natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Portugalsko se připojilo k české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu

    27. února 2024  19:33
    Portugalsko je další zemí, která se připojila k české iniciativě na urychlené pořízení dělostřelecké munice pro ukrajinské obránce. Vyplývá to po jednání ministryně obrany Jany Černochové s portugalskou kolegyní Helenou Carreiras. Portugalské ministerstvo obrany oznámilo, že přispěje na českou muniční iniciativu 100 milionů eur, tedy v přepočtu přes 2,5 miliardy korun.  

    Ukrajinská armáda na Donbase | foto: @ng_ukraine

    Česko by chtělo mimo prostor zemí Evropské unie zprostředkovat celkově až 1,5 milionu kusů dělostřelecké munice, která ukrajinským obráncům zoufale chybí.

    Detailní podrobnosti o dodávkách munice a zbraní obrana z bezpečnostních důvodů neuvádí, nicméně zapojeno do financování je už více než 15 zemí a první dodávky by měly na Ukrajinu dorazit nejpozději letos v červnu.

    Obě ministryně dnes na dálku podepsaly memorandum o porozumění, které účast Lisabonu zajišťuje. Již dříve české ministerstvo obrany obdobné dokumenty uzavřelo s Dánskem, Kanadou a Lotyšskem.

    „Vybudování solidní smluvní základny s partnery v rámci iniciativy dává pevný základ pro aktuální snahu dodat Ukrajině munici. Umožní ale také další formu spolupráce s českým obranným průmyslem. Proto také s danými zeměmi, které vyjádřily zájem se zapojit do naší iniciativy, uzavíráme memoranda o spolupráci,“ vysvětlila ministryně obrany Černochová.

    Memorandum o porozumění už má ministerstvo obrany stvrzeno s Dánskem, Kanadou a od minulého týdne s Lotyšskem. „Další země, se kterými plánujeme dokument podepsat, jsou aktuálně Norsko či dlouhodobý partner Nizozemsko,“ uvedla Černochová.

    Česko přislíbilo původně pomoc s financováním 800 tisíc kusů munice. Už března prezident Petr Pavel avizoval, že se podařilo shromáždit přísliby na financování podstatné části. Zajištění co nejrychlejších dodávek je podle ní klíčové pro to, aby se Ukrajina ubránila plánované letní ofenzivě.

    Pokud se munici z iniciativy podaří začít dodávat do června, právě včas výrazně pomůže ukrajinské armádě v obraně. Varovala ovšem, že snaha o zajištění munice i peněz na ni zdaleka nekončí. „Ukrajinští vojáci potřebují munici ve velkém množství. My jsme našli zdroje, ale přislíbených peněz potřebujeme ještě více,“ dodala.

    Česko tak podporuje rozšíření výrobních kapacit domácího nebo evropského obranného průmyslu. Jejich dostatečné navýšení ale vyžaduje čas.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media