natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Češi vědí, že Putinovy ambice Ukrajinou nekončí, řekl Biden po jednání s Fialou

    16. dubna 2024  6:02
    Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu. Jednali spolu zejména o strategické, bezpečnostní, obranné a ekonomické spolupráci, energetice, ale i o podpoře českých firem na americkém trhu. Řešili i bezpečnostní situace ve světě, zejména konflikty na Blízkém východě a na Ukrajině. Biden ocenil českou pomoc Kyjevu a označil Česko za skvělého spojence.  

    Premiér Petr Fiala s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě (15. dubna 2024) | foto: @strakovka

    „Diskutovali jsme o podpoře Ukrajině, protože Češi vědí, že tím Putinovy ​​ambice nekončí. Společně jsme odhodláni posilovat svobodu pro lidi na celém světě,“ uvedl po schůzce americký prezident Joe Biden.

    S českým premiérem Petrem Fialou se shodli na pokračování pomoci Ukrajině, která se již přes dva roky brání ruské agresi.

    „Potřebujeme se vyrovnat s výzvami, jako jsou ruská agrese na Ukrajině, terorismus či složitá situace na Blízkém východě,“ konstatoval Fiala. Hluboká bezpečnostní spolupráce demokratických zemí je proto podle něj v takové situaci nutností.

    Biden rovněž ocenil českou podporu Ukrajiny, konkrétně snahu zajistit pro Ukrajince dělostřeleckou munici. „Jste skvělým spojencem, jsme si stále bližší, jsme silnější, prohloubili jsme obrannou spolupráce, společně pracujeme i na čisté energii. Vážím si toho, jak pomáháte Ukrajině,“ prohlásil Biden.

    V den schůzky s Bidenem premiér Fiala napsal v britském listu Financial Times, že Česko má už nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu a na ukrajinskou frontu budou doručeny v nejbližší době.

    „Situace na Ukrajině je kritická... Dochází jim munice, což znamená, že jsou denně nuceni k těžkým rozhodnutím. Kvůli tomu je pro ně extrémně těžké udržet linie – stejné linie, které budou rozhodovat o bezpečnosti a budoucnosti celé Evropy,“ napsal Fiala.

    Česká iniciativa objevila více jak 1 milion dělostřeleckých granátů, které lze nakoupit mimo státy Evropské unice a dodat je Ukrajině.

    Biden s Fialou hovořil také o ekonomických vztazích mezi Českem a Spojenými státy. „České firmy působí na americkém trhu, investují, zaměstnávají americké občany. Bavili jsme se o možnostech posílení této spolupráce. Bavili jsme se také třeba o potřebě dalších dodávek LNG plynu do Evropy, protože to nám pomáhá a zbavit se závislosti na ruských dodávkách plynu. Hlavním tématem v tomto případě byla jaderná energetika,“ popsal jednání Fiala. Česko a USA hodlají spolupracovat například na malých modulárních reaktorech a obnově jaderných kapacit na Ukrajině.

    Po jednání v Bílém domě se český premiér přesunul do rezidence velvyslance v USA, kde se setkal s českými krajany a za podporu demokracie a česko-amerických vztahů udělil dceři Milady Horákové Janě Kánské medaili Karla Kramáře.

    „Po tak těžkém osudu, kterým jste prošla, po tom všem, co se stalo vaší rodině v komunistickém Československu, jste nezanevřela na české země. Naopak. Byla jste nesmírně aktivní, pomáhala jste a dodnes jste jednou z protagonistek česko-amerických vztahů. Nesmírně si toho vážím a děkuji,“ řekl.

    Pondělní program zahájil český premiér Petr Fiala jednáním v Langley v sídle Ústřední zpravodajské služby CIA, kde jednal s ředitelem Williamem Burnsem společně s národním bezpečnostním poradcem Tomášem Pojarem a řediteli Úřadu pro zahraniční styky a informace, Bezpečnostní informační služby a Vojenského zpravodajství řešili s ředitelem CIA Williamem Burnsem bezpečnostní situaci ve světě. „Jednání s ředitelem CIA ukazuje vysokou důvěru ze strany Spojených států. Je to také oceněním spolupráce mezi bezpečnostními službami našich zemí,“ okomentoval premiér Petr Fiala.

    Druhý den návštěvy USA věnuje Petr Fiala návštěvě a projevu v Hudsonově institutu. Tento think tank se zaměřuje zejména na otázky spojené s národní bezpečností a zahraničně-politickými tématy.

    Následně zavítá do Kongresu Spojených států amerických, kde bude jednat s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem, předsedou zahraničního výboru Sněmovny Michaelem McCaulem a dalšími členy Kongresu. Ve Washingtonu Petr Fiala také uctí památku Václava Havla a Tomáše Garrigua Masaryka.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media