natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Demokracie je křehká květinka, klíčová je bezpečnost, zaznělo k výročí vzniku ČR

    20. června 2023  21:40
    Letošní třicáté výročí vzniku samostatné České republiky, a především klíčový význam bezpečnosti pro její další existenci, připomněla slavnostní ceremonie na Pražském hradě. Prezident Petr Pavel věří, že Česko čeká demokratická budoucnost. Premiér Petr Fiala připomněl, že země patří k úspěšným a nejbezpečnějším na světě.  

    Prezident Petr Pavel během slavnostní ceremonie k 30. výročí vzniku České republiky ve Španělském sále Pražského hradu | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „Demokracie je křehká květinka, o kterou se musíme starat, aby nám vydržela,“ prohlásil prezident Petr Pavel během úterní slavnostní ceremonie k 30. výročí samostatnosti České republiky na Hradě.

    Samostatná Česká republika podle něj vznikla z krize ve vztahu mezi dvěma národy, které společně strávily v jednom státě desítky let. „Rozvod“ byl podle něj kultivovaný, ale řada lidí se s ním dodnes jen těžko smiřuje.

    Vztahy mezi Českem a Slovenskem událost podle něj nepoznamenala, naopak. „Po třiceti letech si však můžeme říci, že kvalitě vzájemných vztahů více prospěl než uškodil,“ konstatoval.

    Podotkl, že za třicet let prošla česká demokracie pozoruhodnými zákrutami. Upozornil, že i přes „blbou náladu“, rozčarování, deziluze a často rozdílné představy, jak má stát a jeho politická reprezentace fungovat i přes nemalé rozdělení české společnosti na dva velké tábory, neviděl jediný faktický ani skutečně nebezpečný pokus zvrátit směřování země.

    Hlava státu věří tomu, že Česko má nejen demokratickou minulost, ale bude mít i demokratickou budoucnost. Varoval ale, že demokracie není zadarmo a vyžaduje stálou práci a úsilí.

    „Mít demokracii v dobré kondici není ani samozřejmé, ani bezpracné. Demokracie není zadarmo.“

    prezident Petr Pavel

    Prezident si myslí, že je podle něho potřeba, aby se co nejvíce obyvatel zajímalo o veřejné dění a kriticky se nad ním zamýšlelo, i se na něm aktivně podílelo.

    Pavel vyzval k opuštění „blouznění“ o Česku jako prostoru a mostu mezi Východem a Západem či iluze že Česko může být „neutrální prosperující solitér“ po vzoru Švýcarska.

    Příklon k západní kultuře není podle jeho slov jen otázkou ekonomické prosperity nebo bezpečnosti, ale i k hodnotám. „Mít demokracii v dobré kondici není ani samozřejmé, ani bezpracné. Demokracie není zadarmo,“ prohlásil.

    Premiér Petr Fiala (ODS) na slavnostním ceremoniálu připomněl, jak se země za dobu své existence proměnila a kam se posunula. Lidé podle něj vybudovali bohatý a úspěšný stát a neměli by tyto úspěchy považovat za samozřejmost.

    „Česká republika je úspěšná země, od svého vzniku se změnila k nepoznání. Vybudovali jsme tržní ekonomiku, náš stát ukotvili v západních organizacích,“ uvedl předseda vlády. Země podle něj patří k nejbezpečnějším na světě, je v popředí co do kvality zdravotní péče.

    „Jsou před námi příležitosti, které musíme využít, abychom neztratili kurz.“

    premiér Petr Fiala

    „V celkové kvalitě života jsme předběhli ty, které jsme před dvaceti lety považovali za nedostižné vzory,“ dodal premiér.

    Fiala také zdůraznil, že cesta Česka nekončí a že se nesmí smířit s tím, co už má. „Jsou před námi příležitosti, které musíme využít, abychom neztratili kurz,“ řekl. Zmínil především změny ve vzdělávání, aby mladí lidé byli lépe připraveni na nové výzvy, a rozvoj dopravní infrastruktury.

