natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Stovky prázdných stanů. Wagnerovci mají volno, v Bělorusku je hlídají satelity

    12. července 2023  14:17
    Severoatlantická aliance pozorně sleduje avizované „stěhování“ žoldáků ruské soukromé vojenské Wagnerovy skupiny do Běloruska, potvrdil šéf NATO Jens Stoltenberg. Ačkoliv spojenci zatím nezaznamenali žádný takový přesun nebo rozmístění, Polsko pro jistotu k hranicím s Běloruskem už rozmístilo přes tisíc vojáků i s technikou.  

    Nepoužívaná běloruská vojenská základna Tseľ poblíž města Asipovičy v Mohylevské oblasti, kde zřejmě vzniká tábor pro žoldáky Wagnerovy skupiny. Snímek PlanetLabs ve vysokém rozlišení z 30. června 2023 v analytickém nástroji SpaceKnow. Speciální detekční filtr zvýrazňuje změny udělané člověkem nebo přírodou. | foto: natoaktual.cz

    „Situaci velmi pozorně sledujeme,“ řekl Stoltenberg v úterý na úvod summitu NATO ve Vilniusu. I když spojenci podle jeho slov zatím nezaznamenali žádný přesun bojovníků Wagnerovy skupiny do Běloruska, Aliance je připravena se bránit jakékoli potenciální hrozbě i z této oblasti.

    Připomněl, že režim běloruského diktátora Alexandra Lukašenka je přímým spojencem Ruska v jeho válce proti Ukrajině. Lídři 31 zemí Aliance také v úterý ve společném komuniké vyzvali všechny státy, aby neposkytovaly žádnou pomoc ruské agresi.

    „Odsuzujeme všechny, kteří aktivně napomáhají ruské válce. Podpora Běloruska byla zásadní, protože nadále poskytuje své území a infrastrukturu, aby umožnila ruským silám útočit na Ukrajinu a udržovat ruskou agresi,“ uvádí se v dokumentu.

    Azyl pro ruské žoldáky na svém území nabídl běloruský prezident Lukašenko zakladateli Wagnerovy skupiny Jevgeniji Prigožinovi během neúspěšné vojenské vzpoury na konci června. Od té doby se zatím neobjevil žádný přímý veřejně dostupný důkaz, že by nějací wagnerovci do Běloruska skutečně přesídlili.

    Spekulace o brzkém přesunu až 5 tisíc wagnerovců postupně přiživují běloruské úřady. V úterý státní agentura BELTA s odkazem na ministerstvo obrany oznámila, že Bělorusko čeká na příchod wagnerovců, a až se tak stane, plánuje si s nimi vyměnit bojové zkušenosti.

    Ruští žoldáci mají rovněž cvičit běloruskou armádu. „Řeknou nám o zbraních: které fungovaly dobře, které ne,“ oznámil v úterý Lukašenko v prohlášení vydaném jeho ministerstvem obrany.

    Na dlouho nevyužívané běloruské vojenské základně Tseľ od té doby velmi rychle vznikl stanový tábor, který by měl být pro ně zázemím. Relativní klid na základně asi 130 kilometrů od Minsku panoval až do úterý 27. června. Pak nebývale ožila. Jde o stejný den, kdy mělo v Bělorusku přistát Prigožinovo soukromé letadlo a jeho přítomnost v zemi potvrdil sám Lukašenko.

