natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Kyjev chce stejné obrněnce jako Češi a Slováci. Nákup a provoz budou řešit spolu

    16. června 2023  13:48
    Kyjev chce přezbrojit svou armádu na nové pásové obrněnce CV90 ze Švédska. Má jít až o tisíc kusů a při jejich nákupu a provozování bude spolupracovat s Českem a Slovenskem, které stejná bojová vozidla pořizují. Vyplývá to ze společné deklarace, kterou na okraj zasedání NATO v Bruselu podepsali ministři obrany všech tří zemí.  

    Obrněnec CV90 pro českou armádu na testovacím polygonu výrobce Hägglunds poblíž švédského městečka Örnsköldsvik | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    „Ukrajinu vnímám jako jasnou součást Západu. A síla Západu je v jeho jednotě. Dnešní podpis Deklarace o spolupráci při pořizování a provozování pásových bojových vozidel pěchoty jasně ukazuje obojí: že jsme jednotní a připravení postupovat v zajišťování naší obrany kolektivně a že Ukrajinu vnímáme jako plnohodnotného partnera,“ uvedla při podpisu deklarace česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

    Česko, Slovensko a Ukrajina chtějí podle deklarace spolupracovat při pořizování a provozování nových pásových bojových vozidel pěchoty (BVP). Všechny tři země totiž chtějí své armády přezbrojit novými obrněnci CV90 ze Švédska.

    Česká Republika koncem května podepsala smlouvu na nákup 246 těchto obrněnců, Slovensko objednalo 152 vozidel už loni v prosinci a Kyjev avizoval, že má zájem nakoupit až tisícovku moderních obrněnců. V rámci pomoci Západu proti ruské agresi už ukrajinští obránci obdrželi od Švédska minimálně 50 těchto obrněnců.

    Podle deklarace se všechny tři země budou vzájemně informovat o národních akvizičních procesech, což má sladit požadavky národních armád a hledat možnosti spolupráce při přípravě výroby, při vlastní výrobě, provozu, výcviku i servisu.

    Deklarace sice není nijak právně ani finance závazná, nicméně nabízí zajímavou příležitost pro firmy českého a slovenského obranného průmyslu, které se mají na výrobě obrněnců pro českou a slovenskou armádu podílet. Takovou snahu avizovala i ministryně obrany Jana Černochová.

    Výrobce pásových CV90, britsko-švédská společnost BAE Systems Hägglunds zájem Kyjeva registruje s tím, že firma rozšiřuje dodavatelský řetězec a české firmy v tomto řetězci výrazně posilují. Už dříve výrobce avizoval, že by se české firmy mohly podílet na zakázkách pro další země.

    Armáda přezbrojí na švédské obrněnce CV90. Vláda schválila nákup bévépéček

    Za 246 obrněnců má Česko zaplatit 59,7 miliardy korun. Ovšem český průmysl má mít na zakázce podíl 40 procent. Věž i podvozek se budou vyrábět v ČR, stejně jako řada dalších dílů. Například hlavní zaměřovač a systém řízení palby.

    Komponenty, jako jsou pohonná jednotka a senzory, budou nakoupeny a částečně vyrobeny v České republice a český průmysl bude zodpovědný za výrobu a integraci věže i podvozku. A čeští specialisté se mají podílet i na vývoji některých nových variant obrněnce.

    „Možnost zapojení českého obranného průmyslu do našeho partnerského řetězce v dalších projektech bych se nebál označit za velkou příležitost pro české firmy, odborníky i českou ekonomiku. Čeká nás výroba tisíců vozidel CV90 v různých variantách,“ avizoval už dříve Tommy Gustafsson-Rask, prezident BAE Systems Hägglunds.

    Výrobce už uzavřel poslední dohody s hlavními českými partnery - státním podnikem VOP CZ, VR Group a.s. (vlastněnou státním podnikem LOM PRAHA) a společnostmi Excalibur Army, Meopta a Ray Service.

    Podíl na čtyřnásobně větší zakázce pro Ukrajinu by pochopitelně záležel na dohodě s výrobcem, Slovenskem a samozřejmě ukrajinskou stranou.

    Obrněnce CV90 má dosud ve výzbroji sedm zemí. Dánsko, Finsko, Norsko, Švédsko, Švýcarsko, Nizozemsko a také Estonsko. Celkem jde o více jak 1 400 kusů obrněnce v 17 variantách.

    Verze Mk.IV, kterou pořizuje Česko i Slovensko, představuje nejnovější generaci osvědčeného vozidla a jedním z nejmodernějších vozů svého druhu v současnosti na trhu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media