natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Nejsem agent. Místopředseda slovenského parlamentu v ruské televizi hájil Rusko

    29. února 2024  10:01
    Rusko není náš nepřítel a já udělám vše pro mír, hlásal ve vysílání hlavní ruské státní televize Rossija 1 místopředseda slovenské vládní strany Smer-SD a zároveň slovenského parlamentu Ľuboš Blaha. Známý dezinformátor, šiřitel konspiračních teorií a odsouzený lhář přijal štáb ruské televize na parlamentní půdě podobně jako v prosinci ruského velvyslance.  

    Slovenský dezinformátor a poslanec Luboš Blaha, místopředseda vládní strany Smer-SD a místopředseda parlamentu | foto: t.me/s/LubosBlahaSmer

    S rozhovorem pro Kremlem ovládanou televizní stanici se Blaha pochlubil na svém telegramovém účtu. Ten má k dnešnímu dny přes 38 tisíc sledujících. Blaha tam zveřejnil i krátký sestřih z ruské reportáže o Slovensku a rozhovoru s ním.

    Reportér ruské stanice byl přímo na Slovensku a v „reportáži“ uvádí, že 2 tisíce traktorů slovenských zemědělců včetně včelařů blokuje v zemi silnice na protest proti dovozu ukrajinských potravin do Evropy. S Blahou hovořil v jeho kanceláři v prostorách slovenské Národní rady.

    Navzájem si přitakávají, jak Brusel ničí slovenské zemědělství a jak Slovensko před západními sankcemi uvalenými na Rusko vzkvétalo. „Nemůžete vyhrát válku s Ruskem, je to supervelmoc,“ tvrdí Blaha v reportáži. A ruská televize ho na oplátku na závěr popisuje jako člověka, kterému „jde o národní zájmy Slovenska“.

    Blaha je přitom dlouhodobě považován za „nekorunovaného“ krále slovenské dezinformační scény a byl například odsouzen za lži o slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové.

    Sice je formálně pouze jedním z pěti zástupců stranického šéfa a premiéra Roberta Fica, ale nyní jako místopředseda Národní rady Slovenské republiky zastává ústavní funkci.

    Rozhovor podle svých slov vnímá jako možnost, aby se v hlavní ruské televizi ozval i hlas ze Slovenska. „Ruský novinář mi řekl, že jsem prý první vládní politik z členské země EU, který mu poskytl rozhovor - o to větší mám radost,“ uvedl s tím, že hodinový rozhovor údajně poskytl také německé veřejnoprávní stanici ARD.

    POZNÁMKA: Ukrajina neprohrává a ani se nehroutí, to my podléháme

    Blaha na svém telegramovém kanálu rovněž vysvětluje, že s ruským novinářem mluvil anglicky, protože patří ke generaci, která se „bohužel“ ve škole rusky neučila. „Vtipné je, že liberální kavárny ze mě dělají ruského agenta - jenže viděli jste někdy ruského agenta, který by nemluvil rusky,“ dodal na svou obhajobu.

    S Ruskem chce podle svých slov „hledat dialog, komunikovat a hledat cesty k porozumění“. Sám se označuje za vlastence, který nechce válku ani sankce a udělá prý vše pro mír.

    Velmi podobně na sebe Blaha upoutal pozornost loni v prosinci, kdy se na půdě slovenského parlamentu setkal s ruským velvyslancem Igorem Bratčikovem.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media