    Nepoužívaná běloruská vojenská základna Tseľ poblíž města Asipovičy v Mohylevské oblasti, kde zřejmě vzniká tábor pro žoldáky Wagnerovy skupiny. Snímek PlanetLabs ve vysokém rozlišení z 15. června 2023 v analytickém nástroji SpaceKnow

    Nepoužívaná běloruská vojenská základna Tseľ poblíž města Asipovičy v Mohylevské oblasti, kde zřejmě vzniká tábor pro žoldáky Wagnerovy skupiny. Snímek PlanetLabs ve vysokém rozlišení z 30. června 2023 v analytickém nástroji SpaceKnow

    Snímek ve vysokém rozlišení optických satelitů Planet Labs z 30. června pak ukázal nově vybudovaný tábor asi 300 stanů. Analýzu detekce pro natoaktual.cz exkluzivně zpracovala oceňovaná česká technologická společnost SpaceKnow, jejíž unikátní aplikace pro obrazové zpravodajství IMINT (Imagery Intelligence) dokáže prostřednictvím satelitních dat sledovat rozsáhlé oblasti prakticky kdekoliv na světě a analyzovat, co se v nich děje.

    Nikdo z ruské žoldnéřské skupiny tam ovšem zatím nebyl, což potvrdily rovněž reportáže zahraničních médií, které tam běloruské úřady před několika dny vpustily.

    Anton Jelizarov, známý pod přezdívkou „Lotus“, uvedl v sobotu na kanálu sítě Telegram, že na Prigožinův rozkaz si bojovníci vzali až do začátku srpna dovolenou, než se do Běloruska přesunou. „Musíme připravit základny, cvičiště, koordinovat se s místními úřady a administrativami, zorganizovat interakci s běloruskými donucovacími orgány a zavést logistiku,“ citoval ho Prigožinův telegramový kanál.

    Už vyhlídka, že se žoldáci Wagnerovy skupiny, kteří mají na kontě ty nejhorší zločiny na Ukrajině, do Běloruska skutečně přestěhují, zalarmovala sousední Polsko.

    Hranice s Běloruskem je přísně střežená zhruba dva roky od chvíle, co Minsk začal povzbuzovat a svážet tisíce migrantů z celého světa k nelegálnímu přechodu do Polska. Varšava v reakci na takový hybridní útok na hranici vystavěla vysoký kovový plot, znásobila ochranu a dala pásmo sledovat stovkami termokamer.

    Ve světle nových událostí k hranicím o víkendu nasadila přes tisíc vojáků i s těžkou technikou. Pro jistotu. V případě potřeby mají posílit hraniční stráž a policii.

    A těsně před začátkem summitu NATO v Litvě pak polská vláda varovala, že by wagnerovci mohli být využiti k vyvolání dalších problémů na hranicích. A obavy neskrývá také Litva. Podle prezidenta Gitanase Nausedy by přesídlením wagnerovců a rozmístěním taktických jaderných zbraní v Bělorusku „vznikla v regionu zcela nová bezpečnostní situace“.

    Nejvíce nejasností ovšem stále panuje kolem toho, co budou i přes proklamace běloruských úřadů wagnerovci v zemi dělat. Nejnovější analýza Carnegie Endowment for International Peace tvrdí, že ve hře je několik možností.

    Některé jsou podle analytiků nanejvýše nepravděpodobné, jako například možnost, že by wagnerovci suplovali Lukašenkovou osobní gardu nebo cvičili běloruské vojáky. Spekuluje se také o tom, že by Prigožinovi bojovníci mohli pracovat v podnicích řízených Lukašenkovými věrnými v některých afrických zemích, kde Wagnerová skupina také už působí.

    Realita by podle analýzy Carnegie mohla být ale mnohem jednodušší. Prigožin avizoval, že mu Lukašenko nabídl způsob, jak operovat „pod zákonnou jurisdikcí“. Možná tím naznačoval, že by Wagnerova skupina mohla zaregistrovat jako soukromá vojenská společnost přímo v Bělorusku, jakmile bude nucena opustit Rusko.

    To by znamenalo, že by vedení wagnerovců pracovalo v kancelářích v Minsku, platilo by Lukašenkovi nájem a pravděpodobně i daně, zatímco skuteční žoldáci by operovali v řadě zemí, kde by po nich byla poptávka. V takovém případě by azylový tábor na východě Běloruska patrně skutečně zůstal nejspíš prázdný.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media