natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Z africké mise se rýsují miliardové kontrakty v obraně, říká Tomáš Pojar

    15. listopadu 2023  8:05
    Z turné premiéra Petra Fialy po afrických zemích se rýsují miliardové kontrakty pro české firmy, hodnotí cestu poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar s tím, že vyklidit pole Rusku a Číně by bylo fatální. A tolik diskutované nepřijetí delegace v Nigérii? „Nigerijský prezident nebyl v zemi, izraelskou linku nevnímám,“ tvrdí rezolutně.  

    Poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar a vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost | foto: Ondřej Charvátnatoaktual.cz

    Během jednoho měsíce máte za sebou jednání ve Washingtonu, v Pekingu a teď v subsaharské Africe. Je v tom nějaký záměr, průnik, větší obraz? Nebo co z toho vyplývá?
    Ve Washingtonu jsem byl po roce na pravidelných konzultacích. Cesta do Číny měla za cíl otevřít komunikační linku s druhou nejmocnější zemí světa. A premiérova cesta do Afriky měla za primární cíl podpořit české podnikatele při pronikání na tamní trhy. Každá z těch cest měla svůj smysl.

    Do Afriky jste se přesunul právě z Číny, jejíž vliv a moc na kontinentu stále roste. Pomohlo vám to nějak se zorientovat?
    V Pekingu jsme ze zahraničněpolitických otázek probírali zejména Rusko a Ukrajinu. Pravdou je, že v Africe jsme na téma zadlužení vůči Číně narazili opakovaně. Hledali jsme tam však primárně prostor pro české firmy. A ten tam určitě existuje, třeba pro zbrojní průmysl. Rozhodně by bylo fatální, kdybychom tamější prostor vyklidili a nechali obsadit Ruskem nebo Čínou.

    Lze už nějak hodnotit, jak úspěšná byla cesta po subsaharské Africe? Co bude následovat?
    V každé z navštívených zemí se rýsují miliardové kontrakty. Budeme systematicky pracovat na tom, aby byly uzavřeny a aby na jednotlivých trzích český vliv rostl. Příležitostí je tam dost.

    Etiopie, Keňa, Ghana a Pobřeží slonoviny. Bohužel navštívit Nigérii se nepovedlo. Můžete k tomu něco říci? Víte proč se to stalo a co za tím stojí?
    Vměstnat návštěvu pěti zemí do týdenní cesty není jednoduché na žádném kontinentě a v Africe to platí dvojnásob. Osobně jsem přesvědčen, že se jednalo o problém vzniklý kvůli náhlé nepřítomnosti jejich prezidenta v zemi a nemožnosti zajistit adekvátní náhradní přijetí.

    Vůbec tedy nemám potřebu zpochybňovat vysvětlení, které nám dala nigerijská strana. Důvody nepřítomnosti prezidenta v zemi jsou nám navíc známé a mohu k tomu jen dodat, že nemají s Česku republikou a naší politikou nic společného. Rozumbradování mnohých českých rádoby expertů a komentátorů, které jsem měl možnost sledovat jen na dálku a kteří hledali senzaci tam, kde žádná není, mi tedy přišlo opravdu směšné, někdy až smutné.

    Nemůže zrušení přijetí českého premiéra doslova na poslední chvíli souviset s českou podporou Izraele?
    Nezískal jsem z Nigérie jediný náznak, že by tomu tak bylo.

    Zanedbala podle vás Evropa a potažmo Česká republika vztahy s Afrikou? Proč?
    Neexistují jednoduchá řešení, ale určitě se o Afriku máme zajímat a hledat tam příležitosti. Vyklidíme-li prostor, zaplní ho jiní a naše postavení to oslabí.

    Budeme-li k nim přistupovat jako rovní k rovným a nabízet lepší řešení, jistě se na mnohém dohodneme. Budeme-li moralizovat a poučovat, nemáme šanci.

