natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Bundeswehr pořídí 123 kolových obrněnců pro pěchotu

    23. března 2024  6:30
    Německý Bundeswehr objednal u koncernu Rheinmetall dodávku 123 kolových obrněnců na platformě Boxer 8x8. Za takzvaný “těžký nosič zbraní pro pěchotu“ (Schwerer Waffenträger Infanterie) zaplatí zhruba 2,7 miliardy eur. Vozidla bude německý koncern vyrábět ve své australské továrně.  

    Obrněnec Boxer 8x8 pro německý Bundeswehr | foto: Rheinmetall

    Kontrakt zahrnuje také servis a údržbu. První obrněnce má německá armáda dostat už příští rok. Vozidlo má u pozemních sil nahradit pásový obrněnec Wiesel. Armáda si slibuje, že zajistí pěchotě palebnou sílu a rychlou mobilitu.

    Má být základním prvkem nové kategorie sil německé armády. Takzvané „střední síly“ budou schopny rychlého nasazení na velké vzdálenosti.

    Těžký nosič zbraní pro pěchotu vychází z bojového průzkumného vozidla Boxer (CRV), kolového obrněného průzkumného vozidla australských obranných sil, které Rheinmetall vyrábí. Jedná se o osvědčené bojové vozidlo 8x8 s modulem pro obrněný průzkum včetně dvoumístné věže Lance.

    Hlavní zbraní je automatický kanon Rheinmetall MK30-2 ABM, který je instalován i v německém bojovém vozidle pěchoty Puma. Kromě toho je vybaven také víceúčelovým řízeným raketovým systémem MELLS, který umožňuje pěchotě zajišťovat protitankovou obranu.

    Vozidla určená pro Bundeswehr budou využívat výrobní kapacity nejmodernější továrny společnosti Rheinmetall v australském Redbanku. V Austrálii je Rheinmetall největším dodavatelem vojenských vozidel pro tamní ozbrojené síly.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media