Německý gigant chce vyrábět dělostřeleckou munici přímo na Ukrajině

Vydáno 18.02.2024
Německý koncern Rheinmetall, největší evropský producent munice, plánuje otevřít novou továrnu na výrobu dělostřelecké munice přímo na Ukrajině. Má jít o společný podnik německého výrobce s ukrajinským partnerem. Továrna by měla podle plánu vyrábět ročně několik set tisíc kusů munice ráže 155mm.  

Ukrajinská armáda na Donbase | foto: @ng_ukraine

Rheinmetall bude mít v nové společnosti 51% podíl, zbývající 49% podíl bude patřit ukrajinské státní společnosti Ukrainian Defense Industry JSC.

„Poptávka po munici je v mnoha zemích obrovská - především samozřejmě na Ukrajině. Náš záměr založit další společný podnik podtrhuje naši podporu Ukrajině. Tento společný podnik zásadně přispěje ke schopnosti této země bránit se - a tím i k bezpečnosti celé Evropy,“ uvedl šéf představenstva Rheinmetallu Armin Papperger.

Podobné projekty podle něj pomůžou Kyjevu obnovit silný obranný průmysl země a zajistit vlastní kapacity ve výrobě munice. Už loni v říjnu německý kolos založil s ukrajinskou státní společností (bývalý Ukroboronprom) první společný podnik v Kyjevě - Rheinmetall Ukrainian Defense Industry. V fázi má společnost provádět údržbu a opravy bojových vozidel, později se na Ukrajině mají vyrábět také obrněná vozidla.

Německý koncern v posledních měsících oznámil hned několik klíčových aktivit, které mají zajistit dostatek dělostřelecké munice napříč Evropou. Válka na Ukrajině totiž ukázala, že produkce v Evropě není momentálně schopná zajišťovat dostatek dělostřeleckých granátů pro ukrajinské obránce a doplňovat zásoby spojenců zároveň. Odhaduje se, že jen doplnění zásob ve skladech německé armády může vyjít až na 40 miliard eur.

Bundeswehr objednal tankovou munici za 4 miliardy eur, část poskytne Kyjevu

Obrovská spotřeba munice na Ukrajině navíc současný nedostatek dál prohlubuje a dostupné výrobní kapacity západního světa nejsou strukturovány tak, aby uspokojily poptávku v takovém rozsahu.

Rheinmetall tak odstartoval výstavbu nové muniční továrny Unterlüß v Dolním Sasku. Ta má v budoucnu vyrábět dělostřeleckou munici, výbušniny a komponenty pro raketové dělostřelectvo. Po dokončení má produkovat asi 200 000 dělostřeleckých nábojů ročně (polovinu už dva roky od otevření) a až 1 900 tun výbušniny RDX. Vedení firmy uvažuje také o výrobě raketových motorů a případně i hlavic.

„Abychom zajistili strategickou suverenitu Německa v oblasti munice velkého kalibru, vytváříme národní výrobní závod, který stanoví nové standardy a bude primárně uspokojovat potřeby německého Bundeswehru,“ konstatoval Papperger. Projekt v hodnotě 300 milionů eur financuje sama společnost Rheinmetall.

Do roku 2025 chce koncern ve svých závodech v Německu, Španělsku, Jižní Africe, Austrálii a Maďarsku vyrobit až 700 000 kusů dělostřelecké munice a 10 000 tun střelného prachu.

inc natoaktual.cz