, později se ukázalo, že supermoderní obrněnec vybavený špičkovými technologiemi nesplňuje některé základní vlastnosti, které si armáda určila jako „nepřekročitelné“. Těch bylo celkem 16.

    Armáda má 16 nepřekročitelných podmínek na nová BVP

    Šlo například o počet vojáků, který stroj uveze nebo zbraňovou věž. Konsorcium PSM tak dosud nabízelo stroj Puma s jinými parametry, než česká armáda požadovala. Zatímco armáda chtěla takzvanou osádkovou věž, Puma měla bezosádkovou. Zatímco armáda požadovala, aby nový obrněnec uvezl 11 vojáků (3 osádka + 8 výsadek), Puma přepraví pouze 9 vojáků (3+6).

    Podstatnou roli při výběru má hrát, kromě ceny a technických požadavků, které po nových vozidlech bude požadovat česká armáda, také zapojení českých firem do výroby. Mělo být to minimálně 40 procent z nabídkové ceny zakázky.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media