natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Hledáme financování BVP, je to na dobré cestě, řekl Babiš o klíčové zakázce

    13. května 2020  12:14
    Premiér Andrej Babiš, ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník štábu Aleš Opata společně oznámili, co bude s klíčovými projekty na modernizaci české armády. Ty byly v ohrožení kvůli možným úsporným opatřením vzhledem ke koronavirové krizi.  

    Premiér Andrej Babiš a ministr obrany Lubomír Metnar na veletrhu obranných technologií IDET v Brně | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Tématem společné mimořádné tiskové konference byly nákupy ručních zbraní a balistických vest a další strategické modernizační projekty armády.

    Právě výdaje na obranu a některé připravované klíčové nákupy armádní techniky se v posledních týdnech staly velmi diskutované. Především nákup pásových obrněných vozidel pěchoty (BVP) za 53 miliard korun.

    Tématem společné mimořádné tiskové konference byly nákupy ručních zbraní a balistických vest a další strategické modernizační projekty armády.

    Právě výdaje na obranu a některé připravované klíčové nákupy armádní techniky se v posledních týdnech staly velmi diskutované. Především nákup pásových obrněných vozidel pěchoty (BVP) za 53 miliard korun.

    „Hledáme řešení, aby financování bylo lepší. Myslím, že je to na dobré cestě. Byla by škoda, kdybychom tuto zakázku odložili. Je součástí budování naší moderní armády. Měli bychom je pořídit,“ prohlásil premiér Babiš.

    Z dalších důležitých nákupů zmínil pořízení 52 děl ve standard NATO nebo nové terénní automobily. Ačkoliv stát podle Babiše čelí propadu HDP kvůli koronavirovým omezením, armádní akvizice by měly pokračovat. „Měli bychom se zbavit staré ruské techniky, kterou ještě máme,“ dodal.

    V posledních týdnech ale Babiš několikrát připustil, že kvůli dopadům koronavirové krize a zmírňování ekonomických důsledku by mohla být zakázka. Později pak uvedl, že armáda modernizaci sice potřebuje, ale ministr obrany Lubomír Metnar by měl najít konkrétně u pásových obrněnců způsob financování.

    Armádní nákupy oživí ekonomiku, hájí ohrožené zakázky náměstek Kopečný

    Podle Metnara nyní ministerstvo řeší, jak klíčové zakázky rozložit více v čase. Obrana počítá s podepsáním smlouvy na nová bojová vozidla pěchoty do konce roku. Financování i dodávky by pak mohly být rozloženy až na šest let.

    Náměstek ministra obrany pro akvizice Lubor Koudelka konstatoval, že by smlouva na 210 nových BVP mohla být uzavřena do konce roku. Původní plán počítal s polovinou letošního roku.

    Náčelník generálního štábu Aleš Opata varoval, že by výrazné omezení obranného rozpočtu mohlo vést k nebojeschopnosti některých armádních jednotek.

    Některými navrhovaná modernizace stávajících BVP je pak podle Metnara slepá cesta. „Nikdy nesplní standardy NATO,” řekl s odkazem na studie, které si ministerstvo obrany nechalo v minulosti zpracovat. Podle Opaty jsou současná BVP prakticky nemodernizovatelná. „Před třiceti lety se válčilo jinak, vojáci mělo jinou výzbroj,” dodal.

    Koronavirus může pomoci splnit české sliby

    Premiér Babiš připustil, že koronavirová krize paradoxně může ČR vylepšit index výdajů na obranu v rámci NATO, pokud se potvrdí současné hospodářské prognózy. Výdaje na obranu by tak podle něj mohly v roce 2021 činit 1,46 procenta HDP a překročit tak závazek, který Praha spojencům z Aliance dala. Do roku 2024 se Česká republika stejně jako ostatní členské země NATO zavázaly dávat na obranu 2 procenta.

    Připomněl, že na obranu jde letos přes 72 miliard korun a příští rok by to mělo být 85 miliard. “Nemůžeme si dovolit zastavit modernizaci,” řekl Babiš. Poděkoval armádě při zvládání koronavirové krize. “Naše armáda je pro nás pro všechny důležitá. Ať už při povodních nebo teď při koronavirové krizi,” dodal.

    Ministerstvo obrany dnes před společnou tiskovou konferenci podepsalo rámcovou smlouvu s českou firmou STV Group na pořízení až téměř 47 000 kusů neprůstřelných vest za 1,67 miliardy korun. Vesty má společnost dodávat do roku 2025 a obrana je bude objednávat podle aktuální potřeby. STV Group ministerstvo vybralo na základě výběrového řízení vyhlášeného loni v květnu. Se zajištěním dodávek neprůstřelných vest mělo v minulosti ministerstvo potíže.

    Masivní škrty by armádu připravily i o ponožky, řekl senátorům generál

    Proti možným škrtům v obranném rozpočtu se v posledních týdnech postavila řada expertů, ale i poslanci sněmovního výboru pro obranu a také Senát. Ten přijal jednomyslně usnesení, že by Česká republika kvůli koronavirové krizi neměla ustoupit od investic do své obrany a případným změnám v plánovaném vyzbrojování musí předcházet důkladná analýza.

    Odborníci poukazují na to, že právě investice do obrany a s tím spojená účast domácího průmyslu na armádních zakázkách může být pro domácí ekonomiku velmi významným impulsem.

    Za pokračování modernizace armády se postavil také prezident Miloš Zeman. Stát by podle něj vojákům neměl kupovat do výzbroje „staré železo“.

    Ten v rozhovoru pro ČTK uvedl, že krize kolem pandemie nového typu koronaviru bude mít dopad i na rozpočet armády, ale v každém resortu je samozřejmě možné najít úspory.

    Připomněl, že ministerstvo obrany již letos ohlásilo škrty ve výši 2,9 miliardy korun, které převede zpět do státního rozpočtu. Podle Zemana nejsou úspory ve výši tří miliard „příliš mnoho“.

    Největší chystané armádní zakázky (ceny s DPH)

    • 210 pásových obrněnců - až 53 miliard
    • 12 vrtulníků - 17,6 miliardy (smlouva podepsána 12.12.2019)
    • 52 děl v ráži NATO - až 6 miliard
    • 8 radarů MADR - 3,5 miliardy (smlouva podepsána 5.12.2019)
    • 4 raketové baterie SHORAD - až 10 miliard
    • 80 vozidel pro chemický průzkum - 5,1 miliardy (smlouva podepsána 30.8.2018)
    • 2 letouny CASA - 2,3 miliardy (smlouva podepsána 16.12.2019)
    • 62 kolových obrněnců TITUS - 6 miliard (smlouva podepsána 21.6.2019)
    • 60 samohybných minometů - až 8,5 miliardy
    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media