natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Česko uvažuje o výcviku ukrajinských pilotů na gripeny, uvedla Černochová

    23. září 2023  15:15
    Česko se podle ministryně obrany Jany Černochové domlouvá se Švédskem na možném výcviku ukrajinských pilotů na nadzvukových strojích Gripen přímo v České republice. Ministryně to uvedla během veřejné debaty s někdejším slovenským šéfem obrany Jaroslavem Naděm.  

    JAS-39 Gripen českých Vzdušných sil. Ilustrační snímek | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „Domlouváme se i se Švédy, že budeme tady možná cvičit ukrajinské piloty na gripenech,“ potvrdila ministryně Černochová během čtvrteční debaty o možnostech další podpory ukrajinským obráncům pořádané v Praze Evropskými hodnotami a spolkem Jagello 2000.

    Černochová rovněž uvedla, že jednání probíhají také s takzvanou koalicí zemí, které Ukrajině slíbily poskytnout letouny F-16 a zajišťují pro ně výcvik pilotů. Česko by se podle ní mohlo zapojit například výcvikem ukrajinských letců na strojích L-159, které díky prakticky shodné avionice mohou pro takový výcvik na stroje F-16 dobře posloužit. A ve hře je též poskytnutí simulačních technologií.

    Ministerstvo obrany zároveň předložilo do meziresortního připomínkového řízení nový mandát na výcvik ukrajinských vojáků v Česku. Především ve výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku prošlo do léta výcvikem už zhruba 2 000 ukrajinských vojáků. Ambicí bylo podle dřívějšího rozhodnutí vlády vycvičit na českém území asi 4 000 vojáků do konce letošního roku.

    Odstřelovači, zdravotníci i ženisté. Češi cvičí ukrajinské vojáky v Polsku

    Česko chce napadenou Ukrajinu podle Černochové nadále podporovat. A pokračovat mají i dodávky vojenské techniky, ačkoli se podle ministryně zásoby tenčí stejně jako třeba v Polsku.

    „Myslím, že ještě pořád něco našeho tam v budoucnu jsme schopni přepravit,“ prohlásila s tím, že je to možné díky novým systémů a technice, které armáda nyní postupně dostává.

    Upozornila, že doposud česko na Ukrajinu dodalo techniku, která nebyla z mobilizačních zásob. „Byly to kusy, které bychom už nikdy nepoužívaly, které ani neměly nějaké velké množství vojáků na to vycvičených,“ konstatovala s tím, že k této technice nejsou k dispozici náhradní díly ani munice.

    Stíhačka v kufru. Čeští kouzelníci simulují realitu mariňákům i pilotům RAF

    Kompenzace za dodávky vojenské pomoci Ukrajině jsou pak podle Černochové celkově vyšší, než Česko vynaložilo. Přesnou konkrétní částku nezmínila, ale ČR je podle ní „v plusu“.

    „Tu starou tak můžeme posílat tam. Děláme to a ještě nějakou chvíli to dělat budeme. Samozřejmě že se zásoby tenčí,“ podotkla. V poslední době se hovoří o možném poskytnutí dalších bitevních vrtulníků Mi-24/35, které v české armádě nahrazují nové vrtulníky americké výroby.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media