natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Pomoc Ukrajině neupadá. Češi přispěli takřka 6 miliard na potraviny i zbraně

    26. února 2024  9:32
    Neuvěřitelná vlna solidarity s Ukrajinou, která třetím rokem čelí brutální ruské válečné agresi, mezi obyvateli České republiky neopadá. Za dva roky Češi do sbírek pro zajištění humanitární pomoci ale také na vybavení a zbraní pro ukrajinské obránce přispěli už přes 5,9 miliardy korun a další desítky milionů každý měsíc přibývají. Vyplývá to z údajů čtyř hlavních organizací, které se pomoci věnují.  

    Ukrajinští obránci na Donbase | foto: @DefenceU

    Jen na konto SOS Ukrajina humanitární organizace Člověk v tísni přispělo za dva roky přes půl milionů drobných i velkých dárců souhrnnou částkou takřka 4,7 miliardy korun. Za ty organizace přímo na Ukrajině pořizuje a distribuuje vodu a potravinové balíčky poblíž frontových linií, opravuje domy a školy, pomáhá vnitřní uprchlíkům a poskytuje finanční pomoc.

    „V ukrajinských městech, často i daleko od fronty, stále umírají lidé. Řada z nich je odříznuta od elektřiny, tepla a vody. Za uplynulé dva roky jsme pomohli téměř 1,8 milionu lidí,“ konstatoval Petr Drbohlav, regionální ředitel organizace pro Východní partnerství a Balkán.

    Na 500 humanitárních pracovníků Člověka v tísni pracuje prakticky po celém území Ukrajiny, ale pomáhá také ukrajinským uprchlíkům v Moldavsku, Gruzii i v České republice.

    „Přesto ale naše pomoc plně nezahladí všechny jizvy na duši, které hrůzy války způsobují. Rodičům nevrátíme mrtvé děti a dětem mrtvé rodiče. Snažíme se ale všemožnými způsoby alespoň zmírnit lidské utrpení, posílit odolnost místních lidí a zachovat jejich důstojnost,“ dodal Drbohlav.

    Na Ukrajině je registrováno na 4 miliony vnitřních uprchlíků, které ruská válka vyhnala z domovů do jiných částí země. Pro část z nich je téměř nemožné najít si práci a finanční pomoc je proto pro ně naprostá nezbytností.

    Přímou finanční pomoc tak obdrželo od Člověka v tísni přes 180 tisíc lidí, především těch, kteří žijí nebo žili poblíž frontové linie. A humanitární tým také poskytl materiál na nejzákladnější opravy domů a bytů pro takřka 17 tisíc domácností, aby se lidé mohli do svých domovů vracet.

    Projekt Pomozte Ukrajině neziskové organizace Paměť národa/Post Bellum (latinsky „po válce“) za dva roky od dárců vybral na 400 milionů korun a další materiál v hodnotě zhruba 80 milionů korun. Zaměřuje se především na dodávky ochranných prostředků a vybavení ukrajinským obráncům.

    Přehled dodané pomoci prostřednictvím sbírky Paměti národa během dvou let od začátku ruské invaze

    Podle koordinátoru projektu Martina Ocknechta od začátku ruské invaze organizace dodala přes 13 tisíc neprůstřelných vest vlastní výroby, přes 21 tisíc ‎vojenských lékárniček a 13 frontových sanitek, které pomohly zachránit stovky lidských životů. ‎Zároveň díky své pobočce přímo na Ukrajině (In Bello - „ve válce“) dokumentuje příběhy obětí ruské invaze.‎

    Na přímou pomoc konkrétním jednotkám a vojákům na frontě se specializuje projekt Team4Ukraine. Za dva roky organizace podle kancléře spolku Josefa „Riggse“ Starého dodala bojovníkům vybavení v hodnotě přes 50 milionů korun.

    Například 11 civilních sanitek a 3 speciální pancéřované sanitky Hummer, 190 nemocničních postelí, inkubátory, ultrazvuky, defibrilátory, EKG nebo anesteziologické přístroje a tisíce kusů zdravotnického materiálu a vybavení. Od turniketů pro zastavení masivního krvácení, přes tlakové obvazy, ohřívače krve a nosítka až po záchranářské a medicínské batohy pro vojáky přímo v boji.

    Bojovníky vybavují termovizemi, přístroji nočního vidění, balistickou ochranou, drony, ale také zateplenými botami, termoprádlem, zákopovými kamínky nebo počítači a tablety.

    Neuvěřitelných takřka 680 milionů korun pak přispěli lidé do sbírky Dárek pro Putina v rámci projektu Zbraně pro Ukrajinu. Organizace eviduje přes 200 tisíc dárců, kteří zafinancovali mimo drony včetně velkého úderného stroje Bayraktar TB2 (přes 40 milionů), modernizovaný tank T-72 „Tomáš“ (36 milionů), tankovou munici (69 milionů), vozidla protivzdušné obrany Viktor (101 milionů) nebo raketomet Přemysl a 365 raket (50 milionů).

    Momentálně se dárci skládají na vrtulník Black Hawk (vybráno 36 ze 105 milionů), obrněná vozidla, průzkumné a útočné drony nebo bezpilotní stroje pro zásobování obklíčených ukrajinských vojáků a tunu plastické trhaviny. „Vždycky říkám, že Češi už pochopili, že útočníka nelze bombardovat dětskou výživou,“ konstatoval spoluzakladatel sbírky Martin Ondráček.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media