natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Spojenci v NATO pořídí tisíc raket Patriot kvůli ruským hrozbám ze vzduchu

    4. ledna 2024  14:26
    V reakci na ruskou válku na Ukrajině země Severoatlantické aliance společně nakoupí v příštích letech až tisíc raket pro protivzdušné systémy Patriot. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga ukazují ruské raketové a dronové útoky na ukrajinská města, jak důležitá je moderní protivzdušná obrana.  

    Protivzdušný systém Patriot | foto: AIRCOM

    Společný nákup pro Německo, Nizozemsko, Rumunsko a Španělsko zařídí specializovaná alianční agentura NSPA (NATO Support and Procurement Agency), která zajišťuje nákupy zbraňových systémů i logistického vybavení pro členské státy Aliance.

    Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga pořízení až tisícovky raket protivzdušné obrany posílí bezpečnost všech spojenců. „Tato investice ukazuje sílu transatlantické obranné spolupráce a závazek NATO zajistit bezpečnost obyvatel. Rozšíření výroby munice je klíčové pro bezpečnost Ukrajiny i pro naši bezpečnost,“ uvedl.

    Agentura přitom očekává, že by se k zakázce mohly připojit i další spojenecké země. Kontrakt v hodnotě 5,6 miliardy dolarů (přes 126 miliard korun) má rozšířit výrobu raket v Evropě, zrychlit dodávky a zajistit doplnění spojeneckých zásob raket GEM-T (Guidance Enhanced Missiles), tedy střel pro osvědčený systém protivzdušné obrany Patriot.

    Na ten se v současnosti spoléhá osm evropských států a slouží k obraně proti řízeným střelám s plochou dráhou letu, balistickým střelám a nepřátelským letadlům, vrtulníkům nebo bezpilotním strojům. Systém dokáže zneškodnit letící hrozby až na vzdálenost 120 kilometrů.

    Po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 rozmístila Aliance baterie systému Patriot k ochraně svých spojenců na východním křídle. Někteří spojenci rovněž dodali několik baterií ukrajinským obráncům.

    Agentura zadala zakázku společnosti COMLOG, tedy společnému podniku amerického výrobce Raytheon a evropského producenta raketových zbrojních systémů MBDA.

    Na podporu výroby a dodávek společnost COMLOG rozšíří výrobní kapacitu střel v Evropě. V Německu vznikne nová továrna na výrobu střel a hlavních komponent. Půjde o první takové zařízení pro systém Patriot mimo americké území.

    „Zakázka dokazuje, že NSPA jako primární nástroj Aliance dokáže úspěšně dodávat účinná a nákladově efektivní mnohonárodní řešení pro státy a zároveň posilovat evropské průmyslové kapacity,“ konstatovala generální ředitelka agentury Stacy Cummings.

    Oznámení o nákupu střel pro systémy Patriot přichází prakticky ve stejnou chvíli, kdy švédský výrobce Saab obdržel od alianční agentury NSPA objednávku na výrobu a dodávky tisíců střel RBS 70 Bolide pro protivzdušný systém krátkého dosahu v hodnotě 27 milionů liber (přes 770 milionů korun).

    Protiletadlové raketové komplety krátkého dosahu švédského výrobce mají ve výzbroji armády 19 zemí včetně České republiky. Střely s dosahem až 10 kilometrů jsou schopné ničit letouny, vrtulníky nebo drony.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media