    Premiér Petr Fiala během slavnostní ceremonie k 30. výročí vzniku České republiky ve Španělském sále Pražského hradu

    Náčelník generálního štábu Karel Řehka během slavnostní ceremonie k 30. výročí vzniku České republiky ve Španělském sále Pražského hradu

    Náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka v projevu po Fialovi vyzdvihl bezpečnost Česka. „Posledních 30 let je pro naši republiku nejdelší období svobody, prosperity a absolutního bezpečí, jaké jsme kdy zažili. Stojí za to si to s pokorou připomínat,“ řekl. Význam těchto hodnot podle něj ještě roste při pohledu na válečný konflikt na Ukrajině, kde ruská agrese působí velké utrpení.

    Válka podle Řehky probrala Česko z toho, že bralo svou bezpečnost jako samozřejmost, a toto procitnutí musí země využít k posílení své obranyschopnosti.

    „Být vojákem není obyčejná práce. Je to poslání, služba, je to výjimečná věc. Má výjimečné nároky, ale člověka taky mimořádně obohatí. Dobrovolně přísaháme, že pro obranu vlasti jsme připraveni nasadit i svůj život, a tato přísaha je závazná,“ řekl.

    „Říká se, že lid má takovou vládu, jakou si zaslouží. Jenže ono to platí i naopak: vláda má takový lid, jaký zasluhuje.“

    historik Jakub Rákosník

    Historik Jakub Rákosník na úvod ceremonie upozornil, že pokud bychom listovali novinami za dobu posledních 15 let, nemohli bychom se ubránit dojmu, že „dnešní adolescenti, kteří dnes stojí na prahu dospělosti, neznají nic jiného než krize, jak se za sebou střídaly“.

    Připomněl, že Česká republika letos začala čtvrté desetiletí své existence. „Již není mezi živými nikdo, kdo by si pamatoval dobu podobně dlouhé stability a relativní prosperity. Dvacáté století bylo příliš turbulentní a nedopřálo zdejšímu obyvatelstvu nikdy delší dobu než maximálně 20 let, aby nedošlo k nějaké osudové transformaci,“ konstatoval.

    Slavnostní ceremonie k 30. výročí vzniku České republiky ve Španělském sále Pražského hradu

    Záleží podle něj hlavně na nás, kolik dalších úspěšných dekád ještě náš stát čeká. „Říká se, že lid má takovou vládu, jakou si zaslouží. Jenže ono to platí i naopak: vláda má takový lid, jaký zasluhuje,“ prohlásil.

    Dodal, že pokud stát bude především věnovat pozornost rozvoji férových pravidel hry, pak si je jistý, že „dostatek občanů oddaných hodnotám liberální demokracie se pak už objeví automaticky sám od sebe“.

    Hašteření politických stran je podle něj v demokracii přirozené a žádoucí. „Stejně jako pluralita názorů na cokoli v rámci občanské společnosti. Zároveň však musí existovat významná většina obyvatelstva, která má na udržení liberální demokracie zájem,“dodal.

    „A když takovou vizi naplníme, všichni vyhrajeme. A každý z nás má právo na vítězství, na takové malé Nagano.“

    podnikatel Martin Wichterle

    Podle podnikatele Martina Wichterleho české společnosti chybí silná vize. „Vize, která bude přesahovat jedno volební období. Vize, která bude postavena na naší identitě, ale bude mít punc výjimečnosti. Vize, nad kterou najdeme tolik hledaný konsenzus. Vize, která nás posune z průměrnosti, a kterou budeme ochotni taktéž bránit,“ řekl na závěr ceremonie.

    „A když takovou vizi naplníme, všichni vyhrajeme. A každý z nás má právo na vítězství, na takové malé Nagano,“ dodal.

    Stát v současné době mimo struktury NATO či EU by znamenalo reálné ohrožení hospodářství, odlivu kapitálu a nakonec pravděpodobně i odchodu části elit do svobodných a bezpečných přístavů za hranicemi.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media