natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Nizozemští a němečtí výsadkáři a speciální síly dostanou vozidla Caracal

    28. července 2023  7:05
    Půjde o superzakázku, na jejímž konci mají nizozemská a německá armáda získat do výzbroje celkem 3 058 nových vozidel Caracal 4x4 pro aeromobilní operace v hodnotě 1,9 miliardy eur, tedy v přepočtu přes 45 miliard korun. První speciální vozidla na platformě sériově vyráběného Mercedesu G 464 dostanou obě armády pro testování už příští rok na jaře.  

    Vozidlo Caracal pro německé a nizozemské výsadkáře na platformě sériového Mercedesu G 464 | foto: Rheinmetall

    Víceletá rámcová smlouva zahrnuje až 2 054 vozidel určených pro Německo a 1 004 vozidel pro Nizozemsko.

    V první fázi už představitelé německého i nizozemského ministerstvo obrany společně objednali 1 508 vozidel Caracal za 870 milionů eur. Na financování nákupu Německo čerpá prostředky ze zvláštního fondu, který byl v loňském roce zřízen na přezbrojení Bundeswehru.

    „Konečná montáž všech německých a nizozemských vozidel bude probíhat v našem závodě v nizozemském Ede a ve společnosti VDL Special Vehicles v Eindhovenu. Dvě montážní místa nám umožní rychle rozšířit výrobu,“ uvedl v tiskové zprávě Björn Bernhard, jednatel společnosti Rheinmetall Landsysteme, která výrobu zastřešuje.

    Vozidlo Caracal 4x4 je totiž společným produktem konsorcia německých firem Rheinmetall, Mercedes-Benz a Armoured Car Systems. Jd eo speciálně navržené vozidlo pro aeromobilní operace, tedy pro služby výsadkových a speciálních sil. Jde o konstrukci na nové komerční platformě vozidla Mercedes G 464.

    Na společném pořízení se Nizozemsko dohodlo s Německem především kvůli výhodnější ceně společného nákupu a podobným parametrům, které nizozemská armáda poptávala.

    Výběrové řízení, které bylo zahájeno v říjnu 2022, proběhlo ve dvou rychlých fázích. Společnost Rheinmetall nakonec předložila podle německého ministerstva obrany ekonomicky nejvýhodnější nabídku.

    První vozy mají obě armády dostat k testování už na jaře příštího roku a dodávky ze sériové výroby začnou v roce 2025. „Jsme připraveni k zahájení výroby a můžeme rychle pokročit k plnohodnotné velkosériové výrobě,“ konstatoval Bernhard.

    Berlín souhlasil s nákupem vrtulníků

    Kromě vozidel pro výsadkáře a speciální síly spolkový rozpočtový výbor Bundestagu také souhlasil s nákupem 60 nových těžkých transportních vrtulníků Chinook CH-47F z USA. Mají nahradit flotilu starších strojů CH-53G.

    Bundeswehr získá nejnovější verzi „Block II Standard Range“ s možností tankování za letu. Uvézt má také dvě výsadková vozidla Caracal, které Berlín souběžně nakupuje.

    Celkově má za nové stroje zaplatit zhruba 6,98 miliardy eur (přes 166 miliard korun). Nákup bude rovněž financován z prostředků speciálního fondu pro modernizaci Bundeswehru. Dodávky nových strojů jsou naplánovány na období mezi roky 2027 až 2033.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media