natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Potřebujeme munici do děl a protivzdušné systémy, vzkázal Umerov

    19. února 2024  22:42
    Ukrajinští obránci potřebují co nejdříve a ve velkých objemech především dělostřeleckou munici a systémy protivzdušné obrany. Ministryni obrany Janě Černochové to během pondělního videohovoru řekl její ukrajinský protějšek Rustem Umerov. Probírali spolu možnosti dodávek munice ze třetích zemí a také pokračování výcviku ukrajinských vojáků na českém území.  

    Ukrajinská armáda na Donbase | foto: @ng_ukraine

    „Západní země aktivně navyšují svou zbrojní produkci, nicméně tento proces nemůže přinést okamžité výsledky. Česká republika proto neustále hledá i další způsoby, jak Ukrajině pomoci teď, a to co nejdříve,“ řekla ministryně Černochová.

    Umerov poděkoval za dosavadní vojenskou a politickou podporu ze strany České republiky. Vyzdvihl zejména pokračující dodávky vojenského materiálu a rozvíjející se spolupráci mezi Českem a Ukrajinou v oblasti obranného průmyslu.

    Současně potvrdil, že Ukrajina čelí každodenním ruským vzdušným útokům a urgentně potřebuje vojenský materiál ve velkých objemech. Konkrétně se jedná o dělostřeleckou munici a systémy protivzdušné obrany.

    Válečná mašinérie Kremlu jede na plné obrátky, varují tajné služby

    Ministryni Černochovou rovněž informoval o aktuální situaci na bojišti. „Zachovat lidské životy je pro nás to nejdůležitější, proto jsme se rozhodli stáhnout od Avdijivky,“ konstatoval.

    Česká republika našla v zahraničí zdroje stovek tisíc kusů dělostřelecké munice, kterou by mohla Ukrajině dodat v řádu týdnů, pokud s partnery v USA, Německu, ve Švédsku a dalších zemích zajistí financování. O víkendu do během Mnichovské bezpečnostní konference prohlásil český prezident Petr Pavel.

    Česká iniciativa, která vzbudila velkou mezinárodní pozornost, se proto nyní soustředí na možné dodávky munice ze třetích zemí, mimo NATO a EU. Ministři proto projednali některé praktické aspekty a kroky, aby obránci mohli dostat munici co nejdříve. Země, které by mohly spolupracovat na dodávkách munice pro Ukrajinu, účast podmiňují tím, že o nich nebudou zveřejněny konkrétní údaje. Plán projednali před týdnem také ministři obrany NATO.

    Černochová s Umerovem také probrali dosavadní výsledky a další plánovaný postup ve výcviku ukrajinských vojáků na území ČR. V těchto dnech v Česku začíná výcvik dalšího ukrajinského praporu, tedy přibližně 500 vojáků.

    Umerov podle ministerstva potvrdil, že tuto formu podpory považuje ukrajinská strana za velmi cennou. Pokračování výcviku už loni na podzim schválila Sněmovna. Výcvik v Česku absolvovalo zhruba 3500 ukrajinských vojáků a dalších 500 vycvičili čeští instruktoři v Polsku.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media