natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Čeští výrobci munice získají granty z unijního programu

    16. března 2024  15:44
    Evropská komise vyčlení 500 milionů eur, aby podpořila výrobce munice v Evropské unii. Finanční granty z programu ASAP získají dvě české společnosti - Explosia a STV Group. Unijní investice mají podpořit navýšení výroby především dělostřelecké munice a raketových střel nejen pro státy EU, ale také pro podporu Ukrajiny.  

    Výroba dělostřelecké munice | foto: STV Group

    „Jsem nesmírně ráda, že v tak silné konkurenci, jaká je právě ve výrobě dělostřelecké munice a střelného prachu, uspěly i české společnosti,“ uvedla pro Army.cz Radka Konderlová, vrchní ředitelka sekce průmyslové spolupráce ministerstva obrany.

    Podle ní se jasně ukazuje, že podpora domácího průmyslu v programech EU má smysl a cílem ministerstva obrany proto bude jasná podpora účasti českého průmyslu v dalších mezinárodních iniciativách.

    V konkurenci nejvýznamnějších evropských producentů munice uspěla pardubická společnost Explosia, která by měla obdržet grant ve výši 10 milionů eur (251 milionů korun) na navýšení produkce střelného prachu. Dalších takřka 5 milionů eur (125 milionů korun) má získat společnost STV Group, která vyrábí dělostřeleckou munici.

    Cílem program ASAP (Akt na podporu výroby munice) je navýšení výroby zejména dělostřelecké munice a raketových střel v Evropě s cílem podpořit evropský obranný a bezpečnostní průmysl, aby dokázal efektivně reagovat jak na navýšení poptávky po dělostřelecké/raketové munici ze strany jednotlivých členských států EU, tak zároveň přispěl k podpoře bojující Ukrajiny.

    O granty se mohli ucházet nejen výrobci finálních produktů, jako jsou například dělostřelecké granáty ráže 155mm určené pro houfnice ve standardu NATO, ale program byl otevřený i pro projekty na dílčí komponenty munice. Jde například o nitrocelulózu nebo modulární prachové náplně.

    A to byl případ právě společnosti Explosia. „Vývoj ruské agrese proti Ukrajině jasně ukazuje, že Evropa potřebuje zabrat ve výrobě munice a já jsem rád, že česká Explosia v tom bude hrát výraznou roli. Zároveň chci ocenit Evropskou komisi za tuto iniciativu, která pomůže posílit bezpečnost nás i našich spojenců,“ konstatoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

    Firma rozšiřuje výrobu kvůli enormní poptávce už od roku 2020. „Rozjeli jsme výrobu naplno, ale se začátkem války na Ukrajině se ukázalo, že poptávka vysoce převyšuje výrobní kapacity, proto jsme aktivovali plány na výstavbu nové výrobní linky,“ konstatoval generální ředitel firmy Kamil Dudek.

    Zatímco investice Explosie v předchozích letech se pohybovaly ročně kolem 100 milionů korun, v roce 2023 už vystoupaly na 200 milionů a pro letošní rok je v plánu proinvestovat téměř 320 milionů korun. Do roku 2026 chce nejvýznamnější český producent výbušnin celkově proinvestovat až dvě miliardy korun.

    Peníze z grantu chce Explosia použít na znásobení výroby takzvaných celospalitelných hnacích náplní pro velkorážnou munici. Momentálně vyrábí asi 80 tisíc kusů ročně, ale od roku 2027 chce vyrábět až 200 tisíc kusů ročně. Druhou oblastí, kam chce investovat z vlastních zdrojů je výroba bezdýmých sférických (kuličkových) prachů. Ze současných zhruba 450 tun až na 1 500 tun ročně.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media