    Můžeme tam pozorovat vzestup čínského vlivu, ale také ruské zájmy zastoupené soukromými ruskými armádami včetně Wagnerovy skupiny. Jak těžké bude africké země přesvědčit, že to není nejlepší cesta z jejich situace?
    Budeme-li k nim přistupovat jako rovní k rovným a nabízet lepší řešení, jistě se na mnohém dohodneme. Budeme-li moralizovat a poučovat, nemáme šanci.

    Máme jim jako Česká republika co nabídnout? Myslím tím i ve vztahu k zajištění bezpečnosti.
    Máme možnost jim napomoci s modernizací, výstavbou a výcvikem jejich ozbrojených složek. Budeme-li to dělat my, bude to rozhodně lepší, než když to budou dělat Rusové, Číňané nebo Turci. Vždycky se musíme dívat, jaká je k našemu angažmá alternativa a podle toho volit vlastní strategii.

    Sám premiér už před odjezdem avizoval, že Afrika je klíčem k nelegální migraci do Evropy a problémům, které způsobuje. Jak můžeme situaci ovlivnit?
    Snažit se podporovat stabilní režimy a centrální vlády. Chaos je tou nejživější půdou pro terorismus, občanské války a nekontrolovatelnou migraci.

    Náčelník generálního štábu Karel Řehka ve středu varoval, že subsaharská Afrika bude i pro nás velmi brzy velké téma.
    Ano, zejména kvůli migračním tlakům.

    Konkrétně třeba v Etiopii je velkým tématem voda a zajištění přístupu k ní. Stává se tou nejcennější komoditou, protože zhruba 80 procent Etiopanů pracuje v zemědělství a s klimatickou změnou přichází o obživu. Do pohybu se dávají statisíce až miliony lidí. Působí tam Člověk v tísni, ale jak dál konkrétně můžeme Etiopii pomoci?
    Poskytováním humanitární a rozvojové pomoci, stejně jako podporou obchodu a investic a v neposlední řadě musíme i podporovat centrální vládu, aby měla bezpečnost v zemi pod kontrolou. Poskytovat pomoc samo o sobě totiž rozhodně nestačí.

    Součástí delegace byli i zástupci českých firem obranného průmyslu. Rýsuje se nějaká dohoda? O co má konkrétně Etiopie zájem?
    Mají zájem o výcvik a o letadla stejně jako o modernizaci a nahrazování sovětské techniky. Rádi jim v tom pomůžeme. A bude nejen z ekonomických důvodů určitě lepší, když se na tom budou podílet naše firmy, než když to budou realizovat Bělorusové a Rusové.

    Musíme se naučit někde pracovat s menšími gaunery, aby je tam nenahradili ještě větší gauneři. Taková je realita některých tamějších zemí.

    Jde ovšem jen o několik, řekněme těch stabilnějších zemí, ale co Mali, Demokratická republika Kongo, Niger? Řada západních studií vidí přímé rovnítko mezi bezpečností a stabilitou na jedné straně a hospodářským růstem v afrických zemích. Ale ostatně to je obecně platné měřítko globálně.
    Nemám žádný jednoduchý recept. Prostě se musíme snažit o to, aby ty funkční země nepropadly do chaosu a ty nefunkční aby se ze svých problémů dostaly. A musíme se naučit někde pracovat s menšími gaunery, aby je tam nenahradili ještě větší gauneři. Taková je realita některých tamějších zemí a režimů. O to více si musíme zároveň vážit zemí stabilních, které mají o spolupráci s námi skutečný zájem.

    Už dlouho se hovoří o cestě premiéra Fialy do USA a přijetí v Bílém domě. Je už jasné, kdy ke schůzce s prezidentem Bidenem dojde? A je možné, že to bude spojené s podpisem smlouvy na nákup letounů F-35, o kterém vláda nedávno rozhodla?
    K podpisu smlouvy na letouny F-35 dojde bez ohledu na jakoukoli návštěvu. Od nástupu premiéra do funkce zároveň platí, že bude-li pozván do Bílého domu, jistě na takové pozvání zareaguje kladně